Acuzat de PLAGIAT, Oprea a fost SCOS de pe lista coordonatorilor de doctorat de la ANI

Acuzat de PLAGIAT, Oprea a fost SCOS de pe lista coordonatorilor de doctorat de la ANI
Publicat: 18/07/2016, 15:13

Oprea nu mai este coordonator de doctorat la Academia Națională de Informații, au precizat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

De altfel, numele său nu apare pe lista coordonatorilor de doctorat ai instituției, postată pe site-ul acesteia.

Academia Națională de Informații a emis, pe 7 septembrie, un comunicat, în care a anunțat că evaluează „stadiul implementării măsurilor privitoare la respectarea standardelor de calitate academică a tezelor de doctorat”.

„În acest sens Senatul Academiei mandatează Consiliul Științific al Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” să accelereze procesul de evaluare, inițiat cu mult timp în urmă, asupra modului de respectare a standardelor științifice și dezvoltare a capacității noastre academice. Concluziile acestei evaluări vor sta la baza unor decizii care vor consolida calitatea procesului de învățământ și cercetare academică în cadrul ANI MV”, se spunea în comunicat.

Comunicatul a fost emis după suspiciunile de plagiat vizând lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, susținută la Facultatea de Drept a Universității București, dar și lucrări coordonate de acesta la Academia „Mihai Viteazul”.

Pe 4 septembrie, Marian Popescu, președintele Comisiei de Etică a Universității din București, a dat un verdict tranșant după ce a analizat lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, spunând că, în mod sigur, este vorba despre un plagiat, zeci de pagini fiind „copiate integral”.

Astfel, el a contrazis, în nume personal, concluzia Consiliului Național de Etică din Ministerul Educației – singurul organism abilitat la nivel național pentru soluționarea acestor sesizări – în cazul tezei de doctorat „Procedura plângerii prealabile”, susținute de Gabriel Oprea în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universității București.

Consiliul Național de Etică a decis, pe 8 iulie, că suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea nu poate fi confirmată.

„Legea ne-a obligat, cum se întâmplă în cazul demnitarilor, să transmitem autosesizarea la Consiliul Național de Etică. Consiliul Național de Etică a dat verdictul atât de rapid, încât nici măcar nu am apucat să le transmitem ce începuserăm noi să analizăm”, a declarat Marian Popescu pentru Gândul.

Potrivit acestuia, la Consiliul Național de Etică au ajuns atât autosesizarea Comisiei, cât și o sesizare făcută de o altă persoană, dar având același obiect, iar Consiliul Etică, aflat în subordinea Ministerului Educației, a dat rapid verdictul: „Nu se confirmă”.

Potrivit lui Marian Popescu, examinarea suspiciunilor de plagiat ar trebui să cadă în sarcina universității care a acordat titlul.

Hotnews a relatat că lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, „Procedura plângerii prealabile”, coordonată de profesorul universitar doctor Ion Neagu, conține pasaje copiate din alte cărți și nu are introducere și concluzii proprii. Hotnews scria că Oprea a copiat pagini întregi din „Plângerea Prealabilă. Teoria generală a plângerii prealabile. Aplicațiunea la legislațiunea română” a lui Constantin Turai, publicată în 1938, precum și o serie de citate din Nicolae Iorga și Gheorghe Ghibănescu, care în cartea lui Turai se regăsesc marcate și citate corect de către autor.

Ulterior, Hotnews a semnalat suspiciuni de plagiat în cazul unor lucrări de doctorat coordonate de Gabriel Oprea, în calitatea sa de coordonator de doctorat la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”. Este vorba despre lucrările secretarei lui Oprea, Adela Loredana Neagu, despre cea a primarului sectorului 2, Neculai Onțanu, care este și secretar general al UNPR, despre cea a avocatei lui Ponta, Loredana Radu, și despre lucrarea prim-adjunctului procurorului general al României, Bogdan Licu, fostului ministru al Apărării Mihai Stănișoara și adjunctului șefului Poliției Române Dumitru Pârvu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Patru români și-au făcut gaură în buget, după o masă pe litoral de 1 Mai!...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Zanni a vrut să-i ofere primul ajutor Anei Porgras, dar nu a putut-o căra, pentru...
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Un nou sprijin financiar pentru pensionarii din România. Ce sumă de bani vor primi seniorii...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
REGULILE pentru posesorii auto se schimbă dramatic. VA FI INTERZIS pentru toți șoferii din România
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Vezică biliară de porțelan”, găsită într-un mormânt vechi de 100 de ani