Imnul Ungariei, intonat de 5.000 de persoane, la Sfântu Gheorghe, ca protest față de amenda dată PCM

Imnul Ungariei, intonat de 5.000 de persoane, la Sfântu Gheorghe, ca protest față de amenda dată PCM
Publicat: 19/12/2014, 21:44
Actualizat: 11/02/2015, 23:54

La evenimentul de vineri au participat peste 5.000 de persoane, care au purtat steaguri secuiești și ale Ungariei, intonând imnul Ungariei, dar și pe cel secuiesc, transmite corespondentul MEDIAFAX.

De asemenea, a fost prezentă o fanfară, dar și husari, iar zeci de tineri au purtat două steaguri lungi de 250 de metri, unul al Ungariei și unul secuiesc, pornind din două puncte periferice ale orașului, și întâlnindu-se în centrul acestuia.

Preoții bisericilor istorice maghiare din Sfântu Gheorghe au rostit rugăciuni și au citit pasaje din Biblie, după care liderii formațiunilor politice maghiare au citit o petiție adresată Guvernului României prin care au cerut să nu mai fie tratați ca „cetățeni de rangul doi”.

Aceasta a fost elaborată de către reprezentanții celor trei partide maghiare, UDMR, PCM și PPMT, iar președintele UDMR Covasna, Tamás Sándor, a spus că „în privința problemelor comunității maghiare cele trei formațiuni acționează împreună”.

În petiția care a fost citită în trei limbi, maghiară, română și engleză, reprezentanții comunității maghiare cer, printre altele, să nu se provoace conflicte între români și maghiari, să fie adoptate legi care să asigure păstrarea și dezvoltarea identității minorităților, restituirea clădirii Liceului „Székely Mikó” Bisericii Reformate, autonomie culturală, înființarea unei secții cu predare în limba maghiară la UMF Târgu Mureș, dar și recunoașterea limbii maghiare ca fiind limbă oficială regională în Ținutul Secuiesc, alături de limba română.

„Considerăm inacceptabil faptul că Guvernul României folosește puterea pentru a reduce la tăcere, a umili și a pune într-o situație disperată minoritățile naționale. În secolul XXI, și în calitate de membră a Uniunii Europene, un astfel de comportament prin care se persecută limba și simbolurile unei minorități, liderii comunităților sunt amenințați cu închisoarea, se renaționalizează bunuri prin care se instigă împotriva etnicilor maghiari, nu este demn de România, care de 25 de ani a rupt lanțurile unui regim dictatorial, opresiv, și și-a exprimat votul pentru libertate, statul de drept și libertatea exprimării individuale”, se arată în petiție.

„Este dureros pentru comunitatea maghiară că este tratată pe pământ natal ca fiind cetățeni de rangul doi. Nu naționalitatea prefectului este importantă, ci existența unor legi care sunt bune pentru toți cetățenii, atât pentru majoritate, cât și pentru minoritate. Unii din această țară doresc să nu ne simțim bine pe pământul nostru natal. De aceea, rugăm respectuos guvernul ca prin decizii înțelepte, după 25 de ani de la Revoluție, să normalizeze relația dintre majoritate și minoritate”, a declarat președintele UDMR Covasna, Tamás Sándor.

Protestele din Sfântu Gheorghe au început luni, când în jur de 150 de persoane s-au adunat în fața Prefecturii Covasna. Marți, numărul lor s-a dublat, pentru ca miercuri și joi să fie prezente peste 500 de persoane la manifestări.

Proteste similare au avut loc și la Miercurea Ciuc, miercuri seară, când aproximativ 400 de persoane au comemorat eroii Revoluției din 1989, iar apoi au cântat imnul Ungariei, în semn de protest față de amenda dată PCM de către Prefectura Covasna.

Partidul Civic Maghiar (PCM) Covasna a fost amendat de Prefectură cu 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică organizată, în 4 iunie, în municipiul Sfântu Gheorghe, cu prilejul Zilei solidarității naționale a maghiarilor și comemorării Tratatului de la Trianon.

Prefectul de Covasna, Marius Popica, declara, într-o conferință de presă, că amenda nu a fost dată pentru intonarea imnului Ungariei la manifestarea din 4 iunie, ci pentru că nu a fost intonat și imnul României.

Între timp, prefectul de Covasna, Marius Popica, a fost demis, joi, în locul acestuia fiind numit interimar fostul subprefect, Sebastian Cucu. Liderii UDMR Covasna au reacționat spunând că nu persoana prefectului este importantă, ci „legile clare”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Vânzările de iPhone peste tot în lume, cu excepția unui singur loc