Interviu Gândul-Frontline Club cu Julian Assange. „Greșesc. Sunt niște mincinoși”. Pe cine acuză fondatorul Wikileaks

Publicat: 19/05/2015, 23:18
Actualizat: 20/05/2015, 12:36

Julian Assange, fondatorul Wikileaks, consideră că nu a existat nicio persoană nevinovată care să aibă de suferit din cauza dezvăluirilor neredactate din telegramele diplomatice ale Departamentului de Stat al SUA, iar cei care susțin acest lucru „greșesc” și „sunt niște mincinoși”. La Frontline Club București, în cadrul unui interviu online acordat jurnaliștilor gândul Claudiu Pândaru și Andrei Luca Popescu, Julian Assange a vorbit și despre ce crede el că a realizat și a schimbat prin cele mai sonore dezvăluiri ale Wikileaks – Cablegate, telegramele diplomaților americani din întreaga lume către Centrala de la Washington.

„Ce credeți că ați realizat sau ați schimbat în lume publicând telegramele Departamentului de Stat al SUA? Există oameni care spun că prin publicarea lor persoane nevinovate au fost sau ar fi putut fi rănite, în unele state radicale”, a fost întrebat Assange.

Ei bine, greșesc. Sunt niște mincinoși. Pur și simplu. Guvernul SUA, sub jurământ în 2013 – generalul Carr, care a fost însărcinat să găsească orice bucățică de dovadă care să arate că publicarea a rănit fizic măcar o singură persoană – nu a reușit să facă asta. Acest lucru s-a întâmplat în timpul procesului penal al unei presupuse surse – Bradley Manning, acum Chelsea Manning -, deci nu e nimic. De asemenea, NATO în Kabul a fost forțat să recunoască că nu a găsit pe nimeni care să aibă nevoie de protecție fizică, ca rezultat al dezvăluirilor noastre. Este o tactică pe care guvernele au aplicat-o de peste 100 de ani, atunci când sunt expuse – atunci când noi am scos la iveală că SUA sunt implicate direct în moartea a peste 100.000 de oameni, conform propriilor lor documente, documentate mort cu mort, au încercat să schimbe discuția de la complicitatea lor în moartea a peste 100.000 de persoane într-un fel de noțiune speculativă că informațiile fiind publicate, ar putea duce la ceva rău. Este o retorică de grădiniță. Este absurd că media o susține, însă din păcate multe organizații media se sperie de stat și le place să vorbească împotriva rivalilor lor – în acest caz, Wikileaks, o organizație media de succes”, a declarat Julian Assange în interviul acordat gândul la Frontline Club București.

Legat de realizarea unei schimbări semnificative prin publicarea acestor documente, Assange a spus că „succesul” este încă „un proces în desfășurare”.

„Pentru mine succesul este abstract, adică am discutat foarte serios despre părți suprimate din analele globale ale istoriei – cum se comportă în practică imperii ale lumii, cum se comportă instituțiile lor în practică. Cum au loc mecanismele luării deciziilor. Și, pentru că SUA sunt în imperiu, cu peste 100.000 de baze militare în lume, spionând comunicațiile electronice peste tot în lume, arhivele sale sunt de asemenea despre fiecare țară din lume, inclusiv România.

Succesul este să-i faci pe oameni să își înțeleagă propriile istorii și instituțiile umane. Acum, în ce privește ce reiese din asta, eu cred că o teorie politică poate fi doar atât de bună pe cât își înțelege mediul. Teoriile științifice pot fi atât de bune pe cât sunt măsurătorile lor. Un ziar poate fi atât de bun pe cât sunt sursele sale. În programare, noi numim asta „bagi gunoi, iese gunoi” (garbage in-garbage out). Dacă bagi gunoi în ceva, o să scoți de acolo gunoi. Dacă băgăm gunoi în presă, gunoi vom scoate, dacă băgăm gunoi în teoriile politice, gunoi vom scoate. Și din păcate, până acum, civilizația umană s-a desfătat în mare cu gunoi politic și geopolitic, pentru că nu au existat arhivele necesare pentru a înțelege cum se comportă instituțiile umane moderne și puternice. Deci asta am adus noi în arhivele publice, în ciuda tuturor încercărilor de ștergere”, a mai spus Julian Assange.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată