„România nu poate primi mai mult de 1785 refugiați”. Ministrul Aurescu vrea fonduri europene pentru a putea primi mai mulți imigranți în viitor

România nu poate primi mai mult de 1785 refugiați. Ministrul Aurescu vrea fonduri europene pentru a putea primi mai mulți imigranți în viitor
Publicat: 19/09/2015, 20:52
Actualizat: 05/10/2018, 00:16

„Președintele a vorbit despre asta (cotele de refugiați – n.r) după reuniunea CSAT de săptămâna trecută, unde au fost prezenți primul-ministru, miniștrii și președintele. Am vorbit despre această situație și poziția expimată de președinte este bineînțeles valabilă. Noi nu credem că, dacă se impune un număr anume de refugiați, este un lucru bun. Nu credem că acesta reprezintă spiritul european, solidaritatea, un fel de solidaritate pe care o sprijinim foarte mult”, a spus Aurescu, întrebat dacă România își menține poziția că poate primi doar aproximativ 1700 de refugiați și în legătură cu faptul că președintele României a spus este nevoie de mai multe fonduri europene.

Bogdan Aurescu a făcut aceste declarații după întrevederea cu omologul său olandez, Bert Koenders.

Șeful diplomației române a adăugat că 1785 refugiați este numărul maxim pe care îl poate primi România, este „limita fizică”, dar acest lucru nu înseamnă că nu își poate îmbunătăți capacitățile în viitor, pentru care este nevoie de fonduri europene.

„Reamintesc că în iulie deja avem 1785 de refugiați pe care îi vom primi în România, acesta reprezintă numărul maxim pe care îl putem primi acum, în funcție de capacitatea la nivel național. E vorba despre limita fizică pe care o avem la nivel național acum. De aceea, menținem această poziție. Nu înseamnă că în viitor nu vom putea să ne îmbunătățim capacitatea națională de a primi mai mulți refugiați. Desigur, în acest proces, de îmbunătățire a capacității noastre, avem nevoie de sprijin, cu ajutorul fondurilor europene și sprijinul Comisiei și vedem împreună după reuniunea miniștrilor de justiție și de afaceri interne care sunt fondurile disponibile pentru sprijinul la nivel național și pentru a vedea care este capacitatea statelor membre de a se ocupa de această criză a refugiaților”, a menționat Aurescu.

Ministrul de Externe olandez a precizat, la rândul său, că este încrezător că în această săptămână se va găsi o soluție privind refugiații, adăugând că este importantă solidaritatea în UE și sprijinul financiar pentru cei trimiși în alte țări din Europa.

„Sunt încrezător că vom găsi o soluție în această săpămână și este important să avem solidaritate în UE, trebuie, de asemenea, să-i putem ajuta și financiar pe cei care vor fi trimiși în alte țări în Europa”, a afirmat Bert Koenders.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, după ședința CSAT, că, Consiliul JAI extraordinar de săptămâna viitoare, ministrul de Interne va avea un mandat „foarte asemănător” cu cel de la ultima reuniune, și anume că „România este solidară cu celelalte state membre din Uniunea Europeană, dar nu putem să considerăm cotele obligatorii o soluție la problema migrației”.

„Cu acest mandat se va merge la Consiliul JAI. Însă, noi am vrut să discutăm ce se întâmplă și după acest consiliu, fiindcă (…) Parlamentul European a votat o recomandare în acest sens, care, din păcate, conține cote obligatorii. Este posibil ca printr-o procedură care va fi aplicată săptămâna viitoare, Uniunea Europeană să ne oblige să primim mai mulți refugiați decât am oferit noi locuri. Este un scenariu pe care nu ni-l dorim, este un scenariu care nu cred că ajută la rezolvarea problemei refugiaților, dar este un scenariu care, cel puțin teoretic, este posibil și atunci am discutat ce se poate întâmpla și în acest context. Dacă se întâmplă așa ceva, atunci este clar că trebuie să întreprindem ceva. În speță, s-a vehiculat ideea, nu s-a luat o decizie, dar s-a vehiculat ideea care probabil ar putea duce la o soluție, de a folosi fonduri europene pentru extinderea facilităților de primire a refugiaților sau, sigur, in extremis, de a folosi fonduri europene pentru construirea altor centre de primire pentru refugiați”, a spus președintele.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
Cristi Borcea are o „Valentina Pelinel mică”. „Doar că are ochii albaștri”
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
S-a dat ordin SĂ FIE INTERZIS complet. Nimeni nu ar fi crezut că se va...
Salata cu piept de pui și brânză feta. Preparatul care te ajută să scapi de...
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Medeea Marinescu, despre ultima apariție a lui Florin Piersic la spectacolul susținut împreună
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
O nouă febră a aurului a cuprins lumea