Sesizarea PNL privind reluarea votului Senatului în cazul Șova, discutată miercuri de CC

Sesizarea PNL privind reluarea votului Senatului în cazul Șova, discutată miercuri de CC
Publicat: 23/06/2015, 21:27

Curtea Constituțională a cerut, în 15 iunie, un punct de vedere Biroului Permanent al Senatului la sesizarea făcută de 36 de senatori, referitor la neconstituționalitatea hotărârii din 2 iunie, privind respingerea cererii de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova, în dosarul „Turceni – Rovinari”.

„Am trimis o scrisoare Curții Constituționale, care ne-a solicitat un punct de vedere în legătură cu sesizarea unor membri ai Senatului vizavi de votul pentru respingerea cererii de încuviințare a reținerii și arestării senatorului Dan Șova. A fost însușit acest punct de vedere. Punctul de vedere spune foarte clar că a fost corect din punct de vedere procedural și că ne-am înscris în opinia Senatului în lucrurile pe care le-a solicitat Curtea Constituțională în decizia cu privire la o altă hotărâre declarată neconstituțională în aceeași situație”, declara atunci vicepreședintele social-democrat al Senatului, Cristian Dumitrescu.

Președintele Comisiei juridice a Senatului, senatorul PNL Cătălin Boboc, anunța în 8 iunie că a fost depusă o nouă contestație în cazul votului pentru Dan Șova.

„Șova ar trebui, ca orice cetățean simplu, să meargă în fața unei instanțe, iar aceasta să se pronunțe asupra cererilor Parchetului”, spunea Boboc.

În 25 martie, Senatul a constatat că cererea Direcției Naționale Anticorupție de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova, care a primit 79 de voturi „pentru” și 67 „împotrivă”, nu întrunește condițiile legale.

PNL a sesizat, în 23 aprilie, Curtea Constituțională, arătând că „Senatul trebuia să-și asume decizia prin care încuviințează ori nu reținerea și arestarea preventivă a senatorului în cauză”.

Liberalii precizau în sesizare că Hotărârea Senatului nr. 32 din 25 martie 2015, publicată în Monitorul Oficial din 22 aprilie, prin care Senatul constată că nu au fost întrunite condițiile cerute de articolul 24 alineatul 4 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor și de articolul 173 din Regulamentul Senatului, pentru a încuviința reținerea și arestarea preventivă a domnului senator Dan Șova, este neconstituțională.

În 6 mai, Curtea Constituțională a admis sesizarea PNL și a stabilit, cu majoritate de voturi, că Hotărârea Senatului din 25 martie în cazul lui Dan Șova este neconstituțională, întrucât a fost adoptată în temeiul unor dispoziții legale și regulamentare, care contraveneau prevederilor articolului 76 alineatul 2 din Constituție.

După hotărârea Curții Constituționale, conducerea Senatului a decis reluarea votului în plen.

În 2 iunie, Senatul a respins cererea DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a lui Dan Șova, fiind înregistrate 66 de voturi „pentru” și 72 „împotrivă”.

Senatorul Dan Șova, autosuspendat din PSD din cauza verificărilor procurorilor anticorupție, este urmărit penal în dosarul privind acte asimilate corupției săvârșite la companiile energetice Turceni și Rovinari, în legătură cu încheierea unor contracte de asistență juridică.

Șova, cercetat sub control judiciar, este acuzat de fals în înscrisuri, evaziune și spălare de bani, precum și complicitate la abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma „Șova și Asociații” a încheiat trei contracte de asistență juridică cu complexele Turceni și Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.

În același dosar este urmărit penal și premierul Victor Ponta, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi săvârșit în perioada în care era avocat.

DNA a cerut Camerei Deputaților să avizeze urmărirea penală pe numele premierului și pentru conflict de interese, însă solicitarea a fost respinsă de către deputați, în 8 iunie.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului