Darius Vâlcov, trimis în judecată într-un nou dosar

Darius Vâlcov, trimis în judecată într-un nou dosar
Publicat: 26/11/2015, 13:17

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Darius Vâlcov, la data faptelor primar al municipiului Slatina și ulterior senator, pentru două infracțiuni de luare de mită și trafic de influență.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada noiembrie-decembrie 2012, Darius Vâlcov i-a pretins unui om de afaceri – denunțător în cauză – aproximativ 10% din sumele încasate de societatea unui om de afaceri de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranșe, de la frma respectivă, printr-o societate intermediară, suma de 2.146.270 lei, astfel încât denunțătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului și să primească banii la timp pentru lucrările realizate.

Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice și execuția lucrărilor pentru izolarea termică a fațadelor a 131 de blocuri din Slatina, fiind în valoare de 24.833.258 lei fără TVA.

Procurorii mai arată că în aceeași manieră a procedat Vâcov și în cazul unui alt contract încheiat de Primăria Slatina cu o altă societate comercială, privind reabilitarea Centrului istoric al orașului, prețul contractului fiind de 7.726.919 lei fără TVA.

Astfel, în luna iunie 2012, Vâlcov a pretins de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, 10% din valoarea contractului, în schimbul semnării respectivului act de către autoritatea contractantă și efectuării la timp a plăților, iar ulterior a primit prin intermediul unor persoane suma totală de 450.000 de lei.

Totodată, în 23 iulie 2014, între S.C. Compania de Apă Olt S.A. și aceeași firmă s-a încheiat un contract de lucrări având ca obiect „Continuarea lucrărilor de reabilitare și extindere a rețelelor de apă și apă uzată în aglomerările Potcoava și Scornicești”, prețul licitat contractat fiind de 17.000.000 lei fără TVA.

„Ulterior, înaintea datei de 27 august 2014, (data emiterii primei facturi către S.C. Compania De Apă Olt S.A.), administratorul firmei respective a fost contactat de o persoană din cercul de apropiați ai lui Darius Vâlcov, care i-a comunicat că acesta din urmă îi pretinde 10% din valoarea contractului respectiv pentru «a interveni la conducerea companiei în vederea efectuării la timp a plăților aferente contractului», lucru cu care omul de afaceri a fost de acord. Suma de 1.700.000 lei (echivalentul unui procentaj de 10%), pretinsă în modalitatea descrisă mai sus, urma să-i fie remisă inculpatului după primirea de către societatea respectivă a unui «avans mai mare pentru lucrările efectuate», acesta urmând să depună diligențele necesare în acest sens”, mai arată DNA.

Astfel, în lunile septembrie 2014 și februarie 2015, Vâlcov a primit, în două tranșe, de la omul de afaceri, tot prin intermediari, suma pretinsă inițial.

Pentru aceleași lucrări, Vâlcov a pretins și primit anterior de la un alt om de afaceri 20% din valoarea contractului. După primirea banilor, contractul respectiv a fost reziliat, fiind atribuit, în 23 iulie 2014, omului de afaceri de la care a pretins și primit suma de 1.700.000 lei.

Suma totală primită de Darius Vâlcov în urma săvârșirii celor trei infracțiuni de corupție se ridică la 4.296.270 de lei.

În cauză, procurorii anticorupție au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri (piese de mobilier folosite la amenajarea hotelului pe care Darius Vâlcov îl are în municipiul Slatina), în valoare de 393.457,58 lei și asupra sumei de 264.460 lei existente în contul unei societăți pe care Vâlcov o controla prin interpuși.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de menținere a măsurilor preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În 16 noiembrie, Darius Vâlcov a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA în acest dosar.

Tribunalul Olt a admis, pe 21 septembrie, cererea DNA de redeschidere a urmăririi penale față de fostul primar al Slatinei Darius Vîlcov într-un caz de corupție în care sunt suspecte alte opt persoane, între care foști șefi din administrația locală din Olt și oameni de afaceri, decizia fiind definitivă.

Potrivit portalului instanțelor, magistrații Tribunalului Olt au admis solicitarea procurorilor DNA de redeschidere a urmăririi penale față de Darius Vîlcov și față de alte opt persoane, între care fostul primar al municipiului Slatina Minel Prina, președintele Consiliului Județean Olt, Paul Stănescu, vicepreședintele CJ Marius Oprescu, soția deputatului Daniel Bărbulescu, Andra Bărbulescu, și oamenii de afaceri Ovidiu Ramba, Laurențiu Șerban, Cristian Tomescu, Bogdan Langa, într-un dosar privind fapte de corupție.

În 2012, Nicolae Stan, fost deputat de Olt și fost primar al comunei Colonești, a reclamat la DNA fapte de corupție privind contracte încheiate de Primăria Slatina, în perioada în care Darius Vâlcov era primar, cu firme ale oamenilor afaceri Cristian Tomescu, Laurențiu Șerban, Ovidiu Ramba și Bogdan Langa.

Procurorii anticorupție din Craiova au dispus netrimiterea în judecată, în urma sesizărilor făcute de Nicolae Stan. El a atacat decizia procurorilor la Înalta Curte de Casație și Justiție, care, în 2014, a respins plângerea și l-a obligat pe acesta la plata a 50 de lei cheltuieli de judecată.

Ulterior, procurorii anticorupție au solicitat redeschiderea urmăririi penale în acest caz.

Darius Vâlcov, fost ministru, fost primar al Slatinei și fost senator, a fost trimis în judecată de DNA, în 20 mai, într-un alt dosar în care este acuzat de trafic de influență, spălare de bani și operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcțiile ocupa de acesta.

În dosarul respectiv, Minel Florin Prina, fost primar al municipiului Slatina, este judecat pentru complicitate la trafic de influență și complicitate la spălare de bani, omul de afaceri Lucian Petruț Șușală, pentru complicitate la trafic de influență, complicitate la spălare de bani și complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, Petre Bogdan Timofte și Constantin Cristian Tomescu, pentru complicitate la trafic de influență, spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit rechizitoriului trimis instanței, în 2009, Theodor Berna, administratorul societății Tehnologica Radion la data faptelor, i-a cerut lui Darius Vâlcov, care atunci era primar al municipiului Slatina, să intervină la factori de decizie de la SC Compania de Apă Olt SA, pentru a câștiga licitații de lucrări pentru obiective din Slatina, Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești. În schimbul intervenției sale, Theodor Berna i-ar fi promis lui Darius Vâlcov că îi dă 20 la sută din valoarea sumelor încasate (fără TVA) din contractele de execuție a lucrărilor.

Darius Vâlcov mai este urmărit penal în alte dosare, pentru fapte similare. Astfel, în 3 iunie, procurorii DNA îl anunțau pe Darius Vâlcov că este urmărit penal într-un al doilea dosar, pentru trafic de influență, având în vedere că anul trecut, în perioada în care ocupa funcțiile de senator și ministru al Finanțelor, a luat de la un om de afaceri 10% din valoarea unui contract.

În 23 iunie, DNA anunța că Vâlcov este urmărit penal într-un alt dosar. Astfel, în perioada noiembrie-decembrie 2012, Darius Vâlcov i-a cerut unui denunțător, administrator al unei societăți comerciale, suma de 2.500.000 de lei, reprezentând un procent de 10-15% din sumele încasate de firma denunțătorului de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior.

De asemenea, în 22 iunie, Tribunalul București a admis o solicitare a DNA de redeschidere a urmăririi penale într-un dosar în care apare și numele lui Darius Vâlcov, cercetările fiind cu privre la fapte, nu la persoane.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
Valoarea voucherelor de vacanță a ajuns la 1.600 de lei, în acest an! Cine sunt...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
S-au stabilit regulile obligatorii. Decizia a venit astăzi direct de la vârful UE
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Maimuțele capucin folosesc pietre și bețe pentru a căuta mâncare în pământ
×