Situația Institutului Cantacuzino, pe masa parlamentarilor. Ce măsuri de salvare propun aleșii

Situația Institutului Cantacuzino, pe masa parlamentarilor. Ce măsuri de salvare propun aleșii
Publicat: 17/03/2015, 17:50
Actualizat: 18/05/2015, 20:00

Institutul Cantacuzino a intrat într-un proces de auditare și, dacă în urma acestui raport, Consiliul Concurenței își dă avizul, Ministerul Finanțelor Publice nu are nicio reținere pentru ștergerea tuturor datoriilor, a declarat marți, la Camera Deputaților, secretarul de stat Attila Gyorgy.

Secretarul de stat din Ministerul Finanțelor Publice a declarat, în Comisia de sănătate a Camerei Deputaților, că au fost mai multe discuții în care s-au căutat soluții pentru ștergerea datoriilor Institutului Cantacuzino. Specialiștii au ajuns la concluzia că există posibilitatea legală pentru a se acorda un ajutor de stat, însă pentru acest lucru este nevoie de documentare.

„Este nevoie de un studiu, care știu că deja a fost cerut de către Ministerul Educației și a și început. Acest studiu va sta la baza avizului pe care trebuie să îl dea Consiliul Concurenței. Dacă obținem acest aviz, noi nu avem nicio reținere pentru a aviza ștergerea tuturor datoriilor Institutului Cantacuzino”, a spus Attila Gyorgy.

Directorul Institutului Cantacuzino, Adrian Onu, a spus că studiul de audit a început deja de o săptămână și ar trebui încheiat în patru săptămâni, însă compania care îl face a anunțat că încearcă să finalizeze până la sfârșitul acestei săptămâni sau începutul săptămânii viitoare.

Directorul de producție al Institutului, Francisc Csobor, a arătat că există un plan de afaceri gândit de specialiștii de la Cantacuzino.

„Încă se mai poate face vaccin la Cantacuzino, dar trebuie luată o măsură în timp scurt, pentru că oamenii pleacă, iar tehnologia se degradează. Dacă depășim un milion de doze, Institutul devine profitabil”, a spus Francisc Csobor, subliniind că acest lucru s-ar putea întâmpla în doi ani.

Francisc Csobor a mai spus că, din calculele făcute, în primul an ar fi necesar un buget de 17 milioane de lei, din care 14 milioane pentru testare și validare și trei milioane pentru investiții. În opinia sa, dacă s-ar face acest lucru, în cel de-al doilea an, Institutul Cantacuzino ar putea înregistra o producție profitabilă.
„Această investiție s-ar putea recupera în patru-cinci ani”, a adăugat Csobor.

„Pentru Institutul Cantacuzino ar trebui o discuție la nivel de CSAT”

Problemele Institutului Cantacuzino ar trebui să fie discutate în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pentru că institutul este o marcă a României, a declarat secretarul de stat din Ministerul Sănătății Alin Țucmeanu, în Comisia de sănătate din Camera Deputaților.

Secretarul de stat Alin Țucmeanu a declarat că dorește găsirea unei soluții „fără să ne mințim”, arătând că Institutul Cantacuzino este într-o situație gravă, având datorii importante și conturile blocate.

„Institutul Cantacuzino este într-o situație deficitară. Din punctul meu de vedere, ar trebui făcută o discuție la nivel de CSAT, pentru că Institutul Cantacuzino este o marcă și un bun al României. Poate că reușiți dumneavoastră să o inițiați”, le-a spus Țucmeanu deputaților din Comisia de sănătate.

Secretarul de stat a mai arătat că, an de an, Institutul a avut „management defectuos” și nici nu are un manager care să ocupe acest post în urma unui concurs.

„Orice sumă alocată Institutului Cantacuzino devine ajutor de stat și devine ilegală. (…) Pentru noi, Ministerul Sănătății, este foarte importantă situația Institutului Cantacuzino”, a precizat Alin Țucmeanu.

Deputații din Comisia de sănătate au spus că sunt dispuși să se alăture efortului de salvare a Institutului Cantacuzino, dar au întrebat de ce nimeni nu a fost vreodată pedepsit pentru situația în care a ajuns institutul și cine are în prezent interesul ca vaccinul antigripal să nu fie produs în România.

De asemenea, deputații au sugerat că ar fi necesară elaborarea unui plan comun, cu Ministerul Sănătății, pe o perioadă de 10 ani.

În 2010, Agenția Națională a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizația de punere pe piață a produselor injectabile

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Guvernul caută soluții pentru situația de la Institutul Cantacuzino, dar nu poate aloca bani direct de la buget, deoarece acest lucru ar fi considerat ajutor de stat. „Încercăm să găsim soluții, în măsura în care nu avem voie să dăm bani direct de la buget, pentru că este ajutor de stat și în măsura în care acolo nu s-au produs, deși s-au investit bani publici, nu s-au produs vaccinuri omologate”, a spus Ponta, întrebat dacă Guvernul poate „salva” Institutul Cantacuzino.

În 22 ianuarie, a fost semnat Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care prevede ștergerea datoriilor către ANAF și denumirea activității de sănătate publică drept serviciu de interes economic general, însă unitatea are în continuare conturile blocate.

În octombrie 2014, Institutul Cantacuzino a fost trecut în coordonarea Ministerului Educației, din cea a Ministerului Sănătății.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciați producători de imunologice din lume, și-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenția Națională a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizația de punere pe piață a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricație. În aceste condiții, unele programe naționale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritățile au fost obligate să importe vaccin.

Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentrații scăzute a tulpinei B, linia de producție a fiolelor fiind ulterior închisă.

În 2013 producția a fost reluată fiind realizate primele 600.000 de doze, dar, la sfârșitul anului, ANM a anunțat Institutul Cantacuzino că vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piață, întrucât au fost descoperite probleme. Totodată, ANM a trimis probe, pentru reverificare, la Agenția Medicamentului din Franța, care a comunicat, în 31 ianuarie, că vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul că vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unități per mililitru de endotoxine, față de sub 100 pentru un produs conform.

În acest context, producția de vaccin a fost oprită, iar imunizarea populației se face numai cu vaccin din import.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
MAGHIARII dau în clocot în TRANSIILVANIA. Abia acum s-a aflat ce sentimente au: Există o...
Piața imobiliară a sărit în aer. Scumpirile nu se mai opresc
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!