PRIMA REACȚIE a Academiei Naționale de Informații, după suspiciunile de plagiat în tezele de doctorat coordonate de Gabriel Oprea

PRIMA REACȚIE a Academiei Naționale de Informații, după suspiciunile de plagiat în tezele de doctorat coordonate de Gabriel Oprea
Publicat: 18/07/2016, 15:17

Decizia a fost luată după ce în presă au apărut mai multe suspiciuni de plagiat în ceea ce privește unele lucrării de doctorat al căror coordonator a fost Gabriel Oprea. Mai exact, este vorba despre lucrările secretarei lui Oprea, Adela Loredana Neagu, despre cea a primarului sectorului 2, Neculai Onțanu, care este și secretar general al UNPR, despre cea a avocatei lui Ponta, Loredana Radu, și despre cea a prim-adjunctului procurorului general al României, Bogdan Licu.

Reprezentanții Academiei arată că Senatul instituției a mandatat Consiliul Științific să accelereze procesul de verificare a respectării standardelor academice a tezelor de doctorat. Aceștia precizează că procesul a fost inițiat cu mult timp în urmă. „Concluziile acestei evaluări vor sta la baza unor decizii care vor consolida calitatea procesului de învățământ și cercetare academică în cadrul ANI MV”, se arată în comunicatul remis de Academia Națională de Informații.

Gabriel Oprea este suspectat la rândul lui de plagiat. În luna iulie, după ce Hotnews a publicat o anchetă cu privire la plagiatul din teza de doctorat a lui Gabriel Oprea, Comisia de Etică a Universității București (UB) a anunțat că va examina suspiciunea de plagiat în cazul acestei tezei de doctorat, după cum gândul a scris aici.

„Comisia de etică a Universității din București a decis, în urma unor dovezi apărute în media, să examineze suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat a domnului Gabriel Oprea, examinare cerută, dar neprobată, de către autorul sesizării privind acest caz și adresată Comisiei. Comisia procedează astfel conform regulamentului său care cere examinarea unei suspiciuni de plagiat numai atunci când sunt aduse dovezi în acest sens fie de către autorul unei sesizări, fie de către reprezentanți ai media”, anunța profesorul Marian Popescu în luna iulie.

Vineri, 4 septembrie, profesorul Popescu a declarat într-un interviu pentru gândul că a analizat, în nume personal, teza de doctorat a lui Gabriel Oprea și că în mod sigur poate să spună că este un plagiat.

„Este vorba, în mod sigur, despre un plagiat. O să le atrag tovărășește atenția celor de la Consiliu că, în lucrarea lui Gabriel Oprea, sunt zeci de pagini copiate integral. În afară de pasajele semnalate în presă, am găsit și altele, preluate din alte lucrări, fără citarea sursei. Ceea ce s-a întâmplat este de domeniul evidenței”, spune Marian Popescu, anunțând că va face publice în scurt timp concluziile detaliate ale analizei care indică „o culpă gravă” în ceea ce îl privește pe Gabriel Oprea.

Pe de altă parte, primul verdict privind teza de doctorat a lui Gabriel Oprea a venit de la Consiliului Național de Etică care a anunțat pe 2 iulie că a adoptat o hotărâre prin care arată că „suspiciunile de plagiat în cazul tezei de doctorat elaborate de domnul prof. univ. dr. Gabriel Oprea nu se confirmă”, după cum gândul a scris aici.

Comunicatul integral remis de Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”:

„Având în vedere recentele luări de poziție din spațiul public, cu referiri la unele lucrări științifice elaborate în cadrul Școlii Doctorale a Aucademiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, vă facem cunoscută decizia forului nostru universitar, menită a asigura transparența și climatul corect de derulare a activităților cu caracter știintific.

Consiliul de administrație a transmis Senatuli Academiei solicitarea de a evalua stadiul implementării măsurilor privitoare la respectarea standardelor de calitate academică a tezelor de doctorat.

În acest sens Senatul Academiei mandatează Consiliul Științific al Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” să accelereze procesul de evaluare, inițiat cu mult timp în urmă, asupra modului de respectare a standardelor științifice și dezvoltare a capacității noastre academice.

Concluziile acestei evaluări vor sta la baza unor decizii care vor consolida calitatea procesului de învățământ și cercetare academică în cadrul ANI MV”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Oamenii de știință vor să construiască „Zidul Morții” pe Lună