Adjunctul secretarului general al NATO îl critică dur pe Vladimir Putin. „Națiunile suverane trebuie să își decidă singure viitorul”

Adjunctul secretarului general al NATO îl critică dur pe Vladimir Putin. Națiunile suverane trebuie să își decidă singure viitorul
Publicat: 19/05/2015, 08:56

Națiunile suverane este necesar să fie libere să-și decidă viitorul, a subliniat Vershbow, adăugând că Occidentul a depus mult efort ca Europa să fie liberă și integrată, la care nu va renunța acum.

Partenerii NATO se confruntă cu amenințări grave, a spus adjunctul secretarului general al Alianței Nord-Atlantice, insistând asupra faptului că suveranitatea transatlantică este deosebit de importantă în contextul anexării Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia. Ea demonstrează solidaritate, a subliniat Vershbow, citând exemplul Ungariei care a mobilizat trupe în Irak, Estonia și Republica Centrafricană.

Vershbow consideră că cea mai eficientă abordare NATO a Rusiei este consolidarea Alianței. Un statut de membru puternic în cadrul NATO este cea mai bună garanție, inclusiv pentru Ungaria, a avertizat el, referindu-se implicit la criticile adresate Budapestei pentru relațiile prea apropiate cu Moscova în contextul crizei ucrainene.

NATO a căutat să construiască o cooperare largă cu Rusia timp de peste 20 de ani. Alianța a cooperat cu Guvernul rus în cadrul Consiliului Europei (CoE) și în combaterea terorismului, anterior, iar fostul președinte Dmitri Medvedev chiar a asistat la Summitul NATO de la Lisabona de acum cinci ani, a notat numărul doi al Alianței.

Însă relațiile NATO-Rusia se află în prezent la cel mai slab nivel atins vreodată, a continuat Vershbow, denunțând faptul că propaganda rusă transmite un masaj xenofob și naționalist potrivit căruia NATO și Statele Unite atacă Rusia cu scopul de a încerca să o slăbească pentru a se dezintegra.

Astfel, sarcina politică în prezent, în opinia lui Vershbow, este să se creeze o strategie cuprinzătoare care să permită țărilor aflate între frontierele NATO și Rusiei să-și păstreze suveranitatea.

Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană (UE) este necesar să-și consolideze cooperarea, pentru a fi mai eficiente în contracararea dezinformărilor lansate de Rusia. Următorul Summit UE-NATO, prevăzut în 2016 la Varșovia, constituie o excelentă oportunitate în acest sens, a subliniat adjunctul secretarului general.

Întrebat cât de satisfăcătoare este prestația Ungariei ca stat membru NATO, Vershbow a citat contribuția ungară la eforturile Alianței Nord-Atlantice, de exemplu prin întreținerea avioanelor militare cargo de tip C-17 la baza aeriană de la Papa și particiarea la misiunile aeriene de patrulare în spațiile aeriene ale statelor baltice. „Ungaria face treabă bună”, a apreciat el.

Însă adjunctul secretarului general al NATO și-a exprimat îngrijorarea cu privire la nivelul bugetului ungar al Apărării, exprmându-și speranța că vor fi adus mai aproape de pragul de 2% din PIB.

Conferința a fost deschisă de către fostul ministru ungur de Externe Janos Martonyi.

Vershbow a participat, de asemenea, la sesiunea Adunării Parlamentare a NATO, care s-a desfășurat în capitala ungară în perioada 15-18 mai.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Daniela Iliescu a făcut-o praf pe mama lui Culiţă, după ce a spus că e...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Anunţ trist despre Kate Middleton, făcut de apropiaţi! Trece prin iad
Ramona Bădescu arată BESTIAL la 55 de ani! E sexy în costum de baie: ce...
Cod portocaliu de ploi torențiale în vestul țării. Zonele vizate de avertizarea ANM
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
SE PLĂTESC 800 de lei de la primărie. S-a aflat exact cine va primi banii
Șoc în Europa. Ucraina atacă Rusia
Cât cere o menajeră topless pentru a face curățenie două ore. Tânăra taxează scump serviciile...
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
O furtună văzută din spațiu arată ca „o meduză uriașă”. Cum este explicat fenomenul rar?
×