Gabriel Selischi, OMV Petrom: România nu a importat gaze în primele patru luni

Gabriel Selischi, OMV Petrom: România nu a importat gaze în primele patru luni
Publicat: 09/06/2015, 14:32
Actualizat: 26/03/2019, 16:13

Producția locală de gaze este asigurată, în cea mai mare parte, de Romgaz și OMV Petrom.

„În ultimii ani, și la Petrom, dar și împreună cu colegii de la Romgaz am susținut cauza stabilizării producției de petrol și gaze în România. Observăm acum că acest obiectiv este foarte aproape de a fi îndeplinit. În ceea ce privește Petrom, am reușit ca doi ani consecutiv să creștem producția. Așadar, în 2013, pentru prima dată după foarte mulți ani de descreștere, am crescut producția și am repetat această performanță și în 2014. De asemenea, observăm că, în primele patru luni ale acestui an, România și-a acoperit necesarul, astfel încât nu a fost nevoie să importe gaz din Rusia. Aceasta este o demonstrație clară a stabilizării producției în ceea ce privește gazul și petrolul. Este nevoie în continuare de multe investiții și de o legislație aferentă”, a precizat Selischi.

În opinia sa, sistemul românesc este vulnerabil la fiecare creștere semnificativă a cererii de gaze naturale.

În prezent, consumul anual de gaze al României se ridică la 10-11 miliarde de metri cubi anual, din care importurile reprezintă aproximativ 400 de milioane de metri cubi. Comparativ, înainte de criză, în 2007, consumul era de 17-18 miliarde de metri cubi, din care importurile erau de circa 6 miliarde de metri cubi.

Potrivit angajamentelor luate de statul român în fața FMI și UE, piața consumatorilor casnici din România trebuie liberalizată total până în anul 2018, moment la care prețul gazelor din producția internă trebuie să atingă convergența cu piața.

Consiliul Investitorilor Străini (CIS) a anunțat marți, într-o conferință de presă, că investitorii străini care operează în sectorul energetic au investit peste 22 miliarde de euro în România începând cu 2002 și până în prezent, „sumă care a contribuit la stabilitatea unui sector care fusese anterior subfinanțat”.

Guvernul estima însă că, per ansamblu, sectorul energetic are nevoie de un efort investițional de 70 până la 100 de miliarde de euro până în anul 2035.

„Sectorul energetic trece printr-o transformare fără precedent. Schimbările intervenite la nivel European, recentele modificări legislative pe plan național care au avut un impact semnificativ asupra surselor de energie regenerabile, descoperirea de noi resurse de gaz, perspectiva unei noi etape de liberalizare a piețelor de energie, necesitatea respectării obiectivelor UE în domeniul mediului înconjurător precum și planificata strategie energetică vor avea un impact profund asupra modului de funcționare a piețelor de energie în următorii ani, Această transformare trebuie să fie susținută în deceniul următor prin investiții semnificative în noi active energetice”, spun oficialii Consiliului Investitorilor Străini.

De asemenea, companiile din sectorul energetic în care investitorii străini joacă un rol important au contribuit în anul 2014 la bugetul de stat cu aproximativ 3 miliarde euro din colectarea TVA, impozitul pe venit, accize, redevențe și plăți ale angajaților.

La rândul său, Eric Stab, vice-președinte FIC și Coordonator al Grupului de lucru pentru energie, Chairman & CEO, GDF Suez Energy Romania, este de părere că declinul producției de gaz reprezintă o provocare majoră și totodată că este foarte dificil de anticipat cum vor arăta investițiile în sectorul energetic în următorii cinci ani, pentru că acest aspect depinde de mai mulți factori. Potrivit lui Stab, este necesar ca societățile energetice să investească în capacitățile de transport, dar și în eficiență energetică, unde România are un decalaj foarte mare în fața altor state membre UE.

Rețelele termice reprezintă un alt domeniu unde trebuie efectuate investiții, spune Stab.

În plus, Consiliul Investitorilor Străini a subliniat necesitatea promovării investițiilor în sectorul energiei și a semnalat provocările legislative și de reglementare cu care se confruntă această industrie pentru atragerea de investiții suplimentare, necesare modernizării acestui sector „esențial al economiei românești”.

Consiliul Investitorilor Străini este asociația celor mai importanți investitori străini din România. CIS și-a început activitatea în 1997 și numără 117 societăți comerciale ale căror investiții cumulate în România reprezintă aproximativ două treimi din totalul investițiilor străine directe realizate din 1990 și până în prezent.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Mărturia sfâșietoare a văduvei lui Sorin Anghel, bărbatul măcelărit de interlopi: „Au venit după el...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Se schimbă banii de la 5 iunie 2024! 1.000.000 de români sunt afectați
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
A rămas fără plămân, după ce a fost operat de cancer, deşi avea TBC. Despăgubiri...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
„Vând cireșe cu 2 lei kilogramul” Anunțul viral al unui român. Acesta are, însa, o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
Ungaria vorbeşte despre al Treilea Război Mondial. Ce trebuie să evite Occidentul
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
TAXA REDUSĂ cu până la 50%. Guvernul a anunțat decizia oficială: Rezolvăm această situație
Pensionarii cu venituri mărite în iunie. Când se va face plata
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Alin Oprea, confesiuni cu lacrimi în ochi: ”Nici nu mă născusem când deja nu mai...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Astronomii au observat pentru prima dată coliziunea dintre două găuri negre din Universul antic
×