PF Daniel, cetățean de onoare al județului Suceava

PF Daniel, cetățean de onoare al județului Suceava
Publicat: 07/11/2015, 17:39

Primirea distincției are loc în contextul în care PF Daniel a fost criticat dur în spațiul public pentru atitudinea în urma incendiului al cărui bilanț a ajuns, sâmbătă, la 39 de morți.

Consiliul Județean Suceava a decis, în urmă cu două săptămâni, să ofere titlul de cetățean de onoare al județului patriarhului BOR pentru activitatea sa, în special pentru sprijinul acordat județului, iar diploma i-a fost înmânată, sâmbătă, la Rădăuți, unde PF Daniel a sfințit biserica Mănăstirii „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”.

Diploma a fost scrisă pe sticlă, de către maici de la Mănăstirea Dragomirna, rama fiind sculptată în lemn de cireș.

PF Daniel a oferit, la rândul său, starețului Mănăstirii Bogdana din Rădăuți, Iustin, Crucea Patriarhală ca recunoștință pentru contribuția importantă la construcția Mănăstirii „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” și pentru edificarea așezământul pentru copii „Sf. Ierarh Leontie” din Rădăuți, unde sunt îngrijiți circa 140 de copii aflați în situații dificile.

Totodată, PF Daniel i-a înmânat starețului Mănăstirii Bogdana un plic cu o sumă de bani pentru sprijinirea funcționării așezământului de copii.

Patriarhul BOR a oferit și președintelui CJ Suceava, Cătălin Nechifor, medalia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” pentru contribuția sa la funcționarea așezământului.

PF Daniel a fost așteptat, vineri, la Suceava pentru a merge apoi la Rădăuți, însă aeronava în care se afla nu a putut ateriza pe aeroportul sucevean din cauza ceții, astfel că a aterizat la Bacău.

Patriarhul BOR urma să ajungă, vineri, la ora 14.00, pe Aeroportul Suceava, pentru a merge apoi la Rădăuți pentru a participa la sfințirea Așezământului de copii „Sf. Ierarh Leontie”, iar sâmbătă să oficieze Sfânta Liturghie și slujba de sfințire a bisericii de la mănăstirea de maici „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Rădăuți.

Pe aeroportul sucevean au venit să-l întâmpine mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, IPS Ioachim Băcăuanul, episcopul de Huși, PS Corneliu Bârlădeanu, precum și zeci de preoți.

Pe perioada în care au așteptat să afle dacă avionul în care se afla PF Daniel va putea ateriza la Suceava, preoții prezenți în aeroport au repetat mai multe cântece de întâmpinare pentru înaltul ierarh.

Întrucât ceața de pe aeroportul sucevean era densă, iar plafonul era sub 150 de metri, aterizarea aeronavei nu a fost posibilă, motiv pentru care avionul în care se afla PF Daniel a aterizat pe Aeroportul Bacău, de unde delegația a plecat cu mașini spre Rădăuți.

PF Daniel a primit distincția la trei zile după ce le cerea iertare tinerilor dacă nu a reușit să le transmită mesajul potrivit cu privire la slujbele ținute în biserică pentru cei care au murit în incendiul din 30 octombrie sau au fost răniți grav.

„Ne cerem iertare dacă unele cuvinte ale noastre au fost insuficient de lămuritoare sau au fost răstălmăcite. Înțelegem că tinerii de azi doresc nu numai socializare și comuniune între ei, ci și să fie ascultați și încurajați în aspirațiile lor. Biserica noastră îi iubește pe toți tinerii, pe cei care vin la biserică și pe cei care nu vin la biserică, deoarece ei sunt darul lui Dumnezeu pentru familie și pentru societate”, spunea, joi, PF Daniel.

Patriarhul sublinia că dorește să exprime mai multă afecțiune și înțelegere pentru toți tinerii din societate, respectând libertatea, demnitatea și aspirațiile lor.

„Biserica este acum alături de tineri, înțelegând dorința lor de înnoire spirituală și morală a societății românești și se roagă pentru prezentul și viitorul poporului român, spre a trăi în pace și unitate”, mai spunea Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, citat într-un comunicat de presă al Patriarhiei Române.

Marți, după slujba de înmormântare a uneia dintre victimele din clubul Colectiv, întrebat de ce nu au venit preoții la locul tragediei pentru a fi alături de oameni, de familiile celor care au murit sau au fost răniți, patriarhul Daniel spunea: „Nu vrem să se considere că facem spectacol noi (…). Vrem să vină lumea la biserică, nu la club. (…) Au murit acolo, dar noi ne rugăm în biserică, asta este rânduiala bisericii”.

Patriarhul mai spunea că nu toată lumea a dorit slujbe cu preoți și că Biserica Ortodoxă a respectat reculegerea în tăcere, iar când Biserica nu este dorită în spațiul public și i se arată ostilitate și ură, atunci se retrage în spațiul liturgic.

„Am respectat reculegerea. Nu toată lumea a dorit slujbe cu preoți și, când Biserica nu-i dorită în spațiul public, în care i se arată ostilitate și ură, atunci noi ne retragem în spațiul liturgic al nostru. Ca în timpul prigoanelor vechi, deci când biserica nu este dorită în spațiul public, nu vrem să deranjăm, să ne impunem. De aceea, nu am vrut să deranjăm marșul tăcerii cu slujbe preoțești. Ar fi fost deranjați, că de la începutul marșului tăcerii au avut lozinci potrivnice bisericii, și atunci nu dorim să-i supărăm și mai mult cu prezența preoților”, mai spunea patriarhul BOR.

Întrebat dacă știe că arhiepiscopul romano-catolic, IPS Ioan Robu, s-a rugat, luni, la locul tragediei, PF Daniel a răspuns afirmativ.

„El s-a rugat…. A trecut perioada de doliu național. Noi nu ne-am dus pentru trei motive. Mai întâi, că este spațiu public, nu e spațiu bisericesc și i-am lăsat pe oameni, în tăcere, să se reculeagă. Unii chiar au spus că nu e nevoie aici de spectacol sau de slujbe, ci de reculegere în tăcere. Azi dimineață (marți, n.r.), însă, după ce a trecut doliul național și a ajuns ziua înmormântării celor decedați au fost preoți acolo de dimineață, au făcut o rugăciune. Și acum, noi, în Biserică, și apoi la cimitir. Locul în care noi pomenim nu sunt străzile sau locul unde a murit cineva, ci biserica sau cimitirul, la mormânt. Acolo este prezența persoanei în modul cel mai intens”, spunea PF Daniel.

Marți, la Catedrala Patriarhală, din București, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru cei 32 de tineri care au murit în urma incendiului din clubul Colectiv.

Luni, Arhiepiscopul Romano-Catolic, Ioan Robu, a mers la clubul Colectiv, a aprins o lumânare și s-a rugat, spunând apoi că i-a cerut iertare lui Dumnezeu pentru ce s-a întâmplat și că ar trebui să ne fie rușine tuturor, inclusiv Guvernului, instituțiilor statului, bisericilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto