PSD trimite PNL înapoi la comisii cu legea alegerii primarilor în două tururi. Tăriceanu dă o mână de ajutor: „Am constatat nulitatea rapoartelor”

PSD trimite PNL înapoi la comisii cu legea alegerii primarilor în două tururi. Tăriceanu dă o mână de ajutor: „Am constatat nulitatea rapoartelor

În timp ce liberalii cer procedură de urgență pentru modificarea legii electorale astfel încât primarii să fie aleși în două tururi de scrutin, PSD și aliații săi, UNPR și ALDE, au impus în Biroul Permanent al Senatului, refacerea procesului legislativ, motivând că nu comisiile juridice și de administrație trebuiau să dea aviz, ci comisia pentru Cod electoral.

„Am constatat nulitatea acestor rapoarte și procesul legislativ trebuie să pornească de la zero. Astăzi (luni -n.r.) am hotărât cu majoritate de voturi ca propunerile legislative să fie de data aceasta trimise în mod corect și legal Comisiei de administrație publică, Comisiei juridice și Comisiei pentru constituționalitate, care au fost chemate să întocmească rapoartele. În măsura în care primim rapoartele, vom introduce această dezbatere pe ordinea de zi”, a declarat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, după ședința Biroului Permanent.

El a mai spus că raportul anterior al Comisiei juridice este nul pentru că aceasta nu era abilitată să se pronunțe pe acest subiect, ci Comisia de cod electoral.

„Decizia a fost luată pe baza unor considerente de natură juridică. Rapoartele Comisiei juridice și Comisiei de administrație publică au fost făcute în perioada în care Comisia de cod electoral, singura abilitată să discute propunerile electorale, funcționa. Comisia de cod electoral și-a încetat activitatea la finele anului, în 30 decembrie 2015, iar rapoartele comisiilor de specialitate au fost făcute în perioada în care activitatea comisiei era încă validă, reglementată”, a mai spus Tăriceanu.

Întrebat de ce BP nu a trimis această propunere la Comisia de cod electoral inițial, Tăriceanu a spus că PNL ar fi trebuit să facă solicitare de desesizare a comisiilor de specialitate și de trimitere a proiectului la Comisia de cod electoral.

„În momentul în care au fost sesizate comisiile și ele au început să lucreze pe marginea proiectului de lege, în mod normal ar fi trebuit să facă solicitare să se desesizeze, să atragă atenția că este Comisia de cod electoral, care este singura abilitată să discute acest proiect de lege, lucru pe care nu l-au făcut și a trebuit să constatăm astăzi, cu o anumită întârziere, acest lucru”, a spus președintele Senatului.

PNL: Vor să tragă de timp

„Singura logică pentru care inventează astfel de șmecherii este că vor să tragă de timp. Scopul lor este să prelungească, să țină în comisii până în aprilie-mai și după vot să spună că este prea târziu să se aplice”, a declarat pentru gândul senatorul PNL, Cristian Bodea, apreciind că decizia luată astăzi reprezintă „un abuz de putere”.

El a precizat că liberalii vor cere suplimentarea ordinii de zi pentru o decizie în cazul proiectului de modificare a legii în sensul alegerii primarilor în două tururi.

PSD și UNPR au semnat săptămâna trecută un protocol de colaborare în care specifică negru pe alb că cele două partide „resping categoric” modificarea legii electorale în acest an. ALDE s-a poziționat în aceeași linie cu PSD și UNPR. „Modificarea alegerilor înainte de alegeri nu este o practică democrată. Anul trecut, când s-a aprobat modalitatea de alegeri locale s-a ajuns la un acord politic în care cele două partide, PSD și PNL, au ajuns la un punct de vedere comun. Nu pot schimba regulile jocului în favoarea lor. Trebuie să existe o stabilitate legislativă”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Știre în curs de actualizare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini sfâșietoare într-o grădină zoologică. O femelă cimpanzeu își plânge puiul mort de luni de...
TOP 50 vedete care au crezut că nu le vede nimeni, dar… Anna Lesko, Andreea...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Politico: Cum a încercat Putin să pună stăpânire pe agențiile de spionaj ale Austriei. Următoarea...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
Șocant: cum a aflat Bianca Brad că suferă de cancer mamar! „Într-o noapte m-am trezit...
La doar opt ani, Maria a plătit cu viaţa pentru o cratiţă. Unchiul, care i-a...
"Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur"...
A murit Dana Rotariu, soția fostului mare fotbalist Iosif Rotariu: „Din păcate, viața este crudă” Dana...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Giganţii din IT nu au doar veşti proaste pentru România: Americanii de la Amazon au...
Armă misterioasă LANSATĂ pe orbita Pământului! Cine O CONTROLEAZĂ?
ORDINUL a fost dat deja în Europa. Regulile care vor fi OBLIGATORII și în România
Vacanță în Grecia. Reguli noi pentru șoferii români
Cu cât îl plătește Gigi Becali pe Alexandru Ciucu pentru un costum realizat la atelierul...
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
De ce vrea NASA să folosească Soarele ca pe un telescop uriaș?
×