Spațiul virtual, armă specifică a războiului hibrid. Care este pericolul la care este expusă România

Spațiul virtual, armă specifică a războiului hibrid. Care este pericolul la care este expusă România
Publicat: 17/03/2016, 13:34
Actualizat: 28/03/2019, 10:47

Directorul SIE a spus că, deși, probabilitatea unui atac cibernetic catastrofic la adresa României rămâne redus, dependența în creștere a societății noastre de tehnologie crește vulnerabilitatea ei în fața atacurilor cibernetice care pot afecta performanța economică a țării și siguranța națională.

„Suntem de două ori mai interesați de a avea în România un sistem informatic general ale cărui probleme să își găsească soluții rapide și complete tocmai pentru că știm cum arată sistemele informatice ale țintelor noastre”, a declarat directorul SIE Mihai Răzvan Ungureanu, la dezbaterea „Securitatea cibernetică-de la protecția individului, la securitatea națională”, organizată la Parlament.

Șeful SIE a spus că „la nivel global, au crescut frecvența, amploarea, complexitatea și gravitatea atacurilor cibernetice, concomitent cu diversificarea țintelor acestora”. „Tot mai mulți actori internaționali dezvoltă instrumente complexe în spațiul cibernetic pe care le folosesc ofensiv pentru a-și promova interesele ideologice, politice sau economice, pe de altă parte capabilitățile defensive se dezvoltă cel puțin deocamdată reactiv întotdeauna, din păcate, cu un pas în urma sistemelor ofensive”, a explicat Ungureanu.

El a afirmat că tehnologia atacurilor evoluează de la pagube medii la amenințări serioase la adresa securității informației și infrastructurii critice naționale, afirmând că eforturile și costurile relativ reduse ale atacurilor cibernetice vor atrage din ce în ce mai mulți actori statali și nestatali.

„Amploarea acestui fenomen va crește pe măsură ce actorii statali vor conștientiza câștigurile importante pe care le pot obține în urma unor atacuri cibernetice, eforturile și costurile de realizare sunt relativ reduse, inițial atacatorul deține toate avantajele, nu există nicio formă reală de descurajare, iar riscul de contraofensivă este minimal. Este greu de apreciat diferențe dintre actorii statali și nestatali, dacă colaborează direct sau tacit”, a spus Ungureanu.

Directorul SIE a mai spus că este foarte posibil ca alte voci decât cele transatlantice și europene să își promoveze valorile în mediul digital.

„Impactul geopolitic al efervescenței din spațiul digital crește exponențial o dată cu schimbarea rapidă a demografiei utilizatorilor spațiului virtual dinspre N-V către S-E și este foarte posibil ca alte voci decât cele transatlantice și europene să vorbească mai răspicat în mediul virtual promovând valori și idei diferite de cele cu care suntem noi societatea occidentală obișnuiți”, a spus directorul SIE.

Potrivit lui Mihai Rărvan Ungureanu, în absența unor norme unanim recunoscute ale spațiului digital, garantate de instituții cu atribuții în domeniu, acțiunile statelor de promovare a intereselor economice și politice prin intermediul internetului au transformat mediul digital într-un nou vest sălbatic, absența reglementărilor încurajând o cursă contratimp a ultimilor veniți și o cursă a înarmărilor între actorii conascrați.

„Mediul digital și-a câștigat astfel statutul de armă sepecifică a războiului hibrid al secolullui XIX”, apreciat Ungureanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Anunţ trist despre Kate Middleton, făcut de apropiaţi! Trece prin iad
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Câștigător Survivor All Stars 2024 | Cine ia marele premiu de 100.000 de euro de...
Ce se întâmplă dacă țineți pâinea la frigider, de fapt. Efectul la care nu v-ați...
Cod portocaliu de ploi torențiale în vestul țării. Zonele vizate de avertizarea ANM
Descoperirea secolului! Breaking news!
Când vor primi pensionarii fluturașii cu pensia recalculată? Care sunt modalitățile de distribuire
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Regula obligatorie pentru POSESORII DE PISICI. S-a dat ordin pentru toată lumea
Cât cere o menajeră topless pentru a face curățenie două ore. Tânăra taxează scump serviciile...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Cum se înțelege, de fapt, fiica lui Adrian Enache cu Iuliana Marciuc: „Am fost supărată”
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Un cod misterios din templele asiriene antice, în sfârșit elucidat
×