Promisiunea lui Meleșcanu pentru a îmbunătăți participarea la vot în diaspora

Promisiunea lui Meleșcanu pentru a îmbunătăți participarea la vot în diaspora

„Mâine (marți – n.r.) voi merge la 8:30 la BEC să vedem care sunt modalitățile legale de a îmbunătăți participarea la vot și de a crea posibilități pentru românii din diaspora să voteze”, a declarat noul ministru de Externe, Teodor Meleșcanu, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.

Întrebat pe ce s-a bazat când a afirmat că, dacă ar fi fost ministru, situația de la primul tur nu ar fi avut loc, Meleșcanu a precizat că s-a referit „la modul de organizare”, atunci când „s-au decupat circumscripțiile electorale și birourile electorale din străinătate”, pentru că știa „foarte bine” unde sunt zonele cu mai mulți români și unde ar putea să apară probleme, din experiența sa anterioară.

Întrebat dacă va semna un ordin de ministru pentru înființarea de noi secții de vot, ordin pe care Titus Corlățean a refuzat să-l semneze, noul șef al diplomației a afirmat că, după discuțiile cu reprezentanții Biroului Electoral Central, va putea spune dacă poate sau nu să semneze. „De la MAE e foarte clară pe lege (interpretarea privind ilegalitatea creării de noi secții – n.r.). Vreau să văd însă în ce măsură putem găsi alte modalități împreună cu BEC”, a precizat Meleșcanu.

Ministrul de Externe a precizat că, până acum, există cereri de la ambasade privind înființarea a 25 de noi secții de votare.

Întrebat cum va rezolva problema de la Paris, unde ambasadorul Bogdan Mazuru a estimat că în turul II vor veni la vot 10.000 de români, șeful diplomației a spus că din punctul său de vedere „există soluții”.

Totodată, ministrul de Externe a subliniat că trebuie avute în vedere trei aspecte: cheltuielile de finanțare pentru noi secții, timpul foarte scurt și faptul că în toate secțiile de votare „comisiile trebuie să fie compuse din reprezentați ai partidelor politice care au avut dificultăți să trimită și la secțiile de vot existente reprezentanții lor”. „În mai multe locuri rata mică de vot a fost datorată faptului că au fost comisiile incomplete, au lipsit cam 120 de reprezentanți ai partidelor politice”, a spus Meleșcanu.

Referitor la măsura trimiterii a 800 de diplomați la secțiile de vot în ziua alegerilor, Teodor Meleșcanu a afirmat că aceștia „mare lucru nu pot face decât să acorde un sprijin suplimentar”, întrucât „tot procesul electoral este în mâna comisiilor electorale de secție”.

„Am însă un plan și o să-l și prezint în zilele următoare în legătură cu modul în care să se acorde un suport mai mare ambasadelor, mai ales din zonele unde au fost asemenea cazuri și acest plan nu se referă numai la trimiterea de reprezentanți din țară, ci și la contacte cu diaspora românească pentru ca acest sprijin să vină și din partea lor”, a spus Meleșcanu.

În încheierea intervenției lui Meleșcanu, moderatorul i-a transmis faptul că așteaptă ca marți acesta să aibă o ieșire publică după discuția de la Biroul Electoral Central în care să anunțe că a reușit să obțină de la BEC minim 50 – 75 -100 de secții de votare care să se înființeze în diaspora.

„Vă mulțumesc mult, dar vă aduc aminte că există un proverb că nici cea mai frumoasă fată nu poate să-ți dea altceva decât are și din acest punct de vedere și BEC-ul nu poate să facă mai mult decât îi permite legea”, a răspuns Meleșcanu, remarcă ce a stârnit râsul lui Liviu Dragnea, invitat în studio.

În condițiile în care moderatorul i-a spus lui Meleșcanu că se bazează pe el pentru a insista la BEC la maximum, ministrul de Externe a spus: „Preocupările vor fi de a oferi tuturor celor care doresc să voteze această posiblitate”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Cum se modifică alocațiile pentru copii! Schimbări importante în lege
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17...
Pensionarii care primesc câte 1.000 de lei în plus. Măsura nu se aplică în toată...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce scrisul de mână este mai bun pentru memorie?
×