DSP Arad: Nu avem timp de pierdut în cazul Maternității, expertizată cu risc seismic de gradul 4

Publicat: 01/03/2016, 16:00
Actualizat: 20/11/2016, 18:22

Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Arad, Constantin Cătană, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, că solicită găsirea unor soluții rapide pentru a evita disfuncționalitățile în asigurarea asistenței medicale, în condițiile în care multe imobile din structura Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad sunt retrocedate și nu mai îndeplinesc condițiile de autorizare, iar în cazul Secției Obstretică-Ginecologie așteptă soluții concrete.

Consiliul Județean Arad, care administrează Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, nu a depus încă la DSP proiectul privind transferarea Maternității într-o clădire care fusese proiectată pentru Secția TBC.

„În prezent, Consiliul Județean Arad discută cu firmele de proiectare pentru a reuși să obțină rapid un proiect fezabil. Rugămintea noastră și doleanțele noastre sunt ca acest lucru să se facă foarte rapid, pentru că nu mai este timp de pierdut și nu mai putem face experimente și aștepta trecerea unor campanii electorale, fiindcă cetățenii Aradului merită un act medical de calitate”, a spus Cătană.

Conducerea Consiliului Județean Arad, care administrează Secția de Neonatologie ce aparține de Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, a atras atenția asupra faptului că Maternitatea trebuie mutată, deoarece riscă să se prăbușească în orice moment, nu are autorizație de funcționare de la pompieri, iar din mai nu va mai avea nici ascensor, pentru că actualul sistem nu va mai fi autorizat.

Potrivit președintelui interimar al Consiliului Județean Arad, Adrian Țolea, imobilele în care funcționează secțiile de Obstretică-Ginecologie și Neonatologie sunt într-o stare precară. În plus, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad a constatat, în februarie, că nu sunt asigurate condițiile de acces și circulația autospecialelor pentru intervenție.

„În luna mai a acestui an expită autorizația ISCIR pentru ascensor, nu se va mai primi o altă autorizație. Două dintre cele trei clădiri sunt revendicate, din toamnă urmând să se plătească chirie. Una din cele două clădiri retrocedate este expertizată cu risc seismic de gradul patru. La etajul I, la vestiare, personalul medical nu are curaj să umble prin mijlocul încăperii pentru că trepidează. Accesul pe anumite porțiuni ale balcoanelor, coridoare exterioare, este interzis de specialiști, deși accesul în anumite saloane se poate face doar prin aceste balcoane, catalogate cu risc de prăbușire. În luna mai expiră avizul de funcționare emis de Direcția de Sănătate Publică”, declara Țolea.

Acesta a făcut referire și la un incident care a avut loc în 29 ianuarie, când o bucată mare de tencuială a căzut într-o zonă în care trec pacienți și medici, iar în acel moment autoritățile arădene au decis că Maternitatea trebuie mutată.

Varianta autorităților este transferarea Maternității într-o clădire nouă destinată Secției TBC, care nu fost încă inaugurată.

„Este o soluție necesară, din cauza condițiilor existente la Maternitate, actualul sediu fiind impropriu pentru desfășurarea activității medicale de obstretică și ginecologie. Avem două variante: sau mutăm Maternitatea sau o închidem. Dacă o închidem, ar fi o premieră negativă în România. Iar dacă o mutăm, singura variantă viabilă este noua clădire din cartierul Grădiște, neutilizată în acest moment, care inițial a fost destinată pentru secția TBC”, a afirmat Adrian Țolea.

Potrivit acestuia, și situația secției TBC a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad – care are ca sediu o clădire retrocedată pentru care se plătește o chirie lunară de 3.000 euro – este grea, însă la Maternitate situația este critică.

„Suntem îngrijorați de această situație. Nu vrem să se întâmple o tragedie, așa cum s-a întâmplat acum câțiva ani la Maternitatea Giulești sau să ne confruntăm cu o situație similară celei de acum, de la Maternitatea Pitești”, a mai spus Adrian Țolea.

La rândul său, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, Mirandolina Prișcă, a declarat că la Maternitate au existat perioade în care au căzut părți din tavan în saloane. „Oricând se puteau întâmpla accidente grave care să se lase chiar cu decesul personalului sau al pacienților. S-a constituit o comisie din care au făcut parte și reprezentanți ai Autorității în Construcții, care ne-au spus că pericolul este permanent, deci în orice clipă se poate întâmpla orice”, a spus Prișcă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Cabral, 'pus pe hold' de o… blondisancă! Ce mai contează că e adjudecat + copii...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
Vremea 21 mai - 17 iunie 2024. Urmează temperaturi de 30 de grade Celsius, dar şi...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Obligatoriu pentru toți proprietarii de terenuri. Legea se aplică peste tot în România
Căpșunile, reginele sezonului. Două rețete care dau dependență
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
„S-a născut luptător” Cum se simte fiul lui Christian Sabbagh după ce a fost operat...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Cât va cheltui Polonia pentru a-și fortifica frontiera cu Belarus și Rusia?
×