Fostul director al Bibliotecii Metropolitane București, plasat în arest la domiciliu

Fostul director al Bibliotecii Metropolitane București, plasat în arest la domiciliu
Publicat: 14/04/2015, 17:02

Magistrații au decis să înlocuiască măsura arestului preventiv, impusă în cazul lui Rotaru, cu cel la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile.

Astfel, fostul director al Bibliotecii Metropolitane București a părăsit Arestul Central al Poliției, unde se afla de la jumătatea lunii septembrie 2014.

Florinel Rotaru și alți 12 inculpați, între care o fostă șefă de Serviciu din Primăria Capitalei, au fost trimiși în judecată de procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 în dosarul plăților negale de milioane de lei.

Alături de Rotaru, sunt judecați Irina Bologa, fost șef Serviciu Cultură în cadrul Primăriei Municipiului București – Direcția Cultură, Învățământ, Turism, și 11 persoane angajate ale BMB la data faptelor, respectiv Rodica Cosmaciuc, Ioana Gogoneață, Elena Cristina Baldovin, Virgil Lică, Ioana David, Maria Simona Codrescu, Petruța Brezoiu, Cornelia Radu, Rodica Lupușanschi, Paula Ioana Laszlo și Anca Ioana Andreescu.

Toți inculpații din dosar sunt acuzați de abuz în serviciu, mare parte a prejudiciul rezultând din cumpărarea de cărți supraevaluate de către BMB. Rotaru este judecat și pentru conflict de interese și fals în declarații.

Potrivit anchetatorilor, în decembrie 2012, Florinel Rotaru, director general, Ioana Gogoneață, contabil șef, și Elena Cristina Baldovin, șef Serviciu Achiziții Publice, toți din cadrul BMB, au efectuat diverse operațiuni în baza cărora „s-a realizat plata nelegală a sumei totale de 79.758 lei, reprezentând contravaloarea unor lucrări neexecutate și o diferență rezultată, pe de o parte, urmare a decontării unei operațiuni necuprinse în contract, iar pe de altă parte, urmare a aplicării nejustificate a unui tarif superior celui menționat în contract”.

Tot Rotaru a încheiat trei contracte de mentenanță preventivă cu o societate comercială, în baza cărora s-a plătit în mod nelegal suma totală de 168.682 de lei, cu nerespectarea principiilor economicității, eficienței și eficacității utilizării fondurilor publice, susțin procurorii.

În rechizitoriu se mai precizează că Rotaru, Cosmaciuc, Brezoiu, Gogoneață, Baldovin, Lică, Radu, David și Codrescu, în perioada 2010-2012, au făcut operațiuni în baza cărora s-a realizat plata nelegală a sumei totale de 2.148.819 lei.

Anchetatorii mai susțin că Rotaru, Bologa, Lupușanschi, Laszlo și Andreescu, în calitate de președinte, respectiv de membrii ai unei comisii constituită la nivelul Bibliotecii Metropolitane București, în perioada 2008-2012, contrar intereselor financiare ale acestei instituții, „au procedat la supraevaluarea unităților bibliografice achiziționate de la o persoana fizică, fapt ce a condus la plata nelegală din bugetul BMB a sumei totale de 3.758.339 lei”.

Despre Irina Bologa, procurorii spun și că aceasta, în calitate de șef Serviciu Cultură în cadrul Primăriei Capitalei, în perioada 2008-2012, „a participat la luarea unei decizii care a dus la achiziționarea de la o persoană fizică a unui număr total de 688 unități bibliografice în valoare totală de 5.485.450 de lei, deși se afla în relații patrimoniale cu BMB, cu care în perioada 1.11.2007-24.04.2011, încheiase în nume propriu un număr de cinci contracte cu caracter patrimonial, pentru care a fost remunerată cu suma de 18.000 lei”.

Fostul director general al BMB este acuzat și de faptul că și-a urmărit interesele persoane folosindu-se de funcția pe care o ocupa. Astfel, contrar intereselor financiare ale BMB, el a dispus ca doi angajați ai Serviciului Administrativ să muncească, în timpul orelor de program, la imobilele pe care le deținea, fapt ce a condus la plata nelegală de către instituție a sumei totale de 34.852 lei.

Același Rotaru, se arată în rechizitoriu, „a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut în mod direct un folos patrimonial pentru soția sa, în sensul angajării acesteia în cadrul BMB pe o funcție pentru care aceasta a primit un salariu”. De asemenea, în perioada 2008-2012, a participat și la luarea unor decizii, prin care s-au obținut, direct, un folos patrimonial pentru o asociație al cărei președinte era, în condițiile în care el a beneficiat din partea asociației de foloase de orice natură.

În rechizitoriu se arată și că Florinel Rotaru, în declarațiile de avere din perioada 2010-2013, nu a menționat calitatea de proprietar asupra unui teren intravilan.

În vederea recuperării prejudiciului, s-a pus sechestru pe șase terenuri, nouă locuințe, 688 de cărți și 17.500 de euro.

Dosarul se află pe rolul Tribunalului București.

În aprilie 2013, primarul general Sorin Oprescu a dispus încetarea delegării lui Florinel Rotaru în funcția de manager al BMB, pentru management defectuos și ineficiență în administrarea, angajarea și utilizarea resurselor publice locale. Măsura a fost luată în urma verificărilor făcute de Direcția de Control și Direcția de Audit Intern din Primăria Capitalei.

Raportul a arătat că multe dintre deficiențele constatate sunt rezultatul unui „management defectuos”, ca urmare a necunoașterii sau „cunoașterii insuficiente” a prevederilor legislative în vigoare, dar și ineficienței în administrarea, angajarea și utilizarea resurselor publice locale, se arăta atunci într-un comunicat de presă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Noi funcții Google pentru Android și Maps! Anunțul făcut de companie
×