Situație unică: Parcul Drumul Taberei, mai puține spații verzi decât înainte de ”reamenajare”. Cum au fost irosite fondurile europene

Situație unică: Parcul Drumul Taberei, mai puține spații verzi decât înainte de ''reamenajare''. Cum au fost irosite fondurile europene
Publicat: 13/01/2016, 11:29

Potrivit sintezei rapoartelor de auditul performanței utilizării fondurilor bugetului local pentru amenajări peisagistice și întreținere spații verzi la nivelul Municipiului București, în perioada 2007 – 2014, realizată de Curtea de Conturi, amenajarea noului parc Drumul Taberei din Sectorul 6 a creat mai multe pierderi de ordin financiar pentru locuitorii săi și nu numai, scrie b365.ro.

Conform sursei citate, banii investiți pentru amenajarea noului parc Drumul Taberei, respectiv 75 milioane lei, nu au fost cheltuiți judicios de Primăria Sectorului 6, în interesul cetățenilor.

„Un exemplu de fundamentare nejudicioasă a cheltuielilor pentru amenajare spații verzi este chiar cea mai mare investiție realizată în București pentru amenajarea unui parc și singura finanțată din fonduri europene. Din auditul efectuat a rezultat faptul că în cazul parcului Drumul Taberei lucrările de amenajare a terenului nu au avut ca rezultat creșterea suprafețelor verzi sau regenerarea vegetației în spațiile verzi degradate în conformitate cu cerințele Uniunii Europene. În acest sens, Sectorul 6 nu a făcut o analiză judicioasă în ce privește decizia de a face o investiție în Parcul Drumul Taberei pe același amplasament, prin distrugerea totală a amenajărilor și dotărilor existente și lipsirea locuitorilor de beneficiul celui mai mare parc al Sectorului pentru o perioadă de minim 2 ani, în loc să reabiliteze alte spații verzi degradate sau să identifice alte amplasamente pentru un parc, cu atât mai mult cu cât în acest Sector indicele de spațiu verde per capita, calculat în baza Cadastrului verde, este de 16,76 mp/locuitor, sub media Capitalei”, notează inspectorii Curții de Conturi în raportul privind performanța utilizării fondurilor bugetului local pentru amenajări peisagistice și întreținere spații verzi la nivelul Municipiului București, în perioada 2007 – 2014.

12.514.571,72 lei au fost alocați de la bugetul local al Sectorului 6 pentru finalizarea reamenajării Parcul Drumul Taberei, sumă care nu va fi acoperită de finanțarea europeană, din cauza întârzierii proiectului, informează Grupul de inițiativă civică „Salvați Parcul Drumul Taberei” printr-un comunicat de presă.

Pentru a evita pierderea întregii finanțări europene destinate reamenajării Parcului Drumul Taberei, Consiliul Local al Sectorului 6 s-a văzut nevoit să aprobe, în ședința din data de 17 decembrie 2015, alocarea sumei de 12.514.571,72 lei de la bugetul local al Sectorului 6 pe anul 2016, pentru finalizarea spațiilor expoziționale cu plante exotice din Parcul Drumul Taberei, întrucât Primăria Sectorului 6 nu a fost în stare să finalizeze lucrările până la data de 31 decembrie 2015 (data expirării perioadei de implementare), astfel încât cheltuielile să devină eligibile pentru a fi suportate din finanțarea europeană.

Mai mult decât atât, inspectorii Curții de Conturi susțin că prin amenajarea noului parc Drumul Taberei NU a crescut suprafața verde a Sectorului 6, ci dimpotrivă, a fost creat un parc care va genera costuri suplimentare de întreținere. „S-a luat decizia înlocuirii unei vegetații abundente dezvoltată într-o perioadă lungă de timp, care a necesitat investiții și cheltuieli anuale însemnate, cu un parc tematic cu vegetație redusă, fapt discutabil din punct de vedere al protejării și îmbunătățirii condițiilor de mediu și care va genera creșterea cheltuielilor bugetare pentru întreținerea acestuia în perioada următoare”, sunt de părere inspectorii de la Curtea de Conturi.

Inspectorii Curții de Conturi apreciază, de asemenea, că Primăria Sectorului 6 a pierdut și alte 3 milioane de lei, distrugând investițiile făcute anterior modernizării parcului Drumul Taberei.

„Decizia Sectorului 6 al Municipiului București de a face o nouă investiție în Parcul Drumul Taberei prin distrugerea totală a amenajărilor și dotărilor existente, nu a respectat principiile economicității și eficienței în condițiile în care prin aceste lucrări nu a fost amenajat un spațiu verde nou sau unul degradat, investițiile anterioare de peste 3.000 mii lei fiind distruse în totalitate”, concluzionează Curtea de Conturi.
De altfel, modul în care a fost amenajat spațiul verde în Parcul Drumul Taberei a stârnit mai multe nemulțumiri din partea cetățenilor, care au organizat mai multe acțiuni de protest.

Membrii Grupului Salvați Parcul Drumul Taberei au constatat încă din luna august 2015 că în parc există aproximativ 120 de arbori uscați fără nici un motiv aparent, cel mai probabil fiind victime ale lucrărilor de modernizare. Arborii uscați pot fi văzuți mai ales lângă locul de joacă dinspre Tricodava (spre gard) și lângă locul de skating, dar parcul este plin de asemenea de copaci morți.

La aproximativ o lună de la redeschiderea oficială a Parcului Drumul Taberei, după aproape doi ani de lucrări de amenajare, au apărut și problemele. Cele mai multe dintre acestea sunt de ordin estetic și vizează îndeosebi calitatea lucrărilor aleilor din parc. Mai sunt însă probleme și la sistemul de irigații dar și în ceea ce privește amenajarea peisagistică. Într-un sector sufocat de lucrări la metrou, parcul Drumul Taberei ar putea reprezenta o oază de liniște, dacă picamerele de la serele exotice încă în construcție și cele de pe șantierul magistralei 5 nu ar săpa în permanență la doar câțiva pași de parc.

Bucureștenii din Drumul Taberei se plâng din nou de parcul recent inaugurat. Oamenii anunță că mulți arbori s-au uscat, că stâlpii cu jocuri de lumini nu funcționează, dar și că ledurile de la marele pod din parc s-au ars.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Hal de spital. După ce le-a fost dat alt copil de la maternitate, doctorul le-a...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern