UE îl refuză pe Poroșenko și nu trimite o forță militară de menținere a păcii în Ucraina

UE îl refuză pe Poroșenko și nu trimite o forță militară de menținere a păcii în Ucraina
Publicat: 27/04/2015, 20:41

„Putem vorbi doar despre o misiune civilă, nu militară”, a declarat președintele Consiliului European Donald Tusk într-o conferință de presă.

Anterior, președintele ucrainean Petro Poroșenko a îndemnat Uniunea Europeană și ONU să trimită trupe de menținerea păcii în regiunea Donbas, devastată de un conflict armat care a izbucnit anul trecut între separatiștii proruși și forțele naționale, după anexarea Peninsulei ucrainene de către Rusia.

Rebelii proruși bombardau un sat din apropiere de orașul Mariupol. Tancuri și mortiere au bombardat satul Șirokie, situat în apropierea orașului port considerat strategic Mariupol, aflat sub controlul trupelor naționale.

În schimb, Tusk a anunțat că UE va trimite la Kiev o misiune civilă „de evaluare”, care să analizeze modalități în vederea consolidării asistenței în domeniul securității acordate Ucrainei.

Această misiune va analiza nevoile țării și ce poate să facă Bruxellesul pentru a ajuta și va întocmi un raport în acest sens, care va fi discutat de statele membre ale Uniunii, a precizat el, citat de Interfax Ucraina.

Forțe rebele puternic înarmate luptă împotriva forțelor guvernamentale de un an în regiunile Donețk și Lugansk.

Occidentul și Kievul acuză Rusia că-i înarmează și-i susține cu trupe pe insurgenții proruși, însă Moscova neagă acest lucru, insistând că rușii care luptă alături de rebeli sunt voluntari.

– Încălcări ale armistițiului

„Suntem îngrijorați de informațiile potrivit cărora în estul Ucrainei continuă să intre arme”, a declarat Tusk, citat de BBC.

Observatori internaționali din cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) „nu au putut verifica o retragere a armamentului greu”, a subliniat președintele Consiliului European.

Potrivit armistițiului încheiat la Minsk, în februarie, ambele părți ar fi trebuit să își retragă armamentul greu din zona de conflict.

Tusk a reiterat poziția europeană potrivit căreia sancțiunile UE impuse Rusiei vor rămâne în vigoare până când condițiile stabilite la Minsk vor fi îndeplinite integral.

Observatori OSCE au anunțat duminică faptul că au constatat cel mai intens bombardament asupra satului Șirokie de la reluarea ostilităților, la jumătatea lui februarie. Armament greu – inclusiv tancuri – a fost observat în zone controlate de către rebelii proruși în regiune, au subliniat ei.

– Poroșenko a pledat pentru liberalizarea regimului vizelor

Acțiunile Rusiei în estul Ucrainei nu ar trebui considerate un obstacol în calea unui regim de liberalizare a vizelor din partea UE, a declarat președintele ucrainean Petro Poroșenko, citat de Interfax Ucraina. „Acțiunile Moscovei de pe frontiera de est complică în mod considerabil acest proces (de liberalizare a vizelor). Dar sunt de acord cu președintele Tusk că această problemă nu trebuie să reprezinte un obstacol” în calea procesului, a declarat Poroșenko în deschiderea summitului UE-Ucraina.

Președintele ucrainean a subliniat că decizia de a acorda cetățenilor țării sale dreptul de a vizita țările UE fără vize reprezintă un pas important în susținerea opțiunii prooccidentale a Ucrainei în viitorul apropiat. „Sunt convins că ucrainenii, ca popor european, au dreptul la una dintre libertățile fundamentale pe care este bazată integrarea europeană, și anume libertatea de a călători și a relațiilor umane”, a spus el.

Ucraina va continua să susțină soluționarea situației din est prin negocieri, a mai subliniat șeful statului. „Ucraina este convinsă că nu există alternaivă la soluționarea diplomatică a situației din Donbas și va depune un efort maxim în această direcție, inclusiv prin respectarea deplină și necondiționată a acordurilor de la Minsk”, a spus el în cadrul reuniunii.

Poroșenko a subliniat totodată că criza din țara sa poate fi soluționată cu condiția unei „reveniri complete și ireversibile a Rusiei în cadrul legislației internaționale”.

– Îndemnuri la reformă

Președintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a participat, de asemenea, la reuniunea la nivel înalt de la Kiev.

Este vorba despre primul summit de la semnarea, în iunie, a Acordului de Asociere UE-Ucraina. Reuniunea continuă marți.

Uniunea Europeană îndeamnă Ucraina să adopte reforme economice vaste, în lupta cu o datorie nesustenabilă, inflația și o corupție endemică.

Însă Bruxellesul a fost de acord să amâne implementarea Acordului de Asociere cu Ucraina până în ianuarie 2016, în urma protestelor Rusiei.

Moscova privește cu suspiciune Acordul, apreciind că liberul-schimb cu UE poate să transforme Ucraina într-o poartă de intrare a unor bunuri ieftine pe piața rusă.

Juncker a apreciat, citat de BBC, că în Ucraina condițiile de trai sunt „foarte dificile” și a promis o suplimentare a asistenței financiare din partea UE, vizând să ajute în procesul „dureros” de reformă.

„Cetățenii ucraineni vor să trăiască într-o țară fără corupție”, a subliniat președintele CE.

Reformarea sectorului energetic ucrainean, puternic subvenționat, este o prioritate, apreciază expertul BBC în probleme economice Andrew Walker, care consideră că ineficiența energetică secătuiește bugetul național.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Gabriela Lucuțar divorțează! Regina Întunericului și soțul ei au de împărțit o avere de 2,7...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale pentru toate...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
De ce niciun trecător nu a intervenit pentru a-l salva pe bărbatul ucis în Crângași!...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
Reguli noi la vămile din România. Autoritatea Vamală Română a făcut anunțul
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
"Era o fată nevinovată". Ipoteza polițiștilor în cazul fetiței de doi ani din Dolj găsită...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Irlanda a recunoscut oficial Palestina ca stat suveran și independent
×