Sighișoara riscă să fie exclusă din lista siturilor UNESCO

Sighișoara riscă să fie exclusă din lista siturilor UNESCO
Publicat: 04/03/2015, 14:45

Arhitectul-șef al județului, Răzvan Șipoș din cadrul Consiliului Județean Mureș, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că există „îngrijorări îndreptățite” legate de „posibilitatea menținerii” municipiului Sighișoara pe lista siturilor UNESCO, din cauza neregulilor constatate la capitolul disciplină în construcții.

Șipoș a spus că a descoperit o serie de nereguli începând de anul trecut, de când a preluat responsabilitățile de arhitect șef al Sighișoarei pentru că postul a rămas vacant în iunie.

„Problema cea mai gravă este că se construiește neautorizat și fără avizul Ministerului Culturii. Faptul că se montează ferestre de tip termopan este cea mai mică problemă, grav este că se lucrează fără respectarea normelor de restaurare, cu distrugeri iremediabile, irecuperabile și ireversibile. Există o disciplină în construcții care este scăpată de sub control și pierderile pot fi imense. Incapacitatea adminsitrației ridică semne de întrebare dacă acest sit își păstrează autencicitatea pentru care a fost introdus pe lista UNESCO, pentru că riscă să fie exclus”, a spus arhitectul-șef.

Conform acestuia, multe lucrări executate la imobile monumente istorice nu sunt autorizate, iar altele pentru care s-au obținut documente legale nu sunt restaurate cu respectarea proiectelor.

Șipoș susține, de asemenea, că unele autorizații „au fost emise de primărie fără respectarea legii”, iar în multe cazuri nu are loc o recepție a lucrărilor, astfel că nu se verifică dacă au fost respectate condițiile tehnice.

Arhitectul-șef al județului a precizat însă că până în acest moment „nimeni nu a făcut vreun demers pentru excluderea de pe lista siturilor UNESCO”.

El a adăugat că recomandă constituirea unei comisii locale de urbanism, care să își exprime punctul de vedere în cazul fiecărei lucrări executate și să urmărească respectarea proiectelor.

Pe de altă parte, primarul interimar al Sighișoarei, Dan Eugen Bândea, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că administrația locală acordă „toată atenția” centrului istoric și îl va sprijini pe viitorul arhitect-șef.

„Pentru conservarea și protejarea sitului, Sighișoara a făcut timp de trei ani (2011-2013) parte din proiectul european HERITPROT, privind protecția la foc și îmbunătățirea sistemelor de stingere a incendiilor în Centrele istorice înscrise în patrimoniul mondial. În consecință, Sighișoara este singurul oraș din România în care pompierii beneficiază de cel mai complex și mai exhaustiv plan de implementare/acțiune pentru riscul la foc al sitului UNESCO”, a afirmat primarul interimar.

Conform acestuia, „de la înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial nu a existat și nici nu există vreo notificare din partea Comitetului Patrimoniului Mondial referitoare la posibilitatea excluderii Centrului Istoric Sighișoara din Lista UNESCO”.

„A existat doar o scurtă perioadă de monitorizare în perioada în care se vehicula construirea Dracula Parc undeva la limita orașului. Neregularitățile la care domnul arhitect șef al județului face referire, fără a da însă și exemple concludente, vor fi verificate, iar acolo unde acestea se vor constata, se va proceda conform legislației în vigoare”, a adăugat edilul.

Centrul istoric al orașului Sighișoara a fost inclus în Lista patrimoniului mondial în anul 1999.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Revoltător! Cum justifică Luis Fabian crima de la Padina: 'Trebuie să înghit eu?!'
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Sedus și jefuit de iubita româncă. Metoda prin care o femeia în vârstă de 47...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Rusia îşi concentrează forţele pentru o nouă invazie din nord în Ucraina. Avertisment al şefului...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Halep IUBEȘTE din nou?! E milionar în Top 300 Capital: : Așa s-a întâmplat
Florin Răducioiu, distrus după relația cu fotomodelul Janine Sârbu. Cum a aflat că e înșelat
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×