Tusk: Viitorul Europei depinde de modul în care abordează Germania criza refugiaților

Tusk: Viitorul Europei depinde de modul în care abordează Germania criza refugiaților
Publicat: 10/11/2015, 10:26

Europa se confruntă cu cea mai dură criză a refugiaților de la al Doilea Război Mondial, iar Germania așteaptă până la sfârșitul anului ca aproximativ un milion de persoane să ajungă pe teritoriul său.

Tusk a subliniat în mai multe rânduri urgența consolidării frontierelor Uniunii Europene (UE), iar cancelarul german Angela Merkel a îndemnat statele membre să dea dovadă de solidaritate și să împartă povara.

Inițial Merkel a fost lăudată – atât acasă, cât și în străinătate – pentru abordarea călduroasă a refugiaților, dintre care mulți provin din zone de conflict din Orientul Mijlociu. Însă pe măsură ce afluxul a continuat, iar capacitățile Germaniei s-au apropiat de limită, cancelarul a început să fie tot mai criticat.

Într-un discurs rostit în acest oraș cu ocazia marcării a 26 de ani de la căderea Zidului Berlinului, Tusk a dat Germania și pe Merkel personal ca exemple ale celor mai bune valori europene.

„Cei care cred că Germania este prea deschisă, prea tolerantă, prea liberală uită să-și facă temele de acasă despre tragica noastră istorie”, a declarat fostul premier polonez.

„Vreți o Germanie deschisă, tolerantă, plină de compasiune, care simpatizează cu cei slabi și săraci – cu alte cuvinte Germania Angelei Merkel – sau (vreți) o Germanie închisă, rece și nemiloasă? Există un singur răspuns”, a continuat el.

De aceea, celelalte state europene este necesar să dea dovadă, acum, de solidaritate cu Germania, „în aceste vremuri dificile, de încercare”, a îndemnat el.

Președintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker i-a acuzat pe liderii naționali că subminează eforturile de gestionare a crizei prin faptul că nu-și onorează angajamentele în bani și resurse.

– Mesaj moral

Germania, pe de altă parte, este necesat să-și dea seama că este responsabilă nu doar pentru „mesajul ei moral”, ci, în măsură și mai mare, de întreaga comunitate politică a europenilor, a adăugat Tusk.

El a îndemnat Germania să dea dovadă de un leadership puternic, să ajute la securizarea frontierelor externe ale UE și să protejeze Europa de ascensiunea populismului.

„Într-adevăr, dacă Europa va supraviețui ca un continent al libertății, statului de drept, respectării individului și securității locuitorilor ei va depinde în mare măsură de germani”, a subliniat președintele UE.

Tusk a îndemnat la o „modificare” a actualei politici europene în domeniu migrării, avertizând că zona Schengen de liberă circulație este amenințată dacă frontierele sale externe nu sunt consolidate.

„În fața amplorii fără precedent a valului de migranți către Europa, trebuie să spunem simplu: Europa nu este capabilă să accepte toți oamenii care vor să vină pe continentul nostru”, a pledat Tusk.

„Haideți să nu ne mințim singuri. Căderea Zidului Berlinului nu a abolit nevoia frontierelor ca atare”, a subliniat președintele UE.

Deoarece Germania nu este stat de frontieră, responsabilitatea le revine în primul rând celorlalte țări, a insistat Tusk. „Dar, chiar și așa, toată lumea se va uita la voi, vor căuta semnale de la Berlin”, a adăugat el.

Merkel a fost criticată pentru că a încurajat în mod involuntar tot mai mulți refugiați să vină în Germania, declarând în mod public că nu există o limită în privința numărului celor pe care-i va accepta.

Liderii europeni poartă miercuri negocieri cu lideri africani pe tema controlului migrației, iar Tusk a convocat joi un miting informal pe tema refugiaților al șefilor de stat și de guvern ai statelor membre UE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
9 judeţe, sub avertizări meteo cod galben şi portocaliu de vijelii. Vreme severă până vineri...
FILMUL crimei din Crângași! Detalii șocante: Ce s-a întâmplat, de fapt
Salariul minim se va calcula diferit! Directiva care explică noua formulă: Pot include 60% din...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
ITP de două ori pe an. S-a schimbat legea în România pentru aceste vehicule
Doi absolvenți de MIT, acuzaţi că au furat milioane de dolari în criptomonede, în doar...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
”Eu nu mai am pe nimeni. Ai mei sunt morți toți” Drama care i-a marcat...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Care este legătura dintre hormonul de stres din timpul sarcinii și IQ-ul copilului?
×