Ministerul Sănătății vrea să crească alocațiile de hrană în spitale. Care vor fi noile sume

Ministerul Sănătății vrea să crească alocațiile de hrană în spitale. Care vor fi noile sume
Publicat: 19/11/2014, 16:57

„Este necesară o actualizare a cuantumului alocațiilor pentru bolnavi. Acestea au rămas neschimbate din anul 2008 și nu mai corespund realităților, iar succesul tratamentului este dat și de o alimentație corespunzătoare. Proiectul de act normativ pe care îl propunem noi aduce trei noutăți importante: creșterea efectivă a sumelor destinate alimentației, introducerea unor sume pentru bolnavii în regim de hemodializă (aceștia nu beneficiau de masă chiar dacă programul de dializă se desfășoară între 4 și 6 ore), precum și crearea bazei legale pentru ca autoritățile locale să poată suplimenta aceste sume prin hotărâri ale consiliilor locale pentru spitalele din subordine”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG privind nivelul alocațiilor de hrană pentru consumurile colective din unitățile sanitare publice.

Conform documentului aflat în dezbatere, începând cu luna decembrie 2014, nivelul alocațiilor de hrană va fi actualizat cu indicele prețurilor de consum la mărfuri alimentare, în perioada mai 2008 -septembrie 2014, precum și creșterea cu 5% a cotei TVA.

Astfel, alocațiile de hrană vor ajunge între 7,0 lei și 19,4 lei pentru bolnavii adulți, corespunzător bolilor pentru care sunt internați, și între 3 lei și 17,5 lei pentru copii, în funcție de categoria de vârstă și afecțiune. Actualele alocații de hrană stabilite în luna aprilie 2008 se situează între 7,0 lei și 13,0 lei, pentru bolnavii adulți, și între 1,8 lei și 14,5 lei pentru copii.

Calculul detaliat al cuantumului alocațiilor de hrană a fost realizat la cererea Ministerului Sănătății, de către medici specialiști nutriționiști de la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Nicolae Paulescu”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului „Alfred Rusescu”, precum și de la alte institute de specialitate și spitale, pe categorii de bolnavi și afecțiuni.

Astfel alocația de hrană zilnică pentru bolnavi TBC și HIV/ SIDA adulți ar putea crește la 16 lei, iar pentru copii – la 15 lei, pentru bolnavi cu hepatită și neoplazicii adulți – la 15 lei, iar pentru copii – la 16,4 lei, pentru bolnavi cu diabet adulți – la 15 lei, iar pentru copii – la 17,5 lei, pentru arși – 15 lei (adulți) și 10 lei (copii), pentru lăuze – 14 lei, bolnavi în leprozerii – 11 lei, bolnavi psihici și bolnavi psihici cu internare obligatorie – 12 lei, bolnavi internați în staționare de zi – 7 lei, copii nou-născuți, prematuri, în maternități sau compartimente, alimentați artificial – 10 lei, copii nou-născuți prematuri alimentați natural – 5 lei, copii 0-3 ani – 10 lei, copii 3 – 16 ani – 12 lei. De asemenea, alocația pentru o rație de 0,500 l lapte distribuit prin unitățile sanitare care se acordă în completarea alimentației naturale- 3 lei, (după caz, de alocația noului născut poate beneficia mama acestuia), însoțitori ai bolnavilor internați în unități sanitare 8 lei, bolnavi străini internați la Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie 19,4 lei.

Totodată, în anexa la proiectul de hotărâre s-a adăugat poziția „bolnavi în regim de hemodializă” la cererea expresă a Institutului Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, a cărei motivație a fost că, deși bolnavii respectivi nu sunt internați, programul de dializă se desfășoară între 4 și 6 ore, timp în care, având în vedere patologia bolii diabetice, spitalul este obligat să ofere cel puțin o masă bolnavului. Alocația pentru hrană pentru acești bolnavi este de 8 lei.

În aceste condiții, se estimează că impactul bugetar al noilor alocații la nivelul unui an va fi de de 31,67 de milioane de lei, iar pentru ultima lună a anului curent este de 2,64 de milioane de lei. Analiza a fost efectuată doar la nivelul spitalelor din subordinea Ministerului Sănătății.

Aceste sume urmează să fie suportate din bugetele de venituri și cheltuieli proprii ale unităților sanitare cu paturi, indiferent de subordonare, ținând cont că aceste unități își finanțează cheltuielile integral din veniturile proprii, obținute potrivit legii.

Potrivit proiectului, nivelul alocațiilor de hrană este maximal. Acesta poate fi depașit prin hotărâri ale consiliilor unităților administrativ-teritoriale pentru spitalele din subordine , cu suportarea de către acestea din bugetele proprii a cheltuielilor suplimentare, precum și la solicitarea persoanelor fizice beneficiare, care vor suporta cheltuielile suplimentare corespunzătoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din...
Câți bani a plătit un român pentru 3 mici și o ciorbă de burtă, într-un...
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal...
'Furnicuța' Laura Cosoi, însărcinată pentru a 4-a oară, așa cum nu ați mai văzut-o! Ce...
Andreea Marin a SLĂBIT enorm! Acum arată la fel ca-n tinerețe, când a fost ofertată...
Afacerile româneşti care şi-au asigurat succesul pe piaţa internaţională. Europa Centrală şi de Est devine...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Imaginile în care Novak Djokovic a fost lovit cu o sticlă în cap după meci!...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Avertizare ANM: Cod galben de ploi şi vânt în mai multe judeţe
Ce nu face NICIODATĂ cu BANII cel mai TARE economist al lumii?
Se dau 718 LEI de persoană. Statul român plătește deja lunar banii
Trăistariu, vorbe grele după Eurovision. De ce a ajuns concursul o catastrofă
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Aurora boreală a captivat din nou globul, după o furtună solară istorică. Cum s-a văzut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
O nouă formă genetică a bolii Alzheimer a fost identificată la persoanele cu un factor...