Cine este unul dintre românii de pe lista conturilor-fantomă din Elveția. Numele său apare într-un document publicat în Monitorul Oficial în 1944

Publicat: 19/12/2015, 13:08

Chiriac Maciolla este unul dintre cei șase români pe care Asociația Bancherilor Elvețieni îi caută, pe ei sau pe moștenitorii lor, pentru a le restitui sumele și bunurile de valoare rămase în conturi și casete ale băncilor elvețiene, și care nu au mai fost accesate de peste 60 de ani. Moștenitorii au până la 5 ani să revendice aceste sume sau bunuri, după care ele vor intra în proprietatea statului elvețian. În total, lista celor căutați de elvețieni conține peste 2.600 de nume, iar activele totale din conturile respective reunesc aproape 44 de milioane de franci elvețieni (40 de milioane de euro), plus conținutul a 80 cutii de valori.

Chiriac Maciolla a fost un om de afaceri și economist român. Numele său apare în ediția Monitorului Oficial din 27 septembrie 1944, când a fost cooptat în Consiliul de Administrație al fabricii de produse chimice „Leul” SA din București. Maciolla și Emanoil Dumitrescu au fost numiți în comitetul executiv al societății, în locul a doi reprezentanții ai Germaniei Naziste, care a controlat fabrica pe timpul războiului.

„Consiliul de ad-ție în unanimitate decide: 1. Cooptează în consiliul de ad-ție pe d-nii: Emanoil Dumitescu și Chiriac Maciolla, ambii de origine etnică română, în locul d-lor Hans Werner Apolant și dr. Albert Ross, sub rezerva ratificării primei adunări generale. 2. Numește în comitetul executive pe d-l Chiriac Maciolla în locul d-lui Hans Werner Apolant”, se arată în Monitorul Oficial datat 27 septembrie 1944.

Fabrica „Leul” SA a stat însă prea puțin sub controlul românilor, căci în 1948 este rechiziționată de ruși în celebrele Sovrom-uri.

În august 1944 generalul de cavalerie Victor Dombrowski este numit primar al Capitalei. El este cel care îl numește pe Chiriac Maciolla în funcția de Director General Financiar al Primăriei Municipiului București. Economistul se bucura de deplina încredere a primarului, odată ce acesta îi deleagă o parte din atribuțiile sale. Astfel, în Monitorul Comunal din 15 septembrie 1946, publicație oficială a Primăriei Capitalei, la secțiunea „Comisiuni și delegări”, generalul Dombrowski arată: „Având în vedere interesul bunului mers al lucrărilor și actelor de administrație…..Decidem…Atribuțiile și delegațiile date de noi d-lui Chiriac Mociolla… se completeză astfel: Art. L- Să semneze pentru Primarul General procesele-verbale de contravenție la impozitele și taxele comunale, având o valore-impozit și amendă- de până la 15.000.000 inclusiv”.

Maciolla ocupă acestă funcție timp de aproximativ 4 ani până în februarie 1948, când generalul Dombrowski este schimbat din funcție. Probabil că instaurarea noului regim comunist a făcut ca acel cont din Elveția să nu mai poată fi revendicat de proprietarul său, Chiriac Maciolla.

„Se spune despre cifre că sunt reci și fără viață. Este adevărat acest lucru, numai dacă privim cifrele ca simple semne. Dacă ne gândim însă la ceea ce ele reprezintă, la ceea ce exprimă, constatăm că au într-adevăr viață. Munca noastră, averea sau lipsa, realizările noastre, toate le exprimăm și în cuvinte, dar mai ales în cifre… Bugetul Primăriei Capitalei trebuie să intereseze deopotrivă însă pe toți cetățenii Capitalei, pentru că el reprezintă în fapt gospodăria primului oraș al țării, gospodărie la care suntem obligați să participăm cel puțin acei cari locuim în București”, ar fi spus Chiriac Maciolla, conform orasul.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete