Ecaterina Andronescu: „Putem face o lege a educației care să îi permită sistemului să se dezvolte creativ”

Ecaterina Andronescu: „Putem face o lege a educației care să îi permită sistemului să se dezvolte creativ
Publicat: 03/08/2015, 16:43
Actualizat: 27/03/2019, 21:19

Președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Senat, Ecaterina Andronescu, a declarat, luni, la o dezbatere organizată de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), că alături de studenți se poate concepe o lege a educației care să „dea viziune sistemului”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Din punctul meu de vedere și din prisma experienței, dar și a responsabilității pe care o am, cred că împreună putem să facem o lege care să dea viziune sistemului, să îi permită sistemului să evolueze, să îi permită sistemului să se dezvolte creativ. Să nu pună sistemul sau toate universitățile sau toate programele de studii în același tipar în care cred eu că nu trebuie să acceptăm să ne așezăm niciodată, ci, dimpotrivă, să putem, cu capacitățile pe care universitățile le au, să dăm personalitate fiecărei universități. Fiecare universitate să își asume propriul ei drum de evoluție spre modernitate și spre performanță și sigur că din acest punct de vedere, personal, am foarte multe așteptări și în același timp și îngrijorări legate de faptul că mi-aș dori foarte mult ca această lege să reușească în sensul în care discutăm”, a spus Andronescu.

Ea a adăugat că își dorește ca în noua lege a educației să se pună accent pe autonomia comunităților universitare.

„Mi-aș dori ca în această lege să stabilim mai clar care este responsabilitatea socială a universității și responsabilitatea publică pe care universitatea și-o asumă. Sigur, sunt foarte multe alte idei care să facă o lege acceptată de sistem, care să permită sistemului să evolueze, dar cu un mare accent pe autonomia comunităților universitare”, a afirmat fostul ministru al Educației, transmițându-le, totodată, studenților că școala nu înseamnă numai cursuri.

La Timișoara are loc, în această săptămână, Forumul Organizațiilor Studențești din România, organizat de ANOSR și Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT), la care participă peste 350 de studenți.

În deschiderea evenimentului, care a avut loc luni, consilierul de stat în cadrul Departamentului Educație și Cercetare al Administrației Prezidențiale Ligia Deca le-a transmis studenților prezenți un mesaj al președintelui Klaus Iohannis.

„La 15 ani de existență instituțională a ANOSR și la 20 de ani de la apariția ideii de oficializare a unei federații naționale reprezentative studențești la nivel național, doresc să vă felicit pentru implicarea continuă și susținută, atât în reforma profundă a sistemului de învățământ superior românesc, cât și în transformarea democratică a societății în care trăim. Studenții români au participat direct la Revoluția din Decembrie 1989, mulți dintre ei devenind eroi sau martiri. Suflul mișcării studențești autentice și libere a reînviat în acele momente de criză profundă. În diferite forme de organizare, studenții români au participat activ la tranziția către o societate democratică păstrând vie flacăra speranței într-o societate mai bună, atât la nivelul întregii țări, cât și în fiecare centru universitar sau în fiecare universitate din România. În curând vom celebra 100 de ani de modernitate și unitate a statului român. De asemenea, în anul 2019, România își va asuma pentru prima dată președinția Consiliului European. Aceste două momente arată că destinul României moderne este direct și indisolubil legat de misiunea și apartenența sa europeană. Faptul că această federație este membru cu drepturi depline în Organizația Europeană a Studenților constituie recunoașterea independenței, legitimității și a reprezentativității ANOSR păstrate de-a lungul întregii sale existențe, precum și o oportunitate de fructificare a potențialului său în pregătirea evenimentelor din anul 2019”, se arată în mesajul președintelui.

Totodată, în mesajul transmis de Klaus Iohannis se arată că studenții au demonstrat, prin colaborarea continuă cu autoritățile publice din sfera educației, „viziune, maturitate și forță de schimbare”.

În cadrul Forumului Organizațiilor Studențești din România din acest an se analizează situația actuală a învățământului superior românesc și se stabilesc priorități pentru mandatul următor al ANOSR. Discuțiile studenților se vor încheia cu o rezoluție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale