Premierul Dacian Cioloș vorbește despre riscurile unui atac terorist în România: „În contextul actual tensionat, e bine să fim pregătiți”

Premierul Dacian Cioloș vorbește despre riscurile unui atac terorist în România: În contextul actual tensionat, e bine să fim pregătiți
Publicat: 21/11/2015, 18:22
Actualizat: 23/11/2015, 08:32

„În contextul situației actuale, am convenit cu miniștrii de resort să existe un plan de acțiune detaliat și pe chestiuni legate de securitate și siguranță a cetățenilor”, a spus premierul, după ședința informală a Guvernului.

El a ținut să precizeze că nu există semne că ar putea fi probleme sau riscuri în România în momentul de față, dar a subliniat că „este bine să fim pregătiți”.

„Vreau să precizez clar: nu există semne că ar putea fi probleme sau riscuri în România în momentul de față, dar e bine să fim pregătiți, și în urma discuțiilor care au avut loc zilele trecute la Consiliul Justiție și Afaceri Interne, și în contextul actual tensionat”, a menționat el.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, și ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, au participat vineri la Bruxelles, la Consiliul extraordinar Justiție și Afaceri Interne (JAI), convocat ca urmare a atentatelor teroriste care au avut loc pe 13 noiembrie în Franța, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Poziția României, exprimată în intervențiile celor doi oficiali români, este cea de susținere a măsurilor care asigură securitatea cetățenilor europeni și protejarea valorilor și a principiilor care fundamentează construcția europeană.

România va contribui la implementarea urgentă a unui registru european cu numele pasagerilor (PNR), complet și eficient, și sprijină o mai bună cooperare între serviciile și autoritățile de aplicare a legii din statele membre pentru a valorifica informațiile pe care acestea le dețin. În raport cu activitatea agențiilor europene, este important să se asigure resursele necesare, dar și un cadru juridic clar, care să permită acțiuni eficiente, spune MAI.

„România nu s-a confruntat până acum cu acest fenomen pe teritoriul național, dar România a fost lovită de terorism: cetățeni români au murit la Paris. Terorismul trebuie să simtă mai mult ca oricând răspunsul nostru comun”, a spus Petre Tobă, în intervenția sa.

În ceea ce privește implicațiile fenomenului migrației asupra securității Uniunii Europene, ministrul afacerilor interne a menționat că România are experiența utilizării unor tehnologii eficiente, așa cum este cea implementată la frontiera noastră maritimă, și susține urgentarea eforturilor pentru implementarea la nivel european a unor astfel de tehnologii.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a reafirmat poziția constantă a României referitor la problema radicalizării și implicațiile privind sistemele penitenciare, de susținere a identificării de soluții atât la nivel național, dar, mai ales, la nivelul UE.

La Consiliul extraordinar JAI, s-au adoptat concluziile Consiliului UE și ale statelor membre reunite în cadrul Consiliului privind combaterea terorismului în cuprinsul cărora se identifică arii prioritare de acțiune: Registrul privind Numele Pasagerilor (PNR), armele de foc, consolidarea controalelor la frontierele externe, schimbul de informații, finanțarea terorismului, răspunsul justiției penale la terorism și extremismul violent, precum și angajamentul de finanțare a acestor măsuri prioritare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
A murit zeul rock and roll. Lumea e în lacrimi: A fost un pionier
Antena 1, lider de audiență cu Chefi la cuțite. S-au folosit două amulete
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern