Reacția Episcopiei, după ce trei preoți au fost arestați în Grecia pentru că ar fi furat mâna Sfântului Haralambie

Reacția Episcopiei, după ce trei preoți au fost arestați în Grecia pentru că ar fi furat mâna Sfântului Haralambie

Purtătorul de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, Cristian Ștefan, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că a trimis în Grecia adeverințe prin care se atestă că cei trei preoți bănuiți de furt sunt angajați ai episcopiei.

„Vineri, s-au trimis adeverințe în Grecia pentru fiecare dintre cei trei preoți, ni s-au cerut de către o doamnă care este ghidul grupului de pelerini, pentru că este un proces și aveau nevoie de o dovadă potrivit căreia sunt angajați ai Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Din ce ni s-a transmis, 99% vor fi eliberați pentru că sunt nevinovați. Sunt reținuți de Poliția din Grecia din ceea ce știm. Mai știm și că aveau asupra lor oseminte luate din gropile comune de la Aiud ale martirilor, foști deținuți politici ai închisorii de acolo, pentru care nu aveau acte de proveniență, și s-au cerut documente și de la Aiud care urmează să le fie trimise”, a declarat Ștefan.

Potrivit acestuia, cei trei preoți au luat osemintele ca să cumpere o raclă în care să le pună, „dar nu au gândit această acțiune cum trebuie”.

Purtătorul de cuvânt al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului a adăugat că cei trei preoți nu ar trebui considerați „hoți” înainte de a exista dovezi, susținând că trebuie să se aplice și în cazul acestora prezumția de nevinovăție.

„Ce trei preoți au fost suspendați de la slujire pentru că au plecat în pelerinaj și într-o țară străină fără acordul ierarhului, a fost un act de indisciplină. Au cerut doar concediu și au depus cerere la protopopiat. Până acum nu au fost cunoscuți cu probleme”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Cei trei preoți din Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului au fost suspendați de la slujire, după ce au fost arestați în Grecia, pentru că ar fi furat mâna Sfântului Haralambie de la o mănăstire.

Patriarhia Română a fost anunțată de autoritățile elene, prin intermediul Mitropoliei de Kalavrita – Grecia, că trei preoți români au fost arestați.

„Cei trei preoți cercetați de autoritățile elene, care fac parte din Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, au fost suspendați din slujirea preoțească până la finalizarea anchetei și lămurirea situației. Această decizie este în conformitate cu articolul 63, aliniatul 2, din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române. La revenirea în țară, situația celor trei preoți va fi cercetată de autoritățile bisericești competente”, arăta Patriarhia Română, într-un comunicat de presă transmis joi agenției MEDIAFAX.

Cei trei preoți, din Satu Mare, erau, cu un grup de aproximativ 40 de persoane, în pelerinaj în Grecia, organizat de o firmă din Deva, potrivit unor surse oficiale.

Ajunși la Mănăstirea Mega Spileo, cei trei preoți, împreună cu o altă persoană, au furat mâna Sfântului Haralambie, fiind prinși și, ulterior, arestați, au precizat sursele citate.

Presa relata că, în momentul în care au observat că sunt urmăriți de către polițiști, preoții ar fi aruncat mâna Sfântului Haralambie într-un râu.

Mănăstirea Mega Spileo este într-o peșteră, aflată la o distanță de zece kilometri de orașul grecesc Kalavrita.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Austria nu se potolește. Karl Nehammer a dat ordin: Testați și controlați
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ