Peste 2.000 de persoane, la manifestările de Ziua Națională de la Miercurea Ciuc

Peste 2.000 de persoane, la manifestările de Ziua Națională de la Miercurea Ciuc
Publicat: 01/12/2014, 18:32

Manifestările au început cu un ceremonial religios, oficiat de arhiepiscopul Covasnei și Harghitei, IPS Ioan Selejan, în memoria eroilor martiri ai neamului, la Monumentul Ostașului Necunoscut din centrul orașului.

Peste 2.000 de persoane, de două ori mai multe decât în anii precedenți, au participat la manifestări, în pofida temperaturii extrem de scăzute, care la amiază era de minus 10 grade Celsius.

Acestora li s-au alăturat câteva zeci de tineri de la Seminarul Teologic din Buzău, cu drapele tricolore și cu un steag al României avându-l în centru pe Avram Iancu, un simbol pentru românii din Transilvania.

După depunerile de coroane, pe platoul din fața Palatului Adminstrativ a avut loc parada militră, la care au participat cadre și tehnică de luptă de la unități ale Ministerului Apărării Naționale, Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului Județean de Jandarmi și Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

În premieră, cu ocazia Zilei Naționale, a defilat detașamentul Hipo al Unității Militare de vânători de munte de la Subpădure, format din 14 cai care au transportat armament de infanterie și armament ușor de artilerie.

„Atât în cadrul instrucției de specialitate a vânătorilor de munte, cât și în cadrul exercițiilor pe care le organizăm atât împreună cu partnerul american cât și individual, acești cai ne ajută foarte mult pentru deplasarea tehnicii în teren muntos împădurit, acolo unde vehiculele militare nu mai fac față. Sunt de un real ajutor, sunt parteneri dragi ai vânătorilor de munte, sunt prietenii noștri din rasa Huțul, destul de mici, dar destul de puternici și frumoși”, a spus comandatul Unității Militare 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, colonelul Marius Giurcă.

Tot în premieră, au defilat și echipajele canine conduse de către conductori care asigură paza depozitelor de armament și muniție și de către Poliția Militară.

De asemenea, pentru prima dată au participat la defilare un transportor de tip Terra, pentru evacuarea celorlalte mijloace blindate de pe câmpul de luptă, și o serie de autovehicule de decontaminare chimică și de radiație.

Manifestările de la Miercurea Ciuc continuă cu un spectacol folcloric, urmat de ceremonialul militar al retragerii cu torțe.

Manifestări dedicate Zilei Naționale au fost organizate și în alte localități ale județului. La Gheorgheni, a fost organizată pentru prima dată de 1 Decembrie o paradă militară la care au fost prezenți peste 100 de localnici.

La Sfântu Gheorghe, circa 1.500 de persoane au participat la manifestările de Ziua Națională.

Șirul manifestărilor a început cu Marșul Unirii, la care au participat sute de oameni îmbrăcați în costume populare, purtând drapelul tricolor. La manifestări au participat și 70 de reprezentanți ai Noii Drepte, însă nu au fost înregistrate incidente.

Manifestările de la Sfântu Gheorghe au avut loc la statuia lui Mihai Viteazul, unde s-a desfășurat un spectacol folcloric, urmat de un ceremonial militar și religios și de depuneri de coroane.

Prefectul județului Covasna, Marius Popica, a citit mesajului premierului Victor Ponta, apoi secretarul de stat Codrin Munteanu le-a vorbit celor prezenți despre semnificația zilei de 1 Decembrie, spunând că Ziua Națională nu poate fi schimbată.

„Ziua de 1 Decembrie reprezintă cea mai importantă zi din istoria poporului și statului român. Oricât de eroice sau de importante ar fi celelalte evenimente din istoria României, ele reprezintă etape în procesul milenar de constituire și unificare a românilor și teritoriului românesc, în timp ce în anul 1918 ziua de 1 Decembrie reprezintă finalitate, cheia de boltă a acestui sfânt deziderat. Anul 1918 și ziua de 1 Decembrie constituie așadar cel mai important reper în istoria constituirii statului național, unitar și indivizibil, iar data Zilei Naționale nu poate fi schimbată la cererea unor ignoranți, persoane meteo sensibile sau dușmani ai României. Noi, actuala generație a poporului român, avem în fața istoriei datoria de a da consistență și de a întări, nu doar de a aclama ocazional și populist caracterele statului român de stat național, suveran, independent, unitar și indivizibil”, a spus Codrin Munteanu.

La Sfântu Gheorghe, are loc un concert susținut de Voltaj, iar seara se va încheia cu focuri de artificii și un spectacol de teatru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Vlad Ciurea, despre cel mai sănătos îndulcitor. Este mult mai bun decât zahărul și mult...
Cine este principalul suspect în cazul morţii copilei de opt ani din Botoşani. Bărbatul a...
VIDEO Imagini dramatice cu prinderea suspectului care ar fi ucis-o pe fetița de 8 ani...
De ce alege o româncă din Germania să se întoarcă înapoi în țară: „Am ajuns...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
A fost găsită o planetă ca Pământul ÎN OGLINDĂ! Ar exista VIAȚĂ AICI
Este obligatoriu în TOATĂ ROMÂNIA. Trebuie să plătiți la stat. Termenul final e 27 MAI
Șoc la Casa Regală. S-au separat
Cum sună live vocea Cleopatrei Stratan la vârsta de 21 de ani, cu piesa Ghiță....
VIDEO Cine a ucis-o pe Maria, fetița de 8 ani din Botoșani? Unchiul fetei, în...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
O arahnidă care trăia în urmă cu 300 de milioane ani avea picioare cu spini
×