Cu ce se ocupă acum agentul FBI care a coordonat investigația împotriva lui Bernard Madoff

Cu ce se ocupă acum agentul FBI care a coordonat investigația împotriva lui Bernard Madoff
Publicat: 26/05/2015, 16:48
Actualizat: 14/04/2019, 00:35

Patrick Carroll, în vârstă de 50 de ani, a fost angajat de Goldman Sachs ca vicepreședinte pentru conformitate, supraveghere și strategie, după ce a lucrat aproape 25 de ani la Biroul Federal pentru Investigații, alăturându-se astfel altor foști angajați ai FMI care s-au transferat la firme de pe Wall Street.

Cariera lui Caroll la FBI a inclus anchetarea jafurilor bancare și a activităților de crimă organizată, dar acesta este mai bine cunoscut pentru că a investigat cazuri sonore de fraude cu instrumente financiare, de la cel al investitorului Madoff și cel al managerului de fonduri Raj Rajaratnam și până la o schemă piramidală de 550 de milioane de dolari folosită pentru achiziția de ursuleți de pluș costisitori.

Numirea lui Caroll la Goldman Sachs a avut loc într-o perioadă în care autoritățile de reglementare și procurorii din Statele Unite înăspresc supravegherea instituțiilor financiare, pun bănci sub acuzare și impun amenzi de ordinul miliardelor de euro.

„Este reacția Goldman Sachs la valul de litigii care par să facă parte din arsenalul de instrumente guvernamentale de supraveghere bancară. Poate fi util să ai oameni care știu cum gândesc procurorii și investigatorii”, a declarat Roy Smith, profesor de Finanțe la Stern School of Business a New York University, fost partener la Goldman Sachs.

Michael DuVally, purtător de cuvânt al Goldman Sachs, a refuzat să comenteze despre atribuțiile lui Caroll.

Originar din New York, Carroll a devenit agent în 1991, după stagii la Lehman Brothers și Merrill Lynch, în cadrul unei campanii a FBI de a atrage oameni cu pregătire în domeniul financiar, în urma unei crize a depozitelor și creditelor bancare din perioada respectivă.

Pe parcurs, Carroll a devenit coordonatorul a două echipe ale FMI specializate în investigarea criminalității economice, formate din 25 de agenți.

În 2003, Carroll a descoperit o fraudă numită „Operation Wooden Nickel”, în care a aplicat tehnici folosite de obicei împotriva cartelurilor drogurilor și gangsterilor.

Pentru a scoate la iveală fraudele de pe piața valutară, Carroll a folosit un agent sub acoperire pe post de trader corupt și martori care au colaborat la înregistrarea unor brokeri de la bănci și companii de brokeraj. În urma acestor acțiuni, aproape 50 de traderi au fost arestați pentru înșelarea mai multor mii de investitori, iar cel puțin 40 dintre aceștia au fost condamnați.

Aceeași tactică a fost folosită în cazul fraudelor de la fonduri de hedging, într-o operațiune dificilă, întrucât traderii corupți erau prieteni și colegi de clasă.

Punerea sub acuzare a cofondatorului Galleon Group, Raj Rajaratnam, a fost primul caz important de fraudă cu instrumente financiare în care au fost folosite înregistrări, dovezile obținute astfel fiind esențiale, a spus Richard Holwell, fostul judecător care a prezidat procesul și a confirmat legalitatea probelor.

Până în prezent, peste 80 de persoane au fost condamnate în cadrul investigațiilor efectuate de procuratura din Manhattan, FBI și autoritățile de reglementare, referitoare la folosirea de informații confidențiale. În multe dintre aceste cazuri au fost folosite înregistrări ca dovezi, mulți dintre inculpați fiind convinși să își recunoască vinovăția și să colaboreze cu autoritățile.

Carroll a investigat și fraude piramidale, descoperite în urma crizei financiare din 2008, inclusiv cea coordonată de Madoff, cea mai mare din istorie. Madoff a primit o pedeapsă de 150 de ani de închisoare, iar alte 14 persoane au fost condamnate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Mașinile care nu mai trec ITP-ul. Vor pica inspecția tehnică periodică
Drumul cu peisaje de vis din România, modernizat. Priveliștile care-ți taie respirația, dar cu taxă
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Marsilia se pregătește să primească flacăra olimpică