După decizia privind SRI și procurorii, CCR blochează o cale a condamnaților definitiv de a cere revizuirea sentințelor

După decizia privind SRI și procurorii, CCR blochează o cale a condamnaților definitiv de a cere revizuirea sentințelor
Publicat: 03/03/2016, 18:27

Judecătorii CCR au declarat neconstituțional articolul 453, alineatul 1, litera f, din Codul de Procedură Penală, care prevede că revizuirea hotărârilor judecătorești definitive penale poate fi cerută dacă acestea s-au bazat pe o prevedere legală care a fost declarată neconstituțională, ulterior sentinței definitive și numai în situația în care norma declarată neconstituțională continuă să producă consecințe.

Judecătorii arată că procesele soluționate anterior unei decizii de neconstituționalitate a CCR reprezintă fapte din trecut (facta praeterita), fiind cauze soluționate definitiv și irevocabil. Ei mai arată că pe parcursul procesului penal, norma declarată ulterior neconstituțională beneficiază de prezumția de constituționalitate, aceasta fiind răsturnată abia după hotărârea definitivă a judecătorului. Dacă s-ar reveni asupra ei prin prisma noii decizii de neconstituționalitate, ar însemna că o decizie CCR ar acționa retroactiv („efecte ex tunc”), lucru interzis de Constituția României, și ar anula „în mod nepermis autoritatea de lucru judecat”.

CCR mai arată și că efectele unei decizii de neconstituționalitate, dată de Curte, trebuie să vizeze „sfera persoanelor care au declanșat acest control, anterior momentului publicării deciziei”. Cu alte cuvinte, dacă cineva invocă și i se admite o excepție de neconstituționalitate, de ea nu pot beneficia mai multe persoane, ci doar cele care au invocat-o în procesul lor.

„În speță, Curtea a constatat că motivul substanțial și imperios care justifică derogarea de la principiul autorității de lucru judecat îl constituie decizia de admitere a excepției de neconstituționalitate, pronunțată de instanța de contencios constituțional”, mai arată CCR.

Decizia CCR vine la scurt timp după o decizie care a zguduit lumea judiciară și ale cărei efecte vor fi cunoscute abia când CCR va publica motivarea ei. Probele obținute de procurori în anchetele lor penale, prin interceptări ale SRI, chiar și cu mandat de la judecător, pot fi considerate nelegale, după ce judecătorii constituționali au decis că articolul 142, alineatul 1, din Codul de Procedură Penală, referitor la punerea în executare a mandatului nu respectă legea fundamentală.

Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol din Codul de Procedură Penală care reglementează supravegherea tehnică din timpul cercetării penale, mai exact articolul care arată cine execută această supraveghere (interceptări ale comunicațiilor, înregistrări audio-video ambientale).

Judecătorii Curții Constituționale au stabilit că articolul 142, alineatul 1, din Codul de Procedură Penală referitor la punerea în executare a mandatului, este neconstituțional. Articolul respectiv arată că „procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializați din cadrul poliției ori de alte organe specializate ale statului”.

CCR arată că sintagma „ori de alte organe specializate ale statului” nu respectă Constituția și este neclară, pentru că nu spune explicit la cine se referă.

„Curtea a constatat că textul criticat contravine prevederilor constituționale cuprinse în art.1 alin.(3) conform cărora România este stat de drept, în care drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor sunt garantate. De asemenea, sintagma supusă controlului nu respectă condițiile de calitate inerente unei norme legale, sub aspectul clarității, preciziei și previzibilității, întrucât nu permite subiecților de drept să determine care sunt organele specializate ale statului abilitate să realizeze măsurile dispuse prin mandatul de supraveghere tehnică, măsuri cu un grad ridicat de intruziune în viața privată a persoanelor”, arată CCR.

Ca urmare a acestei decizii, încă nemotivate, a apărut suspiciunea că cei condamnați definitiv în marile dosare care s-au bazat și pe probe obținute de procurori cu ajutorul SRI vor putea cere revizuirea sentințelor, dat fiind că articolul de lege a fost declarat neconstituțional. Decizia de astăzi vine să pună capăt acestui scenariu.

Cea mai mare problemă a deciziei CCR care vizează folosirea SRI în anchetele penale rămân însă dosarele aflate în lucru sau în judecată în care sunt administrate probe colectate astfel. Inculpații în aceste dosare vor putea într-adevăr să ceară anularea acestor probe (interceptări, filaje realizate de SRI cu mandat de la judecător, la solicitarea procurorilor), dacă decizia CCR intră în vigoare, o dată cu motivarea ei și publicarea în Monitorul Oficial, fără ca autoritățile să modifice legislația înainte, în sensul pe care îl sugerează CCR, în lipsa unei motivări publicate.

Cu alte cuvinte, articolul de lege respectiv ar trebui modificat în sensul dorit de CCR, încă dinainte ca CCR să își publice motivarea care să pună în vigoare decizia, pentru a evita efectele ei asupra dosarelor în curs.

De altfel, ministrul Justiției Raluca Prună a declarat că „nu ne permitem un hiatus legislativ”, luând în calcul o ordonanță de urgență, după consultări cu procurorii și cu SRI.

Decizia de astăzi a CCR, privind revizuirea sentințelor definitive, a survenit ca urmare a unei sesizări făcute de primarul comunei Udești, din județul Suceava, Viorel Săvel Botezatu, care a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iulie 2015, fiind acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual și falsificarea datelor folosite la obținerea subvențiilor europene prin APIA. El este acuzat că a completat cu date false solicitările de subvenții prin APIA.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Inundații în Spania. Ultimele cuvinte ale unor români către fiica lor: „Sună la 112, nu...
Ginerele lui Gigi Becali și 'Distrugătorul de femei' s-au încins de la o tipă! Patroana...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
"Un deceniu de mediocritate politică și o campanie dezolantă". Crin Antonescu analizează prestația principalilor candidați...
Primele imagini din penthouse-ul în care urmează să se mute Culiță Sterp cu Daniela Iliescu
Două tinere s-au înecat pentru că au refuzat să poarte veste de salvare, ca să...
Americanii își cumpără buncăre, în așteptarea rezultatului alegerilor prezidențiale. Vânzările au explodat în ultimele luni
Ninge săptămâna viitoare în România! Pe ce dată vin ninsorile, potrivit meteorologilor Accuweather
Cum să scapi de febră în doar câteva minute. Remediul țigănesc vechi, ideal pentru a...
Trei români din Spania, Gabi, Dana și fiica lor, Alex, găsiți morți într-un garaj. În...
Ultimele cuvinte ale celor doi români luați de ape în Valencia! Cutremurător ce i-au spus...
6 români au fost găsiți în Valencia, iar alți 5 ar putea fi morți: „Nu...
TOP 5 – 'Spărgătoarele de căsnicii' din showbiz-ul românesc
Mai are dreptul polițistul să îți dea amendă, dacă refuzi să semnezi procesul verbal?
Google a primit o amendă cu 34 de zerouri, mai mare decât toţi banii din...
Ce au văzut pe cerul nopții i-a lăsat MUȚI! Creatura a apărut de nicăieri
Cele mai tari bancuri ale românilor. O selecție unică
Ce studii are Ștefăniță Ciucă, singurul fiu al lui Nicolae Ciucă. În ce domeniu lucrează
VIDEO "Doar cinci zile și-a ținut copilașul în brațe". Mort când voia să cumpere un...
VIDEO Unde a dus-o Iancu pe Denisa, după nuntă? "No, ce zici, îți place viitorul,...
Cine era Melania Trump înainte de a deveni Primă Doamnă. O poveste impresionantă despre ambiție
BANCUL ZILEI. Șeful intră furios pe ușă și îl prinde pe Bulă în flagrant, cu...
Ultima graniță a rușinii față de corpul care cedează și poveștile pe care nimeni nu...