Google sărbătorește Ziua Internațională a Femeii, marți, printr-un logo special

Google sărbătorește Ziua Internațională a Femeii, marți, printr-un logo special
Publicat: 08/03/2016, 09:12
Actualizat: 08/03/2018, 23:08

Totodată, Google transmite, marți, mesajul „La mulți ani de Ziua Internațională a Femeilor!”, care poate fi distribuit pe rețelele de socializare Google+, Facebook și Twitter.

De-a lungul anilor, Google și-a modificat logoul pentru a aduce un omagiu unor femei celebre din știință, sport, arte, tehnologie etc. „Este mereu o onoare să aduci un tribut unor femei care au schimbat cursul istoriei, uneori depășind obstacole care păreau insurmontabile”, spune Google, pe site-ul său dedicat logourilor.

În acest an, petru a marca Ziua Internațională a Femeii, Google și-a dorit să celebreze „femeile viitorului”. Fapt pentru care reprezentanții motorului de căutare au vizitat 13 țări, în care au vorbit cu 337 de femei și tinere și le-au rugat să completeze afirmația „One day I will…” (Într-o zi voi fi…, n.r.).

Chiar și femeile care sunt deja realizate continuă să viseze. Astfel, antropoloaga britanică Jane Goodall, care apare în noul logo, și-a exprimat speranța că într-o zi va discuta despre mediul înconjurător cu Papa Francisc, iar tânăra pakistaneză Malala Yousafzai, care, la doar 17 ani, a primit premiul Nobel pentru pace pentru 2014, și activista siriană Muzoon Almellehan și-au exprimat dorința de a continua să susțină cauza potrivit căreia fiecare fată trebuie să meargă la școală.

Google își schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

Ziua Internațională a Femeii este o sărbătoare celebrată pentru prima oară de Națiunile Unite pe 8 martie 1975, conform Wikipedia și relatărilor din presa internațională.

Marcată anual pe 8 martie, Ziua Internațională a Femeii a fost la începuturi o expresie a dorinței femeilor muncitoare de dobândire a unor drepturi, însă, de-a lungul timpului, s-a transformat într-un prilej de sărbătorire a feminității și a reprezentantelor sexului frumos, indiferent de religie și rasă.

În prezent o zi a bucuriei pentru toate femeile, care primesc flori și diferite cadouri, sărbătoarea de 8 martie a fost percepută mult timp drept un moment în care erau afirmate drepturile sociale și politice ale femeilor, precum și progresele făcute în ceea ce le privește.

Apărută într-o vreme a marilor tulburări sociale, Ziua Internațională a Femeii s-a ales și cu moștenirea protestului tradițional și a activismului politic. În anii de dinainte de 1910, destul de multe femei din țările dezvoltate industrial munceau. Slujbele lor, majoritatea în domeniul textilelor și al serviciilor casnice, erau însă supuse discriminării sexuale și erau plătite mult mai prost decât cele ale bărbaților. Au apărut organizațiile sindicale, iar de aici până la revoltele industriale n-a mai fost decât un pas.

În SUA, opresiunea și discriminarea fac ca femeile să devină tot mai implicate în campanii pentru a determina o schimbare. În 1908, 15.000 de femei au manifestat la New York cerând un program de muncă mai scurt, salarii mai bune și drept de vot.

Un an mai târziu, în urma unei declarații a Partidului Socialist din America, prima Zi Națională a Femeii a fost sărbătorită în Statele Unite ale Americii pe 28 februarie. Femeile americane au continuat să marcheze această sărbătoare în ultima duminică din februarie până în 1913.

În 1910, cea de-a doua Conferință Internațională a Femeilor Muncitoare s-a ținut la Copenhaga. O femeie pe nume Clara Zetkin, lidera organizației femeilor din Partidul Social Democrat din Germania, a adus în discuție ideea de a stabili o Zi Internațională a Femeii, o sărbătoare care să fie marcată în aceeași zi în toate țările, în sprijinul luptei femeilor pentru drepturile lor. Cele peste 100 de femei din 17 țări care au participat la conferință, reprezentând sindicate, partide socialiste, cluburi de femei angajate și incluzându-le pe primele trei femei alese în Parlamentul Finlandei, au aprobat în unanimitate ideea lansată de Clara Zetkin.

Astfel, în urmă cu 100 de ani, pe 19 martie 1911, a fost sărbătorită prima Zi Internațională a Femeii, în Austria, Danemarca, Germania și Elveția. Peste un milion de femei și bărbați au participat în această zi la manifestații pentru ca femeilor să li se acorde drepturi legate de muncă, dreptul la vot, educație și de a deține funcții publice.

Cu toate acestea, la mai puțin de o săptămână, pe 25 martie 1911, a izbucnit incendiul de la fabrica de textile Triangle Shirtwaist, din New York, în care și-au pierdut viața peste 140 de femei, multe dintre ele fiind imigrante de origine evreiască sau italiană și având vârste cuprinse între 16 și 23 de ani. Acest accident a atras atenția asupra condițiilor de muncă și a dus la îmbunătățirea legislației americane în domeniu.

În zorii Primului Război Mondial, în timpul campaniilor pentru pace, rusoaicele au sărbătorit pentru prima dată Ziua Internațională a Femeii în ultima duminică din februarie 1913. În același an, după consultări și discuții, Ziua Internațională a Femeii a fost mutată pe data de 8 martie. În 1914, femeile din întreaga Europă au manifestat împotriva războiului și pentru solidaritate între femei.

În 1917, în ultima duminică a lunii februarie, femeile din Rusia au declanșat o grevă pentru „pâine și pace”, după ce peste două milioane de soldați ruși și-au pierdut viața în timpul războiului. Această grevă s-a dovedit a fi prima etapă a Revoluției bolșevice, iar patru zile mai târziu, țarul a fost forțat să abdice. Guvernul provizoriu a acordat femeilor dreptul la vot. Greva a început pe 23 februarie după calendarul iulian, ceea ce reprezintă ziua de 8 martie după calendarul gregorian, care este cel mai răspândit.

În urma Revoluției din octombrie 1917, bolșevica Alexandra Kollontai l-a convins pe Lenin să oficializeze Ziua Internațională a Femeii în Uniunea Sovietică.

De la apariția ei în cadrul mișcării socialiste, Ziua Internațională a Femeii a căpătat tot mai multă recunoaștere de la an la an, ajungând să fie sărbătorită în țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare deopotrivă.

Astfel, 1975 a fost declarat „Anul Internațional al Femeii” de Organizația Națiunilor Unite (ONU). Începând cu acel an, Ziua Internațională a Femeilor a fost adoptată de multe dintre Guvernele țărilor care până atunci nici nu aflaseră de existența ei.

Multe s-au întâmplat de-a lungul timpului de Ziua Femeii, unul dintre lucrurile spectaculoase petrecându-se în Iran, în 1982, când femeile au recurs la unul dintre cele mai curajoase gesturi ale existenței lor: și-au dat la o parte, întreaga zi, vălul care le acoperea fața.

În prezent, Ziua Femeii, popularizată mai mult ca „Ziua Mamei” în perioada comunistă, este o sărbătoare oficială în Afganistan, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, China, Cuba, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazahstan, Kârgâzstan, Laos, Madagascar, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam și Zambia. Pe de altă parte, este sărbătorită, fără a fi o sărbătoare oficială, în țări precum Croația, Serbia, Bulgaria, România și Letonia.

În această zi se obișnuiește ca bărbații să dăruiască flori și mici cadouri femeilor din viața lor – soțiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor și colegelor. În România și Bulgaria, se păstrează obiceiurile de dinainte de căderea comunismului, când, de 8 martie, de Ziua Mamei, copiii făceau cadouri mamelor, bunicilor, învățătoarelor și profesoarelor.

În România, Ziua Mamei a fost în schimb declarată sărbătoare publică începând din 2010 și este sărbătorită în prima duminică a lunii mai.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Devine obligatoriu în toată România. Decizia UE impune un permis unic
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple