De ce ne cade părul? Semnele unor boli ascunse

De ce ne cade părul? Semnele unor boli ascunse
Publicat: 14/02/2016, 22:42
Actualizat: 01/10/2018, 17:28

Căderea părului (alopecia, calviția) este un fenomen a cărui frecvență crește progresiv cu vârsta și poate debuta încă de la 18 ani. „Dacă la vârsta de 30 ani afecțiunea e prezentă la 1 din 3 bărbați, spre 50 de ani aproximativ 50% dintre ei prezintă semne de calviție. Femeile sunt afectate într-un procent mult mai redus (2-3%), însă utilizarea manevrelor agresive de colorare și coafare repetată a părului conduce la modificări îngrijorătoare, progresiv cu vârsta. Pe lângă moștenirea genetică, acest proces a generat de multe ori o serie de modificari hormonale sau afecțiuni subiacente, precum și de anumite terapii cu consecințe asupra stării de sănătate a părului.

Alopecia androgenogenetică, cel mai comun tip de pierdere difuză a părului scalpului, afectează în grade variate 80% dintre bărbații și 60% dintre femeile ajunse la vârsta de 60 ani.

Alopecia indusă de hormonii androgeni la femeie are drept cauză modificările endocrine. Sursa acestor hormoni o reprezintă ovarul polichistic, posibile tumori, modificări ale secreției suprarenalei”, spune medicul dermatolog Oana Spânu pentru Gândul.

Pierderea bruscă a părului apare în boli tiroidiene, deficient de fier, carențe seleniu, zinc, magneziu, vitamine complex B datorate dietelor.

Dermatita seboreică a scalpului, infecțiile cu fungi, psoriazisul și orice alte inflamații ale pielii capului pot conduce la o pierdere difuză și reversibilă a părului. „Alopecia nu se referă numai la pierderea podoabei capilare, sunt multiple afecțiuni în care pacienții se confruntă cu reducerea pilozității pe toată suprafața corpului (barbă, sprâncene, gene, regiunea axilară, membre). Există o serie de afecțiuni dermatologice, endocrinologice în care se pierde părul numai pe porțiuni strict delimitate . Această piedere poate fi reversibilă, asociată adesea bolilor autoimune (vitiligo, diabet etc) dar și o consecință a unui stres fizic sau emoțional puternic”, declară dermatologul Oana Spânu pentru Gândul.

Pierderea ireversibilă a părului presupune deteriorarea permanentă a foliculului (rădăcina), cu consecințe psihice și estetice extrem de importante. „Pacienții cu afecțiuni de tipul lupus eritematos, tumori, infecții bacteriene sau fungice se pot confrunta cu astfel de pirderi permanente. Pe langă examinarea clinică, dozări hormonale, investigațiile țintite pentru afecțiunile prezentate anterior, în cazurile speciale sunt utile în scop diagnostic: biopsia cutanată, trichograma sau fototrichograma. Indiferent de tipul sau momentul debutului căderii părului, este de preferat să se efectueze o evaluare completă a stării de sănătate, sub control de specialitate. Așadar, căderea părului este o afecțiune serioasă, uneori severă, trebuie evaluată și tratată de câtre medic, leacurile ”’minune”” fiind inexistente.

În lipsa unor afecțiuni, tratamentul se poate efectua local cu soluții cu minoxidil sau aminexil în concentrații diferite, în funcție de gradul de pierdere a părului. Acest tratament se efectuează pe perioade lungi de timp (minimum 6 luni), necesită răbdare, deoarece efectul nu este imediat vizibil (foliculul are nevoie de timp pentru a genera un nou fir). O altă opțiune terapeutică este transplantul de păr și aplicarea ulterioară de minoxidil”, precizează Oana Spânu pentru Gândul.

Simona Tudorache

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Decizie pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar acum
Prințul Harry mai încearcă o dată. Cum s-a autoinvitat în Marea Britanie
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...