Bucureștenii aruncă lunar 5 kg de ambalaje. Un sector deține recordul negativ la reciclare: 5 grame

Bucureștenii aruncă lunar 5 kg de ambalaje. Un sector deține recordul negativ la reciclare: 5 grame
Publicat: 15/11/2014, 14:17
Actualizat: 16/11/2014, 10:28

Datele au fost furnizate de Eco-Rom Ambalaje pentru sectoarele 1, 2, 3, 5 și 6, unde compania asigură serviciul de colectare separată în parteneriat cu operatorii de salubritate, și respectiv de Rebu, pentru sectorul 4.

Cantitățile de deșeuri de ambalaje (plastic, metal, hârtie, sticlă) care au fost colectate în pubelele speciale și apoi reciclate în fiecare sector au fost împărțite la numărul de locuitori din fiecare dintre aceste zone administrativ-teritoriale, obținându-se cantitățile colectate separat pe cap de locuitor.

Cei mai preocupați bucureșteni de colectarea separată sunt, de departe, cei din sectorul 1, unde fiecare separă, în medie, 400 de grame de deșeuri de ambalaje pe lună, care ajung la reciclare.

În clasament urmează sectorul 4, unde se reciclează lunar, de la fiecare locuitor, câte 100 de grame de deșeuri de ambalaje.

În sectorul 2, de la fiecare locuitor se reciclează lunar 90 de grame de deșeuri ambalaje, iar în sectoarele 3 și 6 – câte 70 de grame.

În coada clasamentului este sectorul 5, unde fiecare locuitor trimite, în medie, lunar la reciclare doar 5 grame de deșeuri de ambalaje.

Potrivit unui studiu realizat de Eco-Rom Ambalaje, în mediul urban, populația separă, în containerele speciale, 6,3 la sută (8,4 kilograme) din totalul deșeurilor reciclabile generate (134,6 de kilograme de deșeuri reciclabile generate anual de o persoană). Din masa totală de deșeuri reciclabile, deșeurile de ambalaje reprezintă aproximativ 50 la sută (65 de kilograme).

Astfel, o persoană generează lunar peste 11 kilograme de deșeuri reciclabile, dintre care mai bine de jumătate sunt deșeuri de ambalaje care pot fi depuse, pentru a fi reciclate, în pubelele colorate. În schimb, populația din mediul urban separă în medie pe lună doar 0,7 kilograme de deșeuri, potrivit studiului citat.

Potrivit informațiilor transmise de Eco-Rom Ambalaje și Rebu, sectorul 1 este de departe cel mai dotat, cu 915 containere puse la dispoziția locuitorilor, pe stradă și la scările de bloc, urmat de sectorul 4, cu 394 de containere, sectorul 2, cu 302 containere, sectorul 6, cu 222 de containere, sectorul 3, cu 158 de containere și sectorul 5, cu 71 de containere.

Rebu precizează că, în sectorul 4, are contracte cu 238 de asociații de proprietari, la care sunt amplasate peste 200 de containere de 1,1 metri cubi, aproximativ 60 de pubele de 120 și 240 de litri și mai distribuie lunar aproximativ 3.000 de saci. La acestea se adaugă 32 de puncte de colectare selectivă stradale, cu câte trei containere de 2,5 metri cubi, pentru plastic și metal, hârtie și, respectiv, sticlă.

Cu cel mai mare număr de pubele pentru colectarea separată, sectorul 1 are cea mai mică populație – 225.400 de persoane. Sectorul 4 are o populație de 287.800 de persoane, în sectorul 2 sunt 345.400 de persoane, cea mai numeroasă populație (385.400 de persoane) este în sectorul 3, urmat de sectorul 6 (367.800 de persoane), în timp ce în sectorul 5 locuiesc 271.600 de persoane, conform datelor de la recensământul din 2011.

Astfel, în sectorul 1, un punct de colectare separată, format din trei pubele, deservește aproximativ 730 de oameni, în timp ce în sectorul 3, de exemplu, este un punct de colectare la peste 7.200 de persoane.

Reciclarea ambalajelor poate aduce venituri frumoase, care nu revin însă administrațiilor locale, ci operatorilor de salubrizare.

După cum arată datele transmise de Eco-Rom Ambalaje, pentru o tonă de PET, reciclatorul plătește între 100 și 400 de euro, pentru hârtie /carton – între 30 pu 80 de euro pe tonă, pentru sticlă – între 18 și 23 de euro pe tonă, iar pentru aluminiu – între 900 și 1.000 de euro pe tonă.

Astfel dacă bucureștenii ar recicla măcar câte o jumătate de kilogram din fiecare tip de deșeu de ambalaj pe lună, în sectorul 1 s-ar strânge minimum 1,5 milioane de euro, în sectorul 2 – 2,3 milioane de euro, în sectorul 3 – 2,6 milioane de euro, în sectorul 4 – 2 milioane de euro, în sectorul 5 – 1,8 milioane de euro, iar în sectorul 6 – 2,5 milioane de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Alertă de vreme rea. Este cod galben de ploi şi grindină în mai multe zone...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Adrian Alexandrov e în culmea fericirii. A uitat-o pe Elena Udrea
Meghan Markle vrea la Casa Albă. Ce rol ar juca Harry
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Noi cercetări arată că polenul poate modifica vremea
×