Un nou medicament revoluționar împotriva cancerului pulmonar va fi administrat gratuit în Marea Britanie

Un nou medicament revoluționar împotriva cancerului pulmonar va fi administrat gratuit în Marea Britanie
Publicat: 30/06/2015, 17:26

Medicamentul a devenit disponibil grație unei politici adoptate de guvernul britanic ce permite autorizarea în regim de urgență a substanțelor care au potențialul de a salva vieți omenești, evitând astfel procesul obișnuit de licențiere a noilor tratamente medicale, care durează de obicei mai mulți ani.

Administrat sub forma unui vaccin la fiecare două săptămâni, medicamentul Nivolumab învață sistemul imunitar din organismul pacientului să identifice și să atace celulele canceroase.

Rezultatele studiilor preliminare au arătat că efectele benefice continuă timp de mai mulți ani după încheierea tratamentului. Experții în domeniu afirmă că o astfel de imunoterapie a deschis o „eră nouă” în lupta împotriva cancerului. Testele preliminare au sugerat faptul că noul medicament dublează șansele de supraviețuire ale pacienților.

Începând de marți, medicii britanici vor putea să ofere medicamentul Nivolumab pacienților cu cancer pulmonar în stare avansată, pentru care intervenția chirurgicală nu mai reprezintă o opțiune validă. Costurile vor fi suportate de producătorul medicamentului, compania Bristol-Myers Squibb.

Terapia diferă de tratamentele „pătură”, așa cum sunt denumite chimioterapia și radioterapia, care ucid toate celulele din zonele afectate, inclusiv cele sănătoase.

Acest fapt înseamnă că pacienții vor prezenta mai puține efecte secundare – oboseală, amețeală, căderea părului și infecții -, ce apar din cauza distrugerii celulelor sănătoase.

Unii dintre pacienții diagnosticați anterior cu cancer de piele în stadiu terminal au putut deja să își reia activitatea și să revină la locurile lor de muncă după ce au urmat această imunoterapie. Acești pacienți au nevoie doar de o injecție cu Nivolumab la câteva luni.

În schimb, cancerul pulmonar este una dintre formele de cancer cu cea mai mare rată de mortalitate din lume. Doar 5% dintre pacienți supraviețuiesc timp de zece ani după diagnosticare.

Cancerul pulmonar ocupă, de asemenea, locul al doilea în topul celor mai frecvente tipuri de cancer – după cancerul mamar la femei și cel de prostată la bărbați. Aproximativ 43.000 de cazuri noi de cancer pulmonar sunt diagnosticate în fiecare an în Marea Britanie.

Nivolumab este al treilea medicament care devine disponibil pentru pacienții britanici prin intermediul Early Access To Medicines Scheme, o procedură de aprobare în regim de urgență a noilor tratamente.

Producătorul transmite spre consultare datele științifice aferente noului medicament unui grup de experți de la Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency. Dacă această agenție se declară satisfăcută de acele date și consideră că medicamentul este benefic pentru oameni, fără să cauzeze efecte secundare grave, atunci tratamentul devine disponibil pentru pacienți. Costurile sunt acoperite de producător până când noul medicament este aprobat oficial pe piață prin procedura obișnuită.

Studiul preliminar, realizat pe 272 de pacienți, a relevat faptul că 42% dintre aceste persoane tratate cu Nivolumab erau încă în viață la un an după începerea tratamentului. În comparație, acest procent a fost de doar 24% în rândul pacienților care au făcut chimioterapie. Unii dintre pacienții care au primit acest medicament erau încă în viață și după doi ani de la debutul terapiei.

Compania Bristol-Myers Squibb spune că peste 10.000 de pacienți din Marea Britanie ar putea avea de beneficiat de pe urma acestor injecții cu Nivolumab. Luna trecută, mai mulți experți în oncologie au spus că imunoterapia reprezintă cea mai mare descoperire medicală de la inventarea chimioterapiei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
Caz BIZAR în lume: nu a mai mâncat și băut timp de 16 ani! I-a...
"Unul era foarte grav". Filmul accidentului din Timiş în care 6 pompieri au ajuns la...
VIDEO Detalii șocante după uciderea fetiței de 8 ani din Botoșani. De ce s-a întors...
Au apărut cireșele și căpșunile românești, de la micii producători! Cat costă kilogramul în piețele...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Armă misterioasă LANSATĂ pe orbita Pământului! Cine O CONTROLEAZĂ?
Ungurii vor schimba REGULILE din Europa. Totul se va aplica începând cu 1 IULIE
Ce trebuie să facem înainte de a cumpăra cireșe. Explicațiile experților
Cine a câștigat Te cunosc de undeva! sezonul 20. Echipa care pleacă acasă cu premiul...
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Oamenii de știință au creat diamante în doar 15 minute cu o tehnică inovatoare
×