IGSU: Doar școlile noi sau cele la care se fac lucrări au nevoie de autorizație de incendiu

IGSU: Doar școlile noi sau cele la care se fac lucrări au nevoie de autorizație de incendiu
Publicat: 12/11/2015, 14:04

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a făcut, joi, precizări, în urma unei solicitări MEDIAFAX, privind școlile care necesită avize sau autorizații pentru prevenirea și stingerea incendiilor, în condițiile în care premierul interimar Sorin Cîmpeanu declara că doar aproape 2.000 de școli din România, reprezentând 7 la sută din numărul total, au autorizație de la pompieri.

Conform sursei citate, în legislația națională, școlile au fost introduse, „în mod explicit, în categoriile de construcții, instalații tehnologice și alte amenajări care se supun avizării și/sau autorizării privind prevenirea și stingerea incendiilor, odată cu intrarea în vigoare a HG. Nr.571/1998 pentru aprobarea categoriilor de construcții, instalații tehnologice și alte amenajări care se supun avizării și/sau autorizării, în prezent abrogată”. Ulterior, în anul 2006, au fost făcute noi reglementări în acest sens.

Anterior anului 1998, obligația obținerii autorizației era reglementată doar pentru construcțiile noi sau pentru cele la care se făceau lucrări de dezvoltare, modernizare sau schimbare a destinației – H.G. nr.51/1992 privind unele măsuri pentru îmbunătățirea activității de prevenire și stingere a incendiilor -, în cazul unităților de învățământ „obținerea autorizației fiind obligatorie, de exemplu, doar în cazul în care acestea înglobau o sală aglomerată”.

„În prezent, obligativitatea obținerii avizului/autorizației de securitate la incendiu este aplicabilă construcțiilor cu destinația de învățământ noi sau celor existente la care s-au efectuat lucrări de dezvoltare, modernizare sau schimbare a destinației, și pentru care, la data când au fost date în exploatare, legislația prevedea această obligație”, precizează reprezentanții IGSU.

Contactat de MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al IGSU, Ovidiu Chirca, a adăugat că „obligativitatea obținerii autorizației se aplică imobilelor cu destinație de învățământ construite după 1998 sau celor construite înainte de această dată la care se execută diverse lucrări”.

Reprezentanții IGSU mai arată că 2.318 clădiri școlare și 130 de clădiri ale universităților nu au autorizații de securitate la incendii, deși pentru acestea există obligația obținerii documentului.

Pe de altă parte, există 1.756 de clădiri cu destinația de unități școlare în învățământul preuniversitar și 151 de clădiri cu destinația de unități școlare în învățământul universitar care au obținut autorizația de securitate la incendiu.

IGSU nu precizează, însă, câte imobile cu destinația de învățământ există, în total, în țară.

„Pentru toate celelalte clădiri având destinația de unități școlare, atât în învățământul preuniversitar, cât și în învățământul universitar, care au fost puse în funcțiune anterior introducerii obligației legale de obținere a autorizației de securitate la incendiu, pentru asigurarea desfășurării în condiții de siguranță a activității sunt executate, anual, controale de verificare a apărării împotriva incendiilor, precum și activități de informare preventivă și educare a elevilor și studenților asupra modului de comportament în cazul producerii unui incendiu sau altei situații de urgență”, mai informează IGSU.

Controalele desfășurate în școli includ exerciții de alarmare-evacuare, cu angrenarea elevilor, studenților, cadrelor didactice și personalului auxiliar.

În urma verificărilor făcute în cursul anului 2014, au fost constatate 20.345 de încălcări ale legislației pe linia apărării împotriva incendiilor, 4.846 dintre acestea fiind remediate în timpul acțiunilor de control. În urma acestora, au fost aplicate 12.269 de sancțiuni contravenționale, din care 582 de amenzi, în cuantum de 602.050 de lei, și 11.687 de avertismente.

Potrivit legislației aflate în vigoare, proprietarul ori beneficiarul construcției are obligația să solicite și să obțină avizul de securitate la incendiu înainte de începerea lucrărilor de execuție la construcțiile noi, de modificare a celor existente și/sau la schimbarea destinației acestora, avizul fiind emis de inspectoratele pentru situații de urgență, după verificarea respectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor, stipulate în documentațiile tehnice de proiectare.

Totodată, proprietarul ori beneficiarul construcției are obligația obținerii autorizației de securitate la incendiu înainte de punerea în funcțiune a clădirilor ori spațiilor amenajate în clădiri, document prin intermediul căruia se certifică îndeplinirea măsurilor de apărare împotriva incendiilor.

Autorizația de securitate la incendiu conferă persoanelor fizice sau juridice, deținătoare ale construcțiilor, instalațiilor și ale altor amenajări, dreptul de a le pune în funcțiune și de a le exploata din punctul de vedere al îndeplinirii cerinței de securitate la incendiu.

Într-o conferință de presă susținută, în 7 noiembrie, la Palatul Victoria, premierul interimar Sorin Cîmpeanu a declarat că aproape 2.000 de școli din România, reprezentând 7% din numărul total, au autorizație de la pompieri.

Sorin Cîmpeanu, care deține în continuare și portofoliul Educației, a declarat că doar 7% din școlile din România, respectiv 1.295 din totalul de 19.000, au autorizație de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Ulterior, într-o emisiune la Antena 3, premierul interimar a spus că, după declarația în care arăta că doar 7% din școli au avize de protecție împotriva incendiilor, alte 4.000 de școli „și-au adus aminte” că dețin astfel de avize.

Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a declarat, marți, la simpozionul „75 de ani de la cutremurul vrâncean din 1940”, organizat la Universitatea Tehnică de Construcții, că nu sunt numai școli care nu au avizele corespunzătoare de la pompieri, ci și universități și „alte instituții publice”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Interdicție completă în România. E ILEGAL pentru orice român sau străin. 3 ani închisoare
Au început lucrările la o autostradă vitală pentru România. S-a forat primul kilometru de tunel
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice