Premierul Dacian Cioloș vorbește despre riscurile unui atac terorist în România: „În contextul actual tensionat, e bine să fim pregătiți”

Premierul Dacian Cioloș vorbește despre riscurile unui atac terorist în România: În contextul actual tensionat, e bine să fim pregătiți
Publicat: 21/11/2015, 18:22
Actualizat: 23/11/2015, 08:32

„În contextul situației actuale, am convenit cu miniștrii de resort să existe un plan de acțiune detaliat și pe chestiuni legate de securitate și siguranță a cetățenilor”, a spus premierul, după ședința informală a Guvernului.

El a ținut să precizeze că nu există semne că ar putea fi probleme sau riscuri în România în momentul de față, dar a subliniat că „este bine să fim pregătiți”.

„Vreau să precizez clar: nu există semne că ar putea fi probleme sau riscuri în România în momentul de față, dar e bine să fim pregătiți, și în urma discuțiilor care au avut loc zilele trecute la Consiliul Justiție și Afaceri Interne, și în contextul actual tensionat”, a menționat el.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, și ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, au participat vineri la Bruxelles, la Consiliul extraordinar Justiție și Afaceri Interne (JAI), convocat ca urmare a atentatelor teroriste care au avut loc pe 13 noiembrie în Franța, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Poziția României, exprimată în intervențiile celor doi oficiali români, este cea de susținere a măsurilor care asigură securitatea cetățenilor europeni și protejarea valorilor și a principiilor care fundamentează construcția europeană.

România va contribui la implementarea urgentă a unui registru european cu numele pasagerilor (PNR), complet și eficient, și sprijină o mai bună cooperare între serviciile și autoritățile de aplicare a legii din statele membre pentru a valorifica informațiile pe care acestea le dețin. În raport cu activitatea agențiilor europene, este important să se asigure resursele necesare, dar și un cadru juridic clar, care să permită acțiuni eficiente, spune MAI.

„România nu s-a confruntat până acum cu acest fenomen pe teritoriul național, dar România a fost lovită de terorism: cetățeni români au murit la Paris. Terorismul trebuie să simtă mai mult ca oricând răspunsul nostru comun”, a spus Petre Tobă, în intervenția sa.

În ceea ce privește implicațiile fenomenului migrației asupra securității Uniunii Europene, ministrul afacerilor interne a menționat că România are experiența utilizării unor tehnologii eficiente, așa cum este cea implementată la frontiera noastră maritimă, și susține urgentarea eforturilor pentru implementarea la nivel european a unor astfel de tehnologii.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a reafirmat poziția constantă a României referitor la problema radicalizării și implicațiile privind sistemele penitenciare, de susținere a identificării de soluții atât la nivel național, dar, mai ales, la nivelul UE.

La Consiliul extraordinar JAI, s-au adoptat concluziile Consiliului UE și ale statelor membre reunite în cadrul Consiliului privind combaterea terorismului în cuprinsul cărora se identifică arii prioritare de acțiune: Registrul privind Numele Pasagerilor (PNR), armele de foc, consolidarea controalelor la frontierele externe, schimbul de informații, finanțarea terorismului, răspunsul justiției penale la terorism și extremismul violent, precum și angajamentul de finanțare a acestor măsuri prioritare.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Natalia Mateuț, poze cu liniuțe de praf alb pe masă! Avem imaginile interzise cu 'prafurile...
FOTO. Anna Lesko, apariție interzisă cardiacilor! S-a văzut trupul perfect lucrat prin body
Băuturile și alimentele care te fac să transpiri abundent. Evită-le
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Orașele din Europa cu cei mai mulți hoți de buzunare. Mare atenție la portofel dacă...
Atleta din Belarus, ce a fost dusă cu forţa la aeroport de staff-ul său, este...
Avertizarea ISU: Dacă ai așa ceva în mașină, mergi ACUM și scoate-l! Este pericol mare
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Raport al republicanilor americani: Virusul care a provocat pandemia s-a scurs de la un centru...
Natalia Mateuț, poze cu liniuțe de praf alb pe masă! Avem imaginile interzise cu 'prafurile...
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Care este temperatura apei mării în Mamaia, Eforie, sau Vama Veche pentru săptămâna 2 –...
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o la spital,...
Horoscop august 2021. Schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce ne spun astrele?
ULTIMA ORĂ: Germania e în stare de ȘOC! Totul A SCAPĂT de sub control
Încă nu sunteți convinși că suntem pe buza prăpastiei? Fenomenul din Africa sperie întreaga lume
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Povestea unui brand legendar, pe care mulţi îl asociază cu pasta de dinţi. Ce produs...