Sorin Oprescu a făcut anunțul. Ce se va întâmpla cu prețul la energia termică în Capitală, începând din toamnă. „E de interes major”

Publicat: 23/07/2015, 12:19
Actualizat: 23/07/2015, 13:30

Edilul Capitalei a spus că în fiecare an, în septembrie – octombrie, încep discuțiile legate de încălzire.

„Discutăm de o problemă extrem de gravă, de interes public major, și vreau să trag un sever semnal de alarmă că situația nu mai poate fi amânată și nici tolerată”, a declarat Sorin Oprescu.

Primarul a precizat că dacă problemele legate de datoriile pe care Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) le are către ELCEN nu vor fi rezolvate, peste 1,2 milioane de persoane care locuiesc în 570.000 de apartamente din cele 8.200 de blocuri racordate la rețeaua de termoficare a Bucureștiului ar putea rămâne în frig.

Oprescu a arătat că, din cauza penalităților la penalități pe care RADET trebuie să le achite către ELCEN, toți banii pe care regia îi primește de la Primărie se varsă direct în conturile firmei, iar datoria de bază nu scade niciodată. În aceste condiții, nu rămân bani pentru investiții, iar instalațiile vechi fac ca și pierderile să fie mari, pierderi ce sunt suportate din buzunarul bucureștenilor.

Primarul general propus mai multe soluții care ar putea fi aplicate în contextul în care Electrocentrale București ar trece din subordinea Ministerului Energiei la Primăria Capitalei.

Sorin Oprescu a precizat că, în acest moment, ELCEN deține peste 90 la sută din piața de producție de energie pentru București, ceea ce „face practic orașul captiv acestui producător”.

Edilul a adăugat că ELCEN livrează energia termică „în urma unui proces de producție cu randamente și eficiență dezastruoase, la costuri mari, capacități supradimensionate, fără a demonstra costurile reale de producție”.

Sorin Oprescu a mai spus că randamentul ELCEN este de numai 40-50 la sută, în condițiile în care în alte țări randamentul de producție a energiei termice este de peste 80 la sută. Edilul a adăugat că, la această situație, se adaugă și existența unor contracte de cumpărare a gazului metan de la furnizori interni și externi la prețuri mari și cu „clauze oneroase”.

O altă piedică invocată de primar o constituie deciziile ANRE și ANRSC. Sorin Oprescu a acuzat în acest sens ANRE că a emis reglementări în defavoarea RADET și a favorizat astfel ELCEN, „atât prin ultima reglementare a contractului cadru de vânzare-cumpărare a energiei termice, cât și prin creșterea prețului de producere și furnizare a agentului termic”.

„Lovitura mortală pe care ANRE a dat-o în favoarea producătorului este un ordin din 2009 al președintelui ANRE, prin care ordinea plăților se face mai întâi în contul penalităților și abia, în al doilea rând, în contul consumului curent și respectiv al datoriei principale”, a mai spus Oprescu.

Primarul Capitalei a explicat că, în acest fel, municipalitatea nu va reuși niciodată să se achite de datorie, ci va putea doar să plătească din penalități.

Soluțiile propuse de Oprescu sunt transformarea RADET în societate comercială și realizarea reparațiilor și investițiilor necesare bunei funcționări a RADET, modificarea memorandumului existent, cu păstrarea obiectivelor municipiului București, prin punerea în aplicare a Ordonanței de Guvern din 2003 privind transferul gratuit al unor active cu caracter social, între care și CET-uri, către autoritățile locale, soluție care ar elimina orice fel de aspecte de neconstituționalitate.

O altă soluție propusă de Oprescu o constituie depunerea proiectelor și aplicațiilor pentru obținerea unei sume de peste 400 de milioane de euro din fonduri europene nerambursabile.

Primarul general solicită reconsiderarea și modificarea reglementărilor ANRE și ANRSC, care la acest moment sunt „discriminatorii” și în defavoarea distribuitorului de energie termică.

Oprescu solicită și clarificarea, la Curtea Constituțională, a conflictului de neconstituționalitate privind situația RADET – ELCEN.

„Nu poți să compari situația Portului Constanța cu situația RADET – ELCEN, așa cum invoca domnul ministru al Energiei, Gerea, de parcă ar fi ministrul transporturilor și nu al energiei. Este normal ca CC să se pronunțe separat pe această speță”, a mai spus Oprescu.

Primarul general mai solicită și adoptarea de către Guvern a actului de reglementare privind transferul cu titlu gratuit al participațiilor statului în Electrocentrale București SA către municipiul București și declararea, prin hotărâre CSAT, „a proiectului Realizarea Serviciilor Publice de Alimentare cu Energie Termică prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică integrat în municipiul București” ca proiect strategic de interes național.

În cazul în care conflictul ELCEN – RADET nu va fi soluționat, Oprescu a atras atenția că, pe lângă facturile mari, bucureștenii ar putea rămâne și fără încălzire, în cazul în care țevile foarte vechi vor suferi avarii care nu vor putea fi remediate din cauza lipsei de bani.

RADET a solicitat în instanță suspendarea executării silite cerute de ELCEN, arătând că, din cauza blocării conturilor, nu poate efectua revizii și reparații la instalațiile de alimentare cu energie termică a Capitalei.Cererea de suspendare a executării silite, acțiune introdusă pe calea procedurii ordonanței președințiale, a fost judecată în 16 iulie și respinsă de Judecătoria Sectorului 3, decizia fiind însă contestată la Tribunalul București.

De asemenea, RADET a formulat și contestație la executare silită, tot la Judecătoria Sectorului 3, urmând să se judece în 25 august.

Suma impusă de Electrocentrale București (ELCEN) prin dosarul de executare este în valoare de 118.146.981,44 de lei, din care 112.226.665,97 de sunt penalități de întârziere, care se actualizează în funcție de rata inflației începând din 19 decembrie 2012 până la data plății efective. De asemenea, din cele peste 118 milioane de lei, 1.130.382,66 reprezintă cheltuieli de judecată, 4.724.742,64 lei este actualizarea creanței cu indicele de inflație (în perioada 19 decembrie 2012 – 31 mai 2015) și 65.190,17 lei cheltuieli de executare silită, potrivit reprezentanților RADET.

Începând din 2014, ELCEN a instituit popriri în cuantum de 100% pe toate conturile RADET București, astfel că toți banii pe care regia îi încasează se duc la creditor.

Președintele Consiliului de Administrație al RADET, Gabriel Dumitrașcu, declara, la sfârșitul lunii iunie, că cea mai mare problemă a regiei sunt datoriile acumulate. RADET a încheiat anul 2014 cu datorii de 3,83 miliarde lei, din care cea mai mare parte (3,6 miliarde lei) sunt către ELCEN. La sfârșitul anului 2013, datoriile RADET se ridicau la 3,51 miliarde lei. Regia a înregistrat anul trecut pierderi de 320,1 milioane lei, față de un rezultat negativ de 289,4 milioane lei în 2013.

Guvernul a aprobat, în 27 martie 2014, memorandumul privind fuziunea dintre RADET, aflată în subordinea Primăriei Capitalei, și ELCEN, care aparține Ministerului Energiei. RADET este cel mai mare datornic al ELCEN.

Oprescu declara în decembrie anul trecut că fuziunea se va realiza „undeva spre martie 2015”, iar în februarie anul acesta afirma că ELCEN nu dorește și nu a dorit niciodată fuziunea cu RADET.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din Capitală (90%) și din țară (40%). Societatea asigură și 4,8% din energia electrică produsă la nivel național.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete