Concluzia unui studiu controversat: homeopatia este inutilă în tratarea oricărei maladii

Concluzia unui studiu controversat: homeopatia este inutilă în tratarea oricărei maladii
Publicat: 13/03/2015, 20:47

Homeopatia este inutilă în tratarea oricărei probleme de sănătate, potrivit National Health and Medical Research Council (NHMRC), cea mai importantă organizație de cercetare medicală din Australia, care a ajuns la această concluzie după analizarea profundă a mai multor studii existente pe această temă.

Homeopații cred că substanțele toxice pentru organism pot, în doze extrem de mici, să trateze persoanele care nu se simt bine.

Diluând aceste substanțe în apă sau alcool, amestecul rezultat reține o „amintire” a substanței originale, care declanșează un răspuns de vindecare din partea organismului, susțin homeopații.

Aceste afirmații au fost dovedite ca fiind false de o gamă largă de studii, dar NHMRC a analizat în premieră, cu foarte multă atenție, 225 de articole de cercetare privind homeopatia. În urma acestui studiu, NHMRC a publicat, miercuri, poziția sa oficială privind acest tip de tratamente.

„Având la bază evaluarea dovezilor privind eficiența homeopatiei, NHMRC concluzionează că nu există nicio problemă de sănătate în cazul căreia sunt disponibile dovezi de încredere că homeopatia funcționează”, scrie în raportul publicat miercuri de organizația australiană.

„Oamenii care aleg homeopatia își pot pune sănătatea în pericol dacă resping sau amână tratamente pentru care există dovezi clare referitoare la eficiență și siguranță”, mai scrie în raportul NHMRC.

O companie independentă a evaluat studiile și dovezile privind rezultatele acestui tip de terapie pentru a preveni acuzațiile de părtinire.

Președintele Comitetului de lucru privind homeopatia din cadrul NHMRC, profesorul Paul Glasziou, a declarat că speră ca asiguratorii privați să înceteze să mai ofere reduceri pentru tratamentele homeopatice și vor forța farmaciile să reanalizeze depozitarea acestor tratamente.

„Vor exista grupuri de oameni care nu vor lua în considerare acest raport și vor spune că totul este o conspirație a elitelor. Dar sperăm că vor fi foarte mulți oameni raționali care se vor gândi mai bine referitor la vânzarea, utilizarea și subvenționarea acestor substanțe”, a declarat profesorul Glasziou.

Deși unele studii au ajuns la concluzia că homeopatia este eficientă, calitatea acelor studii era slabă, cercetările având probleme serioase de concepție, iar numărul participanților era insuficient pentru a susține ideea că homeopatia funcționează mai bine decât o pastilă cu zahăr, potrivit raportului NHMRC.

În pregătirea raportului, NHMRC a analizat, de asemenea, 57 de recenzii sistematice, un tip de studiu științific extrem de serios care ia în calcul toate cercetările de calitate care există pe o anume temă și le sintetizează pentru a obține o serie de descoperiri general acceptate.

Potrivit The Guardian, utilizarea terapiilor homeopatice a scăzut în Marea Britanie după ce Camera Comunelor din Parlamentul britanic a dat publicității un raport, în 2010, în care preciza că acest tip de tratament este inutil.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău au trecut la următoarea etapă a relației. Vedeta, în culmea...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii