Hotărârea în cazul lui Șova, contestată la CCR. Strategia liberalilor pentru reluarea votului: „Hotărârea sfidează legile și Constituția”

După aproape o lună de la votul dat de Senat, prin care Dan Șova a scăpat de reținere și arestare preventivă, Senatul a redactat și publicat în Monitorul Oficial o hotărâre de respingere. Astfel, liberalii au contestat această hotărâre la Curtea Constituțională, subliniind faptul că, votul în cazul lui Șova a fost dat în baza unor prevederi legale aflate în neconconrdanță cu Constituția.

Anunțul a fost făcut de viceliderul senatorilor PNL, Tudor Barbu, care a precizat că hotărârea redactată miercuri „sfidează legile și Constituția”.

„Este caz unic în istoria post-decembristă să ieși în fața presei, tu, Călin Popescu Tăriceanu, tu, Victor Ponta, oricine din arcul guvernamental, să spui că te-ai bazat pe un articol dintr-un Regulament evident neconstituțional, prin faptul că a fost modificat de Senatul României, ca fiind neconstituțional, să invoci o lege, legea care se referă la Statutul senatorilor și deputaților, evident neconstituțională, prin faptul că s-a modificat prin vot, în unanimitate..toată lumea știa că aceste regulamente sunt neconstituționale”, a spus Barbu.

Senatorul PNL a precizat că cei de la Putere au folosit un „subterfugiu” pentru a dat o hotărâre care cuprinde în text formularea „noi constatăm”.

„Senatul nu constată niciodată, Senatul României hotărăște. Noi avem o hotărâre care spune că noi, senatorii României, constatăm că s-au întrunit sau nu niște criterii”, a explicat Barbu, precizând că Senatul „constată” doar încetarea mandatului unui senator, din motive de deces sau demisie.

Tudor a mai spus că o astfel de formulare reprezintă nu doar un motiv de contestare la Curtea Constituțională dar și „un motiv de îngrijorare în ceea ce privește respectul lui Tăriceanu și celor din PSD față de Constituție și față de cetățeni”.

Ce susțin liberalii, în sesizarea făcută

În sesizarea făcută, liberalii constată că hotărârea redactată de Senat în cazul lui Șova nu respectă actualul articol 173 al Regulamentului Senatului și articolul 24 din Statutul deputaților și senatorilor, acte normative modificate imediat după scandalul din Senat.”Considerăm că redactarea hotărârii s-a făcut cu încălcarea considerentelor Curții Constituționale, atestarea rezultatului votului dat cu privire la cererea de încuviințare a arestării senatorului Dan-Coman Șova, așa cum este cuprins în dispozitivul deciziei acesteia, neputând fi făcută printr-o „hotărâre de constatare” care lasă loc la interpretări. Senatul trebuia să-și asume decizia prin care încuviințează ori nu reținerea și arestarea preventivă a senatorului în cauză”, se arată în sesizarea PNL.

Un alt aspect semnalat de PNL, din punct de vedere procedural, îl constituie conținutul hotărârii senatului. Liberalii consideră că, deși nu are o denumire, această hotărâre privește o constatare, așa cum reiese din redactare.

„Potrivit prevederilor regulamentare, singura materie în care atât Senatul, cât și Camera Deputaților au adoptat hotărâri privind o constatare, a fost cea a încetării unor mandate de senator, respectiv de deputat care, evident, produce efecte juridice clare, neinterpretabile. Or, în speță, nu înțelegem caracterul hotărârii de constatare a rezultatului unui vot (care nu a fost întrunit potrivit prevederilor legale în vigoare), practic o simplă consemnare.

Teoretic, consemnarea rezultatului votului menționat ar trebui să producă efecte. În acest sens, constatăm că hotărârea, astfel cum este redactată, e lipsită de decizia, fie ea de respingere ori admitere, privind cererea parchetului asupra căreia Senatul avea libertatea să se pronunțe”, se mai arată în sesizarea către Curtea Constituțională.

După trei zile de tergiversări, Senatul a redactat hotărârea care constată faptul că solicitarea DNA privind reținerea și arestarea lui Dan Șova este respinsă și a fost publicată, marți seară, în Monitorul Oficial Liberalii anunțaseră dinainte că o vor contesta la Curtea Constituțională, fiind o hotărâre care se bazează pe articole de lege neconstituționale. Mai mult, tot liberalii susțin că procedura prin care s-a ajuns la acest act este una neregulamentară.

Articolul acestei hotărâri prevede că se „constată că nu au fost întrunite condițiile cerute de art. 24 alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor și de art. 173 din Regulamentul Senatului, pentru a încuviința reținerea și arestarea preventivă” a senatorului Dan Șova.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat și-a adunat toate lozurile necâștigătoare cumpărate și a calculat câți bani a pierdut....
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
INTERZIS total în noaptea de ÎNVIERE. Regulile au fost anunțate chiar astăzi, 30 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Nu există măreție fără familie". Visul lui Maluma a devenit în sfârșit realitate. Ipostaza emoționantă...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?