Efectul Colectiv: peste 3.200 de nereguli privind securitatea la incendiu, găsite la cluburi, discoteci și baruri

Efectul Colectiv: peste 3.200 de nereguli privind securitatea la incendiu, găsite la cluburi, discoteci și baruri
Publicat: 18/11/2015, 12:53

În perioada 9-16 noiembrie, la nivel național au fost făcute 1.000 de controale la cluburi, baruri, discoteci, săli de cinematograf și de spectacol, precum și la mall-uri, pentru a vedea dacă acestea respectă normele de apărare împotriva incendiilor, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) transmis miercuri agenției MEDIAFAX.

În urma controalelor au fost constatate 3.218 deficiențe, dintre care 432 au fost înlăturate pe timpul verificărilor. Echipele de control au dat 2.479 sancțiuni contravenționale, dintre care 1.584 de avertismente și 895 de amenzi în cuantum de 8.579.770 de lei.

Printre neregulile găsite la unitățile controale sunt: deficiențe privind existența și funcționalitatea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor; organizarea activității de apărare împotriva incendiilor; lipsa autorizației de securitate la incendiu; nerespectarea reglementărilor referitoare la utilizarea focului deschis și a efectelor speciale artistice/pirotehnice, precum și cele referitoare la reglementarea fumatului.

La unele dintre unitățile controlate, din domeniul alimentației publice și de agrement, au fost depistate și 37 de încălcări grave ale cerinței de securitate la incendiu. Unele dintre imobilele unde au fost făcute controale au fost închise, iar la altele a fost oprită funcționarea.

Pompierii au făcut, în afara controalelor, și 707 acțiuni de recunoaștere la mai multe unități, precum și 295 de exerciții de evacuare, la care au participat peste 2.100 de persoane.

„Simultan cu activitățile preventive, asigurarea unui răspuns adecvat în situații de urgență reprezintă o prioritate pentru instituția noastră. În plan operațional, în aceeași perioadă, au fost derulate 10.281 intervenții, în creștere cu 27% față de perioada similară a anului trecut. Un procent de 84% dintre acestea au reprezentat intervențiile serviciilor mobile de urgență, reanimare și descarcerare, urmat de incendii – 6% și alte situații de urgență”, a precizat sursa citată.

La acțiunile de control au participat 1.312 pompieri, 546 de polițiști, 517 jandarmi și 237 de reprezentanți ai altor autorități cu atribuții de control.

În urma incendiului din clubul Colectiv, care nu avea autorizație de securitate la incendiu din partea ISU București-Ilfov, au fost intensificate controalele în cluburi, baruri, discoteci, săli de spectacole și mall-uri.

Verificările au loc și în contextul în care angajați ai ISU București-Ilfov sunt acuzați că au permis funcționarea clubului Colectiv fără ca localul să aibă aviz sau autorizație de securitate la incendiu și, mai mult, nu au luat nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe dum spre spital a mai murit o persoană. În 17 zile de la tragedie au decedat alte 29 de persoane, numărul victimelor ajungând, luni, la 56. Alte aproximativ 150 au fost rănite, fiind internate în spitale din Capitală.

Ancheta în cazul incendiului este făcută de Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a stabilit că „incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spațiul respectiv au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecința morții și vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club”.

În urma verificărilor făcute de pompieri au fost găsite și clădiri monument care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, printre acestea fiind Castelul Peleș, Ateneul Român, sediul principal al Muzeului Național de Artă Contemporană, potrivit EurActiv.ro.

În zilele care au urmat tragediei, un fost membru în Consiliul de Administrație al Sălii Palatului din București a declarat că nici aceasta nu are aviz de la ISU, iar premierul interimar Sorin Câmpeanu, fost ministru al Educației, a declarat, la rândul său, că 93% dintre școlile din România funcționează și ele fără acest aviz al ISU.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Arcul de Triumf din București, iluminat în albastru de Ziua Europei