Mii de icoane,sfințite în Duminica Ortodoxiei în Capitală. Episcopul Bucureștiului Timotei Prahoveanul: Să păstrăm icoanele în școli

Mii de icoane,sfințite în Duminica Ortodoxiei în Capitală. Episcopul Bucureștiului Timotei Prahoveanul: Să păstrăm icoanele în școli
Publicat: 02/03/2015, 08:54

Cea de-a doua zi a pelerinajului „Icoana, fereastră spre Dumnezeu”, organizat anual cu ocazia Duminicii Ortodoxiei, a adus sute de credincioși din tot Bucureștiul, alături de preoți și diaconi din peste 40 de biserici și mănăstiri, în parcul Grădina Icoanei.

După ce au înconjurat de două ori parcul, cântând imnuri religioase și purtând fiecare icoane, credincioșii au asistat la o slujbă oficiată de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul.

Acesta a rostit rugăciunea de sfințire a icoanelor, act oficiat apoi de mai mulți preoți care au stropit cu agheasmă mulțimea de credincioși.

Episcopul a rostit apoi cuvântul de învățătură. El a îndemnat sutele de credincioși adunați în parcul Grădina Icoanei să se roage pentru cei care le fac rău, care îi dușmănesc și, indiferent de necazurile care se abat asupra lor, să își păstreze bucuria.

„Din păcate, nu facem binele pe care îl dorim, ci răul pe care nu-l dorim”, a spus PS Timotei Prahoveanul.

Totodată, el i-a îndemnat pe credincioși să rămână „luptători pentru adevăr”.

„Să păstrăm icoanele noastre și în școli, chiar dacă unii încearcă să ni le scoată”, a mai spus PS Timotei Prahoveanul.

Pelerinajul din Duminica Ortodoxiei, aflat la cea de-a VIII-a ediție, a fost organizat și anul acesta de Arhiepiscopia Bucureștilor și Protoieria 2 Capitală în colaborare cu Primăria Sectorului 2.

Evenimentul are loc în fiecare an, timp de mai multe zile, înainte de prima duminică din postul Paștelui, Duminica Ortodoxiei, când se sărbătorește biruința dreptei credințe asupra iconoclasmului, erezie care susținea că sfintele icoane nu trebuie cinstite.

Sâmbătă seară, tot în jurul parcului Grădina Icoanei, credincioșii au participat la procesiunea „Lumina Ortodoxiei”, purtând lumânări și cântând imnuri bisericești, în timp ce polițiști locali în uniforme de gală au purtat torțe aprinse.

Cu ocazia acestei sărbători, au fost aduse la Biserica Icoanei sfintele moaște ale Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița (Arhiepiscopia Râmnicului), la care credincioșii se vor putea închina până luni.

Duminica Ortodoxiei a fost instituită în anul 843 de Sinodul de la Constantinopol.

La 4 martie 843, Sinodul convocat la Constantinopol de Patriarhul Metodie, în timpul împărătesei Teodora, confirmă hotărârile celor șapte sinoade ecumenice și consfințește definitiv cultul icoanelor în Biserică. Evenimentul este comemorat de atunci în prima duminică din postul Paștelui.

Sfântului Grigorie Decapolitul s-a născut prin anii 780-790, chiar în vremea când a avut loc Sinodul VII Ecumenic de la Niceea din anul 787, sinod care a condamnat iconoclasmul, adică pe cei care respingeau cultul icoanelor.

Moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, păstrate la Mănăstirea Bistrița, au fost aduse în Țara Românească în ultimii ani ai secolului al XV-lea de către banul Barbu Craioveanu.

Duminică, la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Patriarhală, Patriarhul Daniel a declarat că ora de religie nu poate fi înlocuită cu nimic, fiind știința cea mai profundă, a legăturii cu Dumnezeu, iar înscrierea la această disciplină este un act de mărturisire publică a credinței.

Curtea Constituțională a decis, în 12 noiembrie 2014, că art. 18 alin. 2 teza I din Legea educației naționale privind obligația de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie este neconstituțional, oficiali ai Curții precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută de cei care vor să studieze disciplina.

CC arăta, în motivarea deciziei, că oferta educațională pentru această disciplină este de natură să afecteze libertatea de conștiință.

Consiliul Consultativ al Cultelor din România, întrunit sâmbătă în ședință de lucru la Reședința Patriarhală, a luat act de motivarea deciziei Curții Constituționale nr. 669 din 12 noiembrie 2014 privitoare la statutul orei de religie și a observat că CC a menținut statutul orei de religie ca disciplină școlară, parte a trunchiului comun, obligatorie pentru școală, și a modificat un singur aspect referitor la procedura de participare a elevului la ora de religie, și anume pe baza unei cereri de înscriere.

Consiliul solicită Parlamentului ca atunci când va completa art. 18 alin. 2 teza I din Legea educației naționale să prevadă clar că înscrierea sau reînscrierea elevului pentru a frecventa ora de religie, dar și retragerea acestuia se vor face prin cerere scrisă.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spunea, în 13 februarie, că elevii ar putea face solicitare pentru participarea la ora de religie o singură dată pe ciclu de învățământ – primar, gimnazial și liceal, excepție făcând anul școlar 2015-2016, când își vor exprima opțiunea indiferent de anul de studiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dorothy Dandridge, primul star de culoare de la Hollywood. „Nu pot juca în rolul unei...