Românii, în topul 10 al cunoscătorilor de limba engleză

Românii, în topul 10 al cunoscătorilor de limba engleză
Publicat: 29/02/2016, 12:37

Majoritatea celor care vor să-și certifice competențele lingvistice în engleză este formată din elevi, fie ei din ciclul gimnazial, fie liceeni în anii terminali și, mai rar, se întâlnesc cazuri de adulți care dau un astfel de examen de limbă. Astfel, în medie, 88% dintre români promovează cu succes examenul Cambridge pentru obținerea FCE (First Certificate in English) și 78% reușesc să obțină nivelul necesar pentru certificatul CAE (Cambridge Advanced English).

Există, de asemenea, o cerere în creștere pentru certificatele lingvistice care să ateste competențele elevilor din ciclul gimnazial, cum ar fi YLE (Young Learners English), KET (Key English Test) sau PET (Preliminary English Test). Anul trecut cererile pentru obținerea nivelului minim de competență lingvistică în limba engleză a crescut cu 50% în România.

Dionysia Ioanuou, reprezentanta departamentului de marketing al Cambridge în Europa de Sud-Est, a explicat că certificatele lingvistice au și o utilitate imediată pentru elevi, prin echivalările posibile atestate de Ministerul Educației. Astfel, un copil care a obținut YLE poate fi admis fără o altă testare în clasa a 5-a la o specialitate bilingvă. De asemenea, certificatele KET și PET îi scutesc pe elevii care le dețin de adminterea în clasa a 9-a la profilul bilingv, în timp ce PET, FCE, CAE și CPE (Cambridge Proficiency Exam) echivalează cu proba de competențe lingvistice din cadrul Bacalaureatului.

Pe lângă utilitatea lor imediată pentru elevi, certificatele lingvistice ajută și în cazul în care aceștia vor să meargă să își continue studiile la o universitate din străinătate, dar și în ceea ce privește accesul pe piața muncii, engleza fiind principala limbă căutată de angajatorii din întreaga lume, inclusiv România, după cum susține Dionysia Ioanuou.

În țara noastră cei mai mulți dintre candidații pentru obținerea unui certificat lingvistic urmează pregătirea din școlile de stat și mai puțini fac această pregătire în centrele particulare Cambridge. În România există peste 400 de școli și licee implicate în pregătirea elevilor pentru examenul Cambridge.

În ceea ce privește media de vârstă la care românii aleg să susțină examenul pentru obținerea unui certificat lingvistic. în cazul CAE vorbim despre o medie de vâsrtă de 15-16 ani, ceea ce, susțin reprezentanții Cambridge School, este un lucru îmbucurător, având în vedere că demonstrează interesul crescut al tinerilor pentru performanță. De asemenea, aceștia susțin că în România se observă și o mai mare implicare a părinților în educația copiilor, comparativ cu țări precum Italia.

Prețul de înscriere la examenul Cambridge diferă în funcție de nivelul de competență dorit. În cazul certificatului CAE acesta porneste de la aproximativ 600 lei. Examenul se susține în centrele organizate în țară, testele sunt colectate și trimise în Anglia pentru corectare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Devine obligatoriu și în România. Măsura se aplică în toate țările UE
Probleme legate de funcționarea telefoanelor iPhone. Apple, mesaj pentru utilizatori
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului