Optsprezece persoane din Iași au fost trimise în judecată pentru fraude cu fonduri europene

Optsprezece persoane din Iași au fost trimise în judecată pentru fraude cu fonduri europene
Publicat: 12/12/2014, 12:18

Potrivit unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a 18 persoane și două societăți comerciale.

Printre persoanele trimise în judecată se numără primarul comunei ieșene Mironeasa, Elena Curcudel, acuzată de instigare la fals intelectual, fals intelectual și folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

De asemenea, au fost trimiși în judecată și un fost director de la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Iași și consilier județean, Liviu Gabriel Bulgaru, patru angajați din aceeași structură, dar și un expert de la Inspectoratul Județean în Construcții Iași. Aceștia sunt acuzați de fals intelectual, instigare la fals intelectual sau complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în 28 martie 2008, comuna Mironeasa, prin reprezentantul său legal, a depus la Oficiul Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit lași, o cerere de finanțare, pentru implementarea proiectului „Modernizare drum comunal DC 49, Schit Hadâmbu – Urșița – Mironeasa și achiziționare de utilaje și echipamente pentru servicii publice”. Proiectul avea ca obiective modernizarea DC 49, format din patru tronsoane cu o lungime totală de 9,88 kilometri și achiziționarea următoarelor utilaje: un autogreder complet echipat, un tractor, o remorcă basculabilă și o cisternă.

Potrivit cererii de finanțare, valoarea totală a proiectului a fost estimată la 10.596.474 lei, din care valoarea cheltuielilor eligibile a fost de 8.904.600 lei, iar suma cheltuielilor neeligibile a fost de 1.691.874 lei.

În 11 septembrie 2008 a fost încheiat contractul pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil în condițiile Programului Național pentru Dezvoltare Rurală, între Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit și comuna Mironeasa, în calitate de beneficiar.

Ulterior, în 25 octombrie 2011, contractul pentru acest proiect a fost atribuit firmei SC Contebas SRL Vaslui, pentru suma de 4.336.773,04 lei.

„Observând că lucrările de modernizare a drumului nu vor fi finalizate de către inculpata SC Contebas SRL Vaslui până la data expirării termenului de implementare a proiectului, respectiv 11 iunie 2012, fiind inevitabilă (în mod legal) rezilierea contractului și recuperarea finanțării, inculpata Elena Curcudel, primar al comunei Mironeasa, a determinat recepționarea lucrărilor, fără ca acestea să fie executate integral. În acest sens, Curcudel a întocmit, respectiv a determinat întocmirea mai multor înscrisuri false”, au precizat procurorii.

Astfel, este vorba despre procesul-verbal întocmit de comisia de recepție la terminarea lucrărilor de construcții (compusă din Liliana Rașcovici, Leonard-Florin Trufanda, Gabriel Balan, Maricela Coneac, Mariana Berheci, Florin Melniciuc și Adrian-Dan Cotigă), în cuprinsul căruia se atesta în mod mincinos că lucrările erau executate integral, dar și despre procesul-verbal de control al calității lucrărilor de construcții în faze determinante, în care Carmen Maria Mușat, inspector la Direcția Regională în Construcții Nord – Est Iași, a atestat o situație necorespunzătoare realității, deși această porțiune a drumului era, la vremea respectivă, încă la stadiul de piatră spartă.

În 15 iunie 2012, Dumitru Uzuru, inspector al Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Iași, a vizitat locul lucrărilor și, deși a văzut că acestea nu au fost finalizate, i-a informat pe reprezentanții structurii, inclusiv pe Liviu Gabriel Bulgaru, de acesta fapt, fără ca unul dintre ei să semnaleze suspiciunea de fraudă.

„Ulterior, deși reprezentanții beneficiarului finanțării europene au depus alte documente, care atestau că lucrările de reabilitare a drumului fuseseră finalizate după expirarea termenului de implementare a proiectului, aceștia, împreună cu inculpatul Boca Doroftei (expert la ARPDR Iași), au întocmit documente în care erau atestate mențiuni necorespunzătoare referitoare la stadiul proiectului, omițând să menționeze că proiectul nu fusese integral realizat în termenul contractual, că beneficiarul depusese documente false pentru a ascunde acest lucru și pentru a obține fără drept ultima tranșă a finanțării. De asemenea, aceștia nu au luat nicio măsură pentru semnalarea fraudei, înlesnind, cu știință, obținerea fără drept a ultimei tranșe a finanțării nerambursabile”, arată procurorii.

Ca urmare a acestor acțiuni, comuna Mironeasca a încasat, fără drept, suma de 1.810.179,81 lei, din care 1.448.143,69 lei din bugetul UE și 362.035,92 lei din bugetul de stat.

În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri ale inculpaților, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Legea care intră în vigoare în România. Se pedepsește cu închisoare de la 1 an...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Alimentele bogate în sare ar trebui interzise, recomandă OMS
×