Deputații juriști au dat aviz favorabil pentru arestarea lui Theodor Nicolescu

Deputații juriști au dat aviz favorabil pentru arestarea lui Theodor Nicolescu
Publicat: 23/03/2015, 12:25

Deputații juriști au dat luni aviz favorabil pentru cererea procurorilor DNA în cazul liberalului Theodor Nicolescu. Deputatul PNL este acuzat de procurorii anticorupție de abuz în serviciu și luare de mită, în perioada când era în conducererea Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP).

Menționăm faptul că Theodor Nicolescu nu a fost prezent la ședința comisiei, în care era vicepreședinte. Acesta și-a dat demisia din această comisie.

Întrebat dacă solicitarea procurorilor are șanse să intre la vot final în plenul Camerei Deputaților miercuri, președintele comisiei juridice, Bogdan Ciucă, a evitat un răspuns concret.

„Asta trebuie să întrebați Biroul Permanent. Nu știu exact ce are în plan Biroul Permanent, noi am primit sesizarea, obligația noastră a fost să dăm raportul până la următorul Birou Permanent, deci rapoartele pleacă acum de pe masă. Vom respecta solicitarea Biroului”, a precizat, la finalul ședinței, președintele comisiei juridice, Bogdan Ciucă.

Concret, deputații juriști au dat două avize separate, unul pentru reținere și altul pentru arestare preventivă. Pentru primul raport, 14 membri ai comisiei juridice s-au pronunțat favorabil, în timp ce alți patru s-au împotrivit, iar pentru raportul privind arestarea preventivă 13 deputați au votat „pentru”, iar trei „împotrivă”.

Dosarul lui Theodor Nicolescu

Procurorii DNA au cerut reținerea și arestarea preventivă a deputatului PNL Theodor Nicolescu, acesta fiind acuzat de abuz în serviciu și luare de mită. Nicolescu este suspectat în același dosar cu fostul șef al ANI, Horia Georgescu.

Procurorii DNA au cerut reținerea și arestarea preventivă în cazul lui Theodor Nicolescu, cele trei infracțiuni de abuiz în serviciu de care este suspectat având consecințe deosebit de grave. Potrivit DNA, deputatul a obținut, pe vremea când era în conducerea ANRP, „un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul”.

„În cursul anului 2008, inculpatul NICOLESCU THEODOR-CĂTĂLIN, împreună cu ceilalți membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a emis în cazul a trei dosare, titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor și nici prevederile art. 10 alin. 6 și 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75.000.000 euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obținerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii și cesionarii drepturilor de despăgubire”, se arată în comunicatul DNA.

Concret, susțin procurorii, Comisia Centală pentru Stabilirea Despăgubirilor a aprobat un raport de evaluare, realizat de expertul evaluator Neculai Nistor, prin care a stabilit pentru un teren de peste 55.000 de metri pătrați o valoare de 84.546.000 de lei, adică 1.526 lei/metru pătrat, o sumă supraevaluată. Astfel, prejudiciul s-ar ridica la peste 13 milioane de euro.

„La data de 10.11.2008, în condițiile sus menționate, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Drulă Dorin Cornel, în dosarul de despăgubire înregistrat sub nr. 26600/CC/2006, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 1.535 metri pătrați și construcție demolată de 2.137.636 euro, respectiv 7.851.965 lei, prin supraevaluarea acestora cu suma de 1.730.554 euro, echivalentul a 6.510.865 lei prejudiciind cu această sumă bugetul de stat și facilitând obținerea unor avantaje patrimoniale necuvenite de către o persoană. La data de 02.09.2008, în condițiile sus menționate, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Hanu Alexandru-Florin în dosarul de despăgubire nr. 13653/FFCC/2008, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 20,5 hectare, situat pe raza fostei comune Dudești – Cioplea, actualmente sector 3 București, de 104.640.072 euro (375.050.942 lei) prin supraevaluarea acestuia cu suma de aproximativ 60 milioane euro, prejudiciind cu această sumă bugetul de stat și facilitând obținerea unor avantaje patrimoniale necuvenite de către trei persoane”, se arată în comunicatul DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii anunță că va fi vreme frumoasă în ultima lună de primăvară