Cinci angajați RAAN au intrat în greva foamei, iar alți 150 protestează

Cinci angajați RAAN au intrat în greva foamei, iar alți 150 protestează
Publicat: 06/08/2015, 12:11

Cei cinci angajați, între care și un lider sindical, au intrat în greva foamei miercuri seară, în jurul orei 19:00, aceștia spunând că vor renunța la această formă extremă de protest doar în momentul în care vor primi asigurări că în urma închiderii controlate a RAAN vor primi veniturile compensatorii cuprinse în contractul colectiv de muncă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit liderului sindical din cadrul Romag Prod, Marian Crețan, care se află și el în greva foamei, angajații au recurs la această formă de protest întrucât nu au primit asigurări că Guvernul a alocat banii pentru plățile compensatorii în urma închiderii companiei.

Aceeași sursă a mai declarat că pe lângă salariații care se află, joi, în fața platformei Romag Prod în interiorul unității instalațiile sunt supravegheate de aproximativ o sută de angajați care se află la locul de muncă de peste 35 de ore.

Angajații care se află în interiorul unității Romag Prod sunt cei din tura a III-a, care au intrat la serviciu marți seară, la ora 22:00, de când turele I și II au refuzat să intre la locul de muncă, ei protestând în fața unității.

Liderul de sindicat Marian Crețan a mai arătat că angajații care supraveghează instalațiile din interiorul Romag Prod amenință că vor părăsi locul de muncă în orice moment, în aceste condiții existând risc de poluare a mediuului întrucât instalațiile unității vehiculează o cantitate importantă de hidrogen surfurat care ar putea ieși în atmosferă necontrolat.

Protestul angajaților Romag Prod este supravegheat de mai mulți jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Mehedinți, aceștia anunțând în cursul dimineții de joi conducerea Crucii Roșii Mehedinți pentru ca aceasta să facă demersurile în vederea aprovizionării cu apă minerală a protestatarilor.

Astfel în jurul orei 14:00, în fața unității Romag Prod, unde se află protestatarii, urmează să fie adusă o cantitate de aproximativ o sută de litri de apă minerală, oamenii fiind nemulțumiți că din partea conducerii RAAN nu au primit nimic.

Totodată, la locul unde se află protestatarii pompierii mehedințeni au amplasat un cort pentru ca angajații RAAN să se poată adăposti de caniculă.

În cursul dimineții de joi, cei cinci angajați care au declarat greva foamei au fost verificați de echipe de medici din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Mehedinți, iar în cazul în care situația o va impune vor interveni în primă fază reprezentanții Serviciului de prim-ajutor din cadrul Romag Prod.

Angajații Romag Prod sunt nemulțumiți de din cauza lipsei fondurilor pentru acordarea celor două salarii restante, dar și a banilor necesari funcționării RAAN până la închiderea controlată.

Totodată, aceștia cer asigurări din partea Guvernului că în urma închiderii RAAN vor primi venituri de completare timp de 24 de luni de la disponibilizare.

În cursul zilei de miercuri, mai mulți lideri de sindicat din cadrul RAAN și administratorul special al companiei au purtat mai multe negocieri la Ministerul Energiei în vederea soluționării revendicărilor, dar acestea au eșuat.

Liderul sindicatului Romag Prod, Florin Rogobete, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în urma discuțiilor purtate la Ministerul Energiei s-a stabilit că pentru ca RAAN să primească cele 25 de milioane de lei promise pentru funcționarea companiei, dar și veniturile de completare, este nevoie ca în următoare ședință de Guvern să fie aprobate o serie de documente cu caracter secret, a spus liderul de sindicat.

Aceeași sursă a mai declarat că următoarea ședință de Guvern ar urma să se desfășoare în data de 19 august.

Protestele salariaților de la RAAN au început în 13 iulie, de atunci având loc mai multe acțiuni pe platformele Romag Prod și Romag Termo și două marșuri.

Conform actelor normative aprobate de Guvern, RAAN ar urma să se închidă controlat, iar angajații ar urma să primească până la 24 de salarii medii pe economie.

Regia Autonomă pentru Activități Nucleare, care este unicul furnizor de agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, prin platforma Romag Termo, a reziliat contractul de furnizate a agentului termic în Drobeta Turnu Severin, în 17 februarie 2015, iar conform actului, apa caldă și căldura urmează să fie oprite în municipiu de la sfârșitul lunii august.

Închiderea controlată a RAAN înseamnă disponibilizarea majorității salariaților, care ar urma să primească, în funcție de vechime, până la 24 de salarii medii pe economie, drept plată compensatorie.

RAAN a intrat în insolvență în septembrie 2013, având datorii de 680 de milioane de lei. În perioada insolvenței, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.

Pe lista creditorilor întocmită de administratorul judiciar al RAAN la momentul declanșării procedurii de insolvență se aflau peste 300 societăți comerciale, dar și instituții publice și administrații locale și bănci care au avut relații contractuale cu RAAN.

Înainte de intrarea în insolvență, RAAN avea aproape 2.700 de angajați, acum numărul acestora fiind de 2.400.

Peste 2.000 de angajați ai RAAN ar urma să fie disponibilizați, în două etape, până în 31 martie 2016, potrivit unui document al Adunării creditorilor RAAN, care a aprobat planul de disponibilizări întocmit de către administratorul special al companiei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
Cum arată ferma pe care Tavi Colen o deține în mijlocul Bucureștiului! Are peste 1000...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
NOILE REGULI pentru cei care au centrale termice de APARTAMENT. Ordinul de la UE a...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Au fost descoperiți primii strămoși ai scorpionilor, ai păianjenilor și ai crabilor potcoavă
×