Deputații AU RESPINS începerea urmăririi penale a lui Victor Ponta. Iohannis: „E o dovadă de maximă iresponsabilitate”

UPDATE 12:15 Președintele Klaus Iohannis acuză că votul din plenul Camerei este „o dovadă de maximă iresponsabilitate”. Șeful statului a spus că „regretă” că astăzi coaliția de guvernare „a impus” o decizie prin care Parlamentul obstrucționează actul de justiție. Mai multe, AICI

UPDATE 11:41Deputații au respins cererea de începere a urmăririi penale a premierului Victor Ponta, cu 231 de voturi „pentru” (respingere) și 120 de voturi „împotrivă”.

UPDATE 11:28Votul s-a încheiat.

UPDATE 10:58Votul a început. Deputații vor vota, de data aceasta, proiectul de hotărâre de respingere a urmăririi penale. Astfel, bila albă în urna albă și bila neagră în urna neagră înseamnă un vot pentru respingerea solicitării procurorilor.

UPDATE 10:52Ambasada SUA în România a amintit, marți, în contextul scandalului în care este implicat premierul, că „orice acuzații de încălcare a legii de către demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin și fără interferențe, iar legea trebuie să se aplice în mod egal în cazul tuturor”. Mai multe, AICI.

UPDATE 10:50Deputații PSD l-au huiduit pe Ludovic Orban, în timpul discursului său, strigându-i „Hoțul, hoțul”.

UPDATE 10:46Ludovic Orban: „Ce se va hotărî azi va face înconjurul lumii, va afecta democrația. Astăzi nu votăm ca parlamentari dacă Victor Ponta este sau nu vinovat, nu avem noi căderea să hotărâm acest lucru. Noi azi votăm pentru a stabili un lucru clar. Dacă în România respectăm Constituția, că nimeni nu e mai presus de lege, nici măcar Victor Ponta. Azi votăm dacă Parlamentul obstrucționează sau nu justiția. Acesta este votul. Deputatul care a vorbit înaintea mea v-a spus să nu votați politic. La fel vă cer și eu: nu votați politic. Votați din considerente care țin de așezământul constituțional, de democrație. Dacă vreți să vă apărați premierul, votați vineri împotriva moțiunii de cenzură. Dacă azi votați împotrivă, nu faceți altceva decât să-i apărați pe cei care s0au adunat în jurul premierul pentru a-și aduna jaful făcut din averea publică a statului. Nu deveniți complici cu corupția în România. Dacă azi se aprobă cererea de începere a urmăririi penale, nu se schimbă nimic în puterea politică. Încercați să judecați să judecați, nu este afectată nici majoritatea parlamentară. Nu înghițiți toate poveștile despre lovitura de stat care se apără împotriva justiției. Nimeni nu vă împiedică să formați un guvern și să vă mențineți majoritatea parlamentară. Dacă azi respingeți începerea urmăririi penale, veți deveni părtași. Trebuie să dăm un semnal că România nu e condusă de corupți. Votați în favoarea justiției”

UPDATE 10:42La finalul discursului său, deputații PSD s-au ridicat în picioare și l-au aplaudat pe Victor Ponta.

UPDATE 10:41Victor Ponta:„Cred că astăzi trebuie dezbătute și decise de către Parlament, organ suprem care reprezintă poporul român, două situații extrem de importante. Trebuie să decideți dacă tot ceea ce ține de decizii politice pot să fie cenzurate de o altă putere constituțională. Numirea unui ministru se face așa cum știți, în baza unei propuneri a partidului, în cazul de față Dan Șova, în baza votului Parlamentului și în baza decretelor emise de președintele atunci în funcție, Traian Băsescu. Este un lucru extrem de important pe care dvs îl decideți azi. La fel de importantă pentru un sistem democratic, un guvern este învestit și demis prin proceduri constituționale, adică votul dvs în urma alegerilor sau în urma unei moțiuni de cenzură. Eu am devenit prim-ministru după o moțiune de cenzură, nu după un dosar penal făcut lui Mihai Răzvan Ungureanu, apoi prin alegeri și prin votul Parlamentului. Dacă vreți să păstrăm acest sistem, acela ca un guvern să fie numit prin Parlament sau prin altă putere a statului. Vă rog să arătați că Executivul și Legislativul sunt puteri constituționale care pot și trebuie să-și exercite atribuțiile în urma unui vot popular. Nu altă putere, votul popular este pentru aceste puteri și pentru autoritățile locale. În urma deciziei CCR, făcută la solicitarea PNL, CCR a spus foarte clar că trebuie să adoptați o hotărâre. Vă rog frumos să adoptați o hotărâre ca să nu existe contestații după. Este un fel de șmecherie de Transalpina. Știți bine că nu am votat când am considerat că se încalcă atribuțiile unei puteri, vă rog să nu votați politic, ci ca cetățeni, iar vineri să votați politic”

UPDATE 10:30 Plenul Camerei Deputaților a început. Premierul Victor Ponta a ajuns în Parlament în jurul orei 10:00. „Întotdeauna am emoții în fața Parlamentului”, a spus premierul, înainte de a intra în plen.

După pierderea alegerilor prezidențiale, premierul Victor Ponta a spus că a învățat lecția primită și că partidul pe care îl conduce va vota toate solicitările venite la Parlament din partea procurorilor. Astfel, la câteva zile după 16 noiembrie, Senatul încuviința începerea urmăririi penale pe numele Ecaterinei Andronescu, fost ministru și vicepreședinte PSD.

În luna ianuarie, Comitetul Executiv al PSD a decis că toate cererile procurorilor vor primi un vot pozitiv în Parlament, semn al reformei în PSD. Poziția partidului este reconfirmată de Victor Ponta, după un BPN al PSD, în luna februarie, când premierul susține că se vor vota nu doar cererile de încuviințare a urmăririi penale, dar și cele pentru încuviințarea reținerii și arestării preventive.

În luna martie și mai, în Senat, majoritatea grupată în jurul PSD respinge de două ori cererea de încuviințare a reținerii și arestării preventive venită pe numele senatorului Dan Șova.

În Camera Deputaților, un alt pesedist, Ioan Ochi, este și el salvat de colegi și se respingere cererea procurorilor privind încuviințarea reținerii și arestării preventive.

Testul adevărului în PSD îl reprezintă votul pe care Camera Deputaților îl va da în cazul premierului Victor Ponta, el fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor, dar și pentru conflict de interese. Procurorii susțin că Victor Ponta l-a numit ministru pe Dan Șova în mai multe rânduri, datorită beneficiilor primite de la acesta de-a lungul timpului.

„În calitate de prim-ministru al României, Ponta Victor-Viorel l-a desemnat pe Șova Dan-Coman, în luna august 2012, în funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcția de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor și în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condițiile în care Ponta Victor-Viorel a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Șova Dan-Coman, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) și dreptul de folosința gratuită a unui autoturism.

Probele administrate au relevat faptul că Ponta Victor-Viorel a beneficiat, lunar, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, de sume de bani cuprinse între 7.900 lei și 14.000 lei, în total 181.439,89 lei, în temeiul unei convenții fictive de conlucrare profesională în domeniul juridic încheiată între SCA „Șova și Asociații” reprezentată de Șova Dan-Coman și Cabinetul de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel, iar în perioada noiembrie 2008 – iunie 2009 a beneficiat în mod gratuit de dreptul de folosință al autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10, achiziționat de SCA „Șova și Asociații” în sistem de leasing financiar de la Romstal Leasing (rate în valoare de aprox. 6.000 lei/lună), iar ulterior, în luna iunie 2009, de sumele de bani reprezentând avansul și alte cheltuieli aferente contractului de leasing în momentul preluării acestuia de către Ponta Victor-Viorel, în total suma de 79.641,11 lei”, se arată într-un comunicat al DNA.

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a avizat negativ cererea DNA, premierul Ponta afirmând că le-a cerut celor din Comisie să voteze juridic și nu politic. În fapt, PNL a votat pentru încuviințarea urmării penale, în timp ce majoritatea din jurul PSD a votat împotrivă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Trei femei s-au infectat cu HIV după ce au apelat la Terapia Vampir! Aceasta este...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Donald Trump afirmă că Netanyahu ,,a fost criticat pe bună dreptate" pentru atacul din 7...
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Se verifică banii românilor! Legea a fost adoptată marți, pe 30 Aprilie
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro