Reacția lui Raed Arafat despre tragedia aviatică în apele lacului Siutghiol: „Având în vedere condițiile existente, nu se putea interveni mai repede”

Reacția lui Raed Arafat despre tragedia aviatică în apele lacului Siutghiol: „Având în vedere condițiile existente, nu se putea interveni mai repede

Patru oameni și-au pierdut ieri viața în urma tragicului accident aviatic în apele lacului Siutghiol, din județul Constanța. Este vorba de pilotul Petre Corneliu Cătuneanu (47 de ani), căpitanul comandor Ginel Claudiu Crăcănel (42 de ani), medicul Laura Vizireanu (39 de ani) și asistenta medicală Gabriela Camelia Harton (38 de ani). Toți patru se întorseseră de la Spitalul Județean Constanța, unde au lăsat o pacientă, în vârstă de 79 de ani.

Primul echipaj de salvare a ajuns la locul accidentului la 15 minute de la primirea apelului la 112, asta după ce motorul bărcii pneumatice pe care trebuiau să o folosească echipa de salvare nu a pornit, iar astfel salvatorii au folosit vâslele.

Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a declarat că nu vede greșeli majore în intervenție, precizând nu se putea interveni mai repede. Acesta a spus, la Spitalul Județean din Constanța, că la Ministerul de Interne se pregătește o analiză a modului în care s-a intervenit în cazul elicoperului SMURD care s-a prăbușit în lacul Siutghiol, dar informațiile de până acum arată că s-a intervenit în timp util, transmite corespondentul Mediafax.

„La București, la centrul de comandă al MAI se pregătește tot firul situației, cu ore, cu minute, cu tot, care va fi pus la dispoziția domnului prim-ministru în cursul acestei zile și care va fi dat publilcității pentru a se înțelege ce s-a întâmplat”, a declarat Arafat.

El a spus că, din informațiile pe care le are în prezent, primul echipaj de intervenție a ajuns la fața locului la ora 16.25, după apelul la 112 înregistrat la ora 16.11.

„Din timpii pe care îi am și care au fost dați, da, nu există mai repede decât atât să intervii în condițiile organizării existente, care a permis ca sub 16 minute să ai toate echipajele de intervenție la fața locului. Avem apelul la 16.11 și la 16.30 deja era toată lumea acolo și șefa SMURD a spus că atunci când a sosit la fața locului, adică la 16.35-16.40, pe apă erau deja două ambarcațiuni ale pompierilor”, a declarat Arafat, întrebat dacă el consideră că s-a intervenit la timp.â

Întrebat, de asemenea, cum s-ar fi putut interveni pentru ca cele patru persoane să fie salvate, Raed Arafat a răspuns: „Sunteți convinși că aceste patru persoane puteau fi salvate imediat, în viață? Eu nu știu acest lucru”.

Prima victimă a fost adusă cu o barcă pesărească

Arafat a recunoscut că prima victimă scoasă din apă, medicul Laura Vizireanu, a fost adusă la mal cu o barcă pescărească, el spunând că împreună cu victima se afla în barcă și un paramedic pompier.

„S-a intervenit și cu nave de pompieri și cu nave de pescari din zonă. Cum este și normal, oamenii au intervenit când au văzut ce s-a întâmplat, dar în ambarcațiunea care a adus-o la mal pe colega noastră era un paramedic pompier, asta este dovada că pompierii erau acolo. Dar restul pompierilor au rămas acolo să continue cercetările și un coleg paramedic a venit cu barca de pescari la mal”, a spus Raed Afarat.

Arafat a precizat că primele două victime au fost scoase din apă de către scafandrii de la ISU, iar celelalte două de scafandrii MApN, intervenția acestora fiind dificilă.

„Scafandrii au intervenit în condiții extrem de grele, în altă țară probabil spuneau să continue căutările a doua zi. Primii doi au fost scoși la suprafață de scafandrii pompieri, iar ceilalți doi de scafandrii specializați, care au lucrat în condiții grele și periculoase”, a afirmat Afarat.

El a mai precizat că la căutări a participat și ambarcațiunea Jupiter, a Agenției Române de Salvare a Vieții Omenesti pe Mare (ARSVOM), aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, care a venit la fața locului din inițiativa pilotului, pentru că șalupa se află în conservare pe timpul iernii, conform protocoalelor.

„Nava Jupiter a participat la căutări din propria inițiativă a pilotului și mulțumim pentru acest lucru, dar nava respectivă este în conservare de la sfârșitul sezonului estival, treuia să nu fie în apă, ci să fie conservată. Nava are statut de navă în conservare, nu e navă de intervenție”, a spus Raed Arafat, întrebat de ce nu a fost solicitat ajutorul acesteia.

Întrebat despre relatările martorilor, care au spus că au auzit strigăte de ajutor din partea membrilor echipajului elicopterului SMURD imediat după prăbușire, Arafat a spus că și acest aspect trebuie verificat deoarece leziunile suferite de victime le-ar fi pus în imposibilitatea de a striga după ajutor.

Raed Arafat a spus că, pe lângă hipotermie, victimele au suferit și fracturi, iar una dintre ele a fost găsită chiar în scaunul ei, sub apă.

Secretarul de stat în MAI a mai spus că sunt verificate toatea aspectele legate de intervenția de pe lacul Siutghiol și că dacă vor fi găsite probleme acestea vor fi corectate și vor fi luate măsuri, iar dacă există vinovați procurorii vor stabili acest lucru, fiind în desfășurare o anchetă a Parchetului Militar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Cum se modifică alocațiile pentru copii! Schimbări importante în lege
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
NOILE REGULI pentru cei care au centrale termice de APARTAMENT. Ordinul de la UE a...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Iată ce se întâmplă în creierul tău dacă îți place să citești ficțiune
×