Iranienii au preluat controlul asupra unui vapor în care se aflau și români. „S-au tras focuri de avertizare”

Publicat: 29/04/2015, 09:41

Nave de patrulă iraniene au tras focuri de avertizare, marți, împotriva unei nave cargo aflate sub pavilionul unei insule protejate de Statele Unite și au preluat controlul vasului, a declarat Pentagonul.

Nava Maersk Tigris, sub pavilionul Insulelor Marshall, tranzita strâmtoarea Hormuz în momentul în care nave ale Gardienilor Revoluției s-au apropiat de ea și i-au ordonat să se îndrepte către teritoriul iranian. Atunci când comandantul a refuzat, navele iraniene au tras focuri de avertizare, obligând comandantul să se supună cererii lor, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steve Warren.

Marinarii iranieni au urcat la bordul navei, care a rămas sub control iranian în apele continentale ale Iranului, a precizat Warren. Comandamentul Central al Marinei americane a trimis distrugătorul USS Farragut și un avion de recunoaștere în zonă după ce comandantul a emis un apel de ajutor.

Niciun membru al echipajului Maersk Tigris nu a fost rănit și niciun american nu se afla la bord, potrivit Pentagonului. Warren a declarat că nava avea un echipaj format din peste 30 de membri, dar nu a precizat naționalitățile acestora. Associated Press citează televiziunea publică iraniană care susține că la bord se aflau 24 de marinari din Marea Britanie, Bulgaria, România și Myanmar. Televiziunea iraniană susține că nava a fost reținută în baza unui ordin judecătoresc din cauza nerespectării anumitor măsuri. Oficialii iranieni nu au putut fi contactați imediat pentru comentarii.

Deși Maersk Tigris se afla în apele iraniene, aceasta naviga pe un traseu recunoscut internațional în Strâmtoarea Hormuz, a afirmat Warren. El a precizat că a fost „inadecvat” din partea iranienilor să deschidă focul împotriva navei.

Insulele Marshall sunt o țară din Oceanul Pacific dar Statele Unite sunt singurele responsabile de apărarea lor. Statele Unite au preluat controlul Insulelor Marshall de la japonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Deși naviga sub pavilionul Insulelor Marshall, nava este deținută de Maersk Group, cu sediul în Copenhaga, Danemarca. Compania a anunțat că nava era închiriată Rickmers Ship Management din Hamburg, Germania. Maersk a declarat că nu are informații despre navă sau echipaj.

Strâmtoarea Hormuz este o rută de tranzit pentru o cincime din petrolul din lume. În trecut, Iranul a amenințat că va bloca strâmtoarea, o măsură care ar putea genera un conflict militar în Golful Persic. Americanii și forțele lor aliate patrulează în mod regulat în zonă și au desfășurat exerciții militare menite să contracareze amenințările precum mine marine pe care Iranul le-ar putea folosi pentru a închide strâmtoarea.

Iranul desfășoară frecvent exerciții militare în interiorul și în jurul strâmtorii. În 2007, forțele Gărzii Revoluționare au capturat 15 marinari britanici de pe o fregată din Golf, acuzându-i că operează în apele iraniene. Ei au fost eliberați două săptămâni mai târziu.

Vineri, patru nave de patrulă ale Gardienilor Revoluției s-au apropiat de o navă comercială sub pavilion american, MV Maersk Kensington, ce se deplasa pe o rută de tranzit recunoscută internațional din apropiere de Oman, a declarat un oficial al Marinei americane. La un moment dat, vasele iraniene au încercuit Maersk Kensington, dar nu au fost trase focuri de armă și iranienii nu au încercat să urce la bord, a declarat un oficial sub acoperirea anonimatului. Nava nu a cerut ajutor, iar vasele iraniene s-au retras în cele din urmă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale