Lista lui Iohannis pentru Parlament: „Este nevoie de un vot clar pe încuviințări venite din partea justiției. Trebuie urgent să înceapă discuțiile pe Codul Electoral”

Lista lui Iohannis pentru Parlament: „Este nevoie de un vot clar pe încuviințări venite din partea justiției. Trebuie urgent să înceapă discuțiile pe Codul Electoral
Publicat: 18/11/2014, 16:45
Actualizat: 18/11/2014, 18:42

La prima apariție în Parlament după câștigarea alegerilor, Klaus Iohannis a enunțat, în numele partidului său, o listă de priorități ale Parlamentului în care PNL nu are, însă, majoritate.

„În Parlament, trebuie votată și picată legea amnistiei și grațierii”, a pus Iohannis în capul listei provocarea pe care i-a lansat-o contracandidatului său, Victor Ponta, în ultimele zile de campanie. Câteva minute mai târziu, legea a fost respinsă în Camera Deputaților, decizională în acest caz.

Al doilea punct a fost votul la distanță. „Trebuie urgent să înceapă discuțiile pe Codul Electoral. Există o comisie, trebuie să se reactiveze. Este nevoie de o îmbunătățire clară și netă” a legii electorale, a fost mesajul pentru diaspora al președintelui ales duminică.

A treia „urgență” enunțată de Iohannis a fost avizarea începerii urmăririi penale sau încuviințarea arestării pentru cazurile în care DNA a făcut astfel de solicitări legate de parlamentari: „Este nevoie de un vot clar în Parlament pe încuviințări venite din partea justiției. Nu putem să continuăm blocând anumite voturi. Este nevoie de urgentarea discuțiilor în ceea ce privește legea de simplificare privind încuviințările”. Astăzi, Comisia Juridică a Camerei Deputaților a respins cererea de arestare preventivă a deputatului Mircea Roșca (PNL), dar a încuviințat cererea de arestare în cazul lui Ioan Adam (PSD). Deputatul PSD este acuzat de corupție în dosarul lui Viorel Hrebenciuc. Comisia Jurdică de la Senat a aprobat cererea de începere a urmării penale a foștilor miniștri, actuali parlamentari, Ecaterina Andronescu, respectiv Șerban Mihăilescu. Detalii, AICI.

Iohannis susține că în cazul lui Mircea Roșca ‘va fi o încuviințare foarte repede”, deși Comisia Juridică a dat un aviz consultativ negativ. Decizia aparține plenului, iar majoritatea PSD.

A patra prioritate asumată de Iohannis în numele PNL a fost anularea efectelor ordonanței 55 prin care peste 500 de primari au schimbat în timpul campaniei electorale partidul. „Ordonanța prin care PSD a dorit să legalizeze traseismul este blocată în Senat. E nevoie de reluarea doiscuției, să terminăm odată”, a spus Iohannis. Întrebat care este contret soluția legislativă, liderul PNL a sugerat respingerea ordonanței care ar avea ca efect sancționarea primarului care schimbă partidul prin pierderea mandatului. „Rezolvarea este extrem de simplă. În Cameră a picat OUG. N-are decât să plece și în Senat și atunci se ajunge în situația prevăzută de lege, reintrăm în normalitate și cei care au schimbat partidul sunt pasibili de revocare”, a arătat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Grădina Zoologică din Sibiu a primit noi locatari: o gazelă Oryx, un urs brun și...