De ce s-a dezintegrat avionul SpaceShipTwo, tragedie în urma căreia un om a murit

De ce s-a dezintegrat avionul SpaceShipTwo, tragedie în urma căreia un om a murit
Publicat: 30/07/2015, 09:10

Anunțul a fost făcut marți de reprezentanții Biroului Național pentru Securitatea Transporturilor (National Transportation Safety Board/ NTSB) din Statele Unite, care au investigat cauzele accidentului, precizează publicația Tribune de Geneve.

NTSB a subliniat, de asemenea, faptul că acea catastrofă ar fi putut fi evitată dacă Scaled Composites, compania care a construit avionul, ar fi anticipat în etapa de concepere a vehiculului posibilitatea și consecințele acestei erori umane și dacă ar fi pregătit mai bine echipajul de pe SpaceShipTwo.

Copilotul și-a pierdut viața în acel accident, dar pilotul, rănit, a reușit să supraviețuiască, deschizându-și parașuta la altitudinea de 15.000 de metri. Cei doi bărbați erau angajați ai Scaled Composites LC, o divizie a grupului american Northrop Grumman.

Accidentul, care s-a produs pe 31 octombrie 2014 deasupra deșertului Mojave, a dus la stoparea tuturor programelor din domeniul turismului spațial desfășurate de miliardarul britanic Richard Branson, proprietarul companiei Virgin Galactic, cu doar câteva luni înainte de zborul inaugural al primilor turiști la limita spațiului, la o altitudine de peste 100 de kilometri.

Vehiculul spațial SpaceShipTwo, după ce a fost lansat cu ajutorul unui avion cu patru motoare cu reacție la altitudinea de 15.000 de metri, reușise cu puțin timp înainte de explozie să își pornească motorul principal, care urma să îl ridice până la altitudinea de 109 kilometri.

Anchetatorii de la NTSB au stabilit că acel copilot a acționat sistemul de frânare mult prea devreme, la 0,8 Mach (0,8 din viteza sunetului, n.r.) în loc de 1,4 Mach (de 1,4 ori mai mare decât viteza sunetului), cauzând „o defecțiune structurală catastrofală” a aparatului de zbor, confirmând astfel concluziile preliminare.

Un membru al NTSB, Robert Sunwalt, a declarat că „eșecul companiei Scale Composites de a lua în calcul posibilitatea ca o simplă eroare umană să poată să determine acționarea sistemului de frânare și a faptului că pilotul nu a fost suficient informat în legătură cu riscul de acționare timpurie a acelui sistem au contribuit la producerea accidentului”.

„Zborurile comerciale spațiale cu pasageri la bord reprezintă o nouă frontieră, care conține numeroase riscuri și pericole necunoscute”, a declarat directorul NTSB, Christopher Hart.

„Într-un astfel de domeniu, trebuie stabilite marje de securitate riguroase în privința riscurilor cunoscute și acest lucru trebuie făcut în toate procedurile, acolo unde este posibil”, a continuat el.

NTSB a transmis o serie de recomandări în acest sens Agenției americane a aviației civile (Federal Aviation Administration/ FAA) și Federației Zborurilor Spațiale Comerciale (Commercial Spaceflight Federation).

Dacă aceste recomandări sunt respectate, ele vor deveni un set de directive care vor ține cont și de factorul uman.

Recomandările respective vor ajuta, de asemenea, procesul de evaluare coordonat de FAA pentru atribuirea licențelor de exploatare a companiilor care operează zboruri spațiale și suborbitale, a precizat NTSB.

Viitoarele vehicule din gama SpaceShipTwo ar putea într-o bună zi să transporte doi piloți și până la șase pasageri în spațiu, într-un zbor suborbital de trei ore, care va oferi turiștilor posibilitatea de a experimenta lipsa gravitației și de a admira obscuritatea spațiului și curbura orizontului terestru.

Virgin Galactic obținuse în mai 2014 licența pentru un zbor experimental din partea FAA pentru a transporta pasageri de la o bază din New Mexico, denumită „Spaceport America”.
Grupul Virgin Galactic, un pionier în domeniul turismului spațial, a primit deja peste 700 de cereri de rezervare – inclusiv din partea unor vedete de prim rang precum Ashton Kutcher și Leonardo DiCaprio – pentru viitoarele zboruri orbitale pe care le va opera prin intermediul unor vehicule denumite „taxiuri spațiale”. Biletele pentru un loc la bordul unui astfel de vehicul spațial costă 250.000 de dolari de persoană.

Virgin Galactic nu a renunțat însă la acest proiect după accidentul din octombrie 2014 și lucrează în prezent la dezvoltarea unei noi versiuni a vehiculului SpaceShipTwo. Managerii grupului au dezvăluit în luna mai că speră să reia zborurile de testare în ultima parte a acestui an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Revoltător! Cum justifică Luis Fabian crima de la Padina: 'Trebuie să înghit eu?!'
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Sedus și jefuit de iubita româncă. Metoda prin care o femeia în vârstă de 47...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Rusia îşi concentrează forţele pentru o nouă invazie din nord în Ucraina. Avertisment al şefului...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Halep IUBEȘTE din nou?! E milionar în Top 300 Capital: : Așa s-a întâmplat
Florin Răducioiu, distrus după relația cu fotomodelul Janine Sârbu. Cum a aflat că e înșelat
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×