Cine este unul dintre românii de pe lista conturilor-fantomă din Elveția. Numele său apare într-un document publicat în Monitorul Oficial în 1944

Publicat: 19/12/2015, 13:08

Chiriac Maciolla este unul dintre cei șase români pe care Asociația Bancherilor Elvețieni îi caută, pe ei sau pe moștenitorii lor, pentru a le restitui sumele și bunurile de valoare rămase în conturi și casete ale băncilor elvețiene, și care nu au mai fost accesate de peste 60 de ani. Moștenitorii au până la 5 ani să revendice aceste sume sau bunuri, după care ele vor intra în proprietatea statului elvețian. În total, lista celor căutați de elvețieni conține peste 2.600 de nume, iar activele totale din conturile respective reunesc aproape 44 de milioane de franci elvețieni (40 de milioane de euro), plus conținutul a 80 cutii de valori.

Chiriac Maciolla a fost un om de afaceri și economist român. Numele său apare în ediția Monitorului Oficial din 27 septembrie 1944, când a fost cooptat în Consiliul de Administrație al fabricii de produse chimice „Leul” SA din București. Maciolla și Emanoil Dumitrescu au fost numiți în comitetul executiv al societății, în locul a doi reprezentanții ai Germaniei Naziste, care a controlat fabrica pe timpul războiului.

„Consiliul de ad-ție în unanimitate decide: 1. Cooptează în consiliul de ad-ție pe d-nii: Emanoil Dumitescu și Chiriac Maciolla, ambii de origine etnică română, în locul d-lor Hans Werner Apolant și dr. Albert Ross, sub rezerva ratificării primei adunări generale. 2. Numește în comitetul executive pe d-l Chiriac Maciolla în locul d-lui Hans Werner Apolant”, se arată în Monitorul Oficial datat 27 septembrie 1944.

Fabrica „Leul” SA a stat însă prea puțin sub controlul românilor, căci în 1948 este rechiziționată de ruși în celebrele Sovrom-uri.

În august 1944 generalul de cavalerie Victor Dombrowski este numit primar al Capitalei. El este cel care îl numește pe Chiriac Maciolla în funcția de Director General Financiar al Primăriei Municipiului București. Economistul se bucura de deplina încredere a primarului, odată ce acesta îi deleagă o parte din atribuțiile sale. Astfel, în Monitorul Comunal din 15 septembrie 1946, publicație oficială a Primăriei Capitalei, la secțiunea „Comisiuni și delegări”, generalul Dombrowski arată: „Având în vedere interesul bunului mers al lucrărilor și actelor de administrație…..Decidem…Atribuțiile și delegațiile date de noi d-lui Chiriac Mociolla… se completeză astfel: Art. L- Să semneze pentru Primarul General procesele-verbale de contravenție la impozitele și taxele comunale, având o valore-impozit și amendă- de până la 15.000.000 inclusiv”.

Maciolla ocupă acestă funcție timp de aproximativ 4 ani până în februarie 1948, când generalul Dombrowski este schimbat din funcție. Probabil că instaurarea noului regim comunist a făcut ca acel cont din Elveția să nu mai poată fi revendicat de proprietarul său, Chiriac Maciolla.

„Se spune despre cifre că sunt reci și fără viață. Este adevărat acest lucru, numai dacă privim cifrele ca simple semne. Dacă ne gândim însă la ceea ce ele reprezintă, la ceea ce exprimă, constatăm că au într-adevăr viață. Munca noastră, averea sau lipsa, realizările noastre, toate le exprimăm și în cuvinte, dar mai ales în cifre… Bugetul Primăriei Capitalei trebuie să intereseze deopotrivă însă pe toți cetățenii Capitalei, pentru că el reprezintă în fapt gospodăria primului oraș al țării, gospodărie la care suntem obligați să participăm cel puțin acei cari locuim în București”, ar fi spus Chiriac Maciolla, conform orasul.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bărbatul omorât în bătaie de doi tineri de 16 și 20 de ani lângă Parcul...
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”....
FOTO. Schimb de partenere sexy între milionari. Unul i-a luat iubita, altul femeia care i-a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Mărturia revoltătoare a șoferului începător din Timișoara, care a condus-o pe Moni spre moarte la...
Înfiorător! Ce au găsit medicii în creierul lui Robert F. Kennedy Jr. „Mi-a mâncat o...
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis...
EXCLUSIV / Ce despăgubiri ar putea să primească familiile victimelor accidentului din 2 Mai? Suma...
Mesajul sfâșietor transmis de fiica preotului Ilie Geangavelea, după ce a murit în accidentul de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce amendă riști dacă ești prins de poliție cu un cârlig de remorcare, dar nu...
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
Descoperire ULUITOARE la piramidele din Giza! Are formă de L și mai multe...
Anunțul venit acum despre PACE. Putin este de acord
Final de sezon pentru serialul „Clanul”. Denis Hanganu dezvăluie câți bani a primit pentru rolul...
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
Crimă înfiorătoare în Capitală! Un bărbat de 46 de ani, ucis de doi tineri pentru...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Cum recunoști un psihopat după mișcările capului
×