Dosarul Turceni-Rovinari rămâne la ICCJ. Judecătorul a validat legalitatea probelor DNA împotriva lui Ponta și Șova

Dosarul Turceni-Rovinari rămâne la ICCJ. Judecătorul a validat legalitatea probelor DNA împotriva lui Ponta și Șova

Judecătorul care analizează în cameră preliminară legalitatea privind rechizitoriul din dosarul Turceni-Rovinari a respins ca neîntemeiate cererile și excepțiile invocate, la termenul din 6 noiembrie, de către fostul premier Victor Ponta, senatorul Dan Șova, Laurențiu Dan Ciurel și Dumitru Cristea, la data faptelor director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), respectiv director general al Complexului Energetic Turceni (CET).

„Constată legalitatea sesizării Înaltei Curți de Casație și Justiție cu rechizitoriul nr. 122/P/2012 din 16 septembrie 2015 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, privind pe inculpații Ciurel Laurențiu-Dan, Cristea Dumitru, Graure Laurențiu-Octavian, Șova Dan-Coman și Ponta Victor-Viorel, legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală”, se arată în decizia judecătorului.

Acesta mai dispus începerea judecății în dosarul Turceni-Rovinari, urmând să fie stabilit primul termen la judecarea în fond.

De asemenea, s-a stabilit ca în 17 decembrie să fie verificată măsura preventive a controlului judiciar luată față de Dan Șova, care va fi citat pentru acel termen.

Decizia de luni poate fi contestată de inculpații din dosar.

La termenul din 6 noiembrie, din Camera preliminară, au fost formulate mai multe cereri în dosarul Turceni-Rovinari, între care și restituirea cauzei la Direcția Națională Anticorupție pentru refacerea parțială a unor anchete, și au fost ridicate mai multe excepții.

În 17 septembrie, la aproape trei luni și jumătate de la punerea sa sub urmărire penală în dosarul Turceni-Rovinari și după cinci „vizite” la DNA, Victor Ponta a fost trimis în judecată, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat.

În 21 septembrie, Judecătorul de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casație și Justiție a analizat, la primul termen din dosarul „Turceni-Rovinari”, măsurile asiguratorii și preventive dispuse de procurori.

În 4 noiembrie, Victor Ponta și-a depus mandatul, iar o zi mai târziu, președintele Klaus Iohannis l-a numit premier interimar pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Victor Ponta este primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului său.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, prin Cabinet Individual de Avocat „Victor-Viorel Ponta” a obținut de la SCA „Șova și Asociații” suma 181.439,98 de lei, pentru activități, care însă în realitate nu s-au efectuat.

În același dosar, Dan-Coman Șova, avocat coordonator al Societății Civile de Avocați „Șova și Asociații”, în prezent senator, va fi judecat, pentru trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani. Șova a fost trimis în judecată sub control judiciar.

Procurorii i-au trimis în judecată, în libertate, și pe Laurențiu-Dan Ciurel, director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), acuzat de trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (CET), acuzat de cinci infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, și Laurențiu-Octavian Graure, la data faptelor director economic al CET, acuzat de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Prețul aurului depășește toate așteptările și continuă să crească